Calitatea Serviciilor Sanitare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ocrotirea sanatatii reprezinta un serviciu foarte important oferit populatiei. Grupate sub denumirea generica de "sanatate", aceste servicii au ca obiectiv asigurarea sanatatii membrilor societatii, mentinerea si refacerea capacitatii fortei de munca, fiind astfel profund implicate in crearea conditiilor materiale de existenta a omului, in ridicarea calitatii vietii.

In cazul acestor servicii, viziunea asupra calitatii a evoluat in paralel cu cresterea numarului de aplicatii practice ale diferitelor modalitati stiintifice de abordare a problemelor specifice acestui domeniu.

Calitatea serviciilor sanitare se refera in egala masura la cresterea satisfactiei clientului/utilizatorului, la auditul profesional si la imbunatatirea eficientei sau reducerea costurilor, fiind abordata in mod diferit de fiecare categorie de actori implicati in serviciile sanitare: guvernul, pacientii, profesionistii, conducerea organizatiilor sanitare. Deoarece, in prezent, in sistemul sanitar se acorda o importanta deosebita ideii de reactie de raspuns din partea clientului/utilizatorului de servicii medicale si ideii de a oferi acestuia ceea ce isi doreste, metodele si tehnicile de studiere a satisfactiei pacientului sunt utilizate la scara din ce in ce mai larga in organizatiile sanitare.

1. Abordari conceptuale ale calitatii serviciilor sanitare

Starea de sanatate este un fenomen complex, social si biologic, care exprima nivelul si caracteristicile sanatatii membrilor unei colectivitati privite in ansamblu, fiind strans legata si de calitatea vietii populatiei.

Starea de sanatate se afla intr-o relatie de interconditionare cu evolutia sociala in ansamblu, cu celelalte componente ale economiei si calitatii vietii, fiind determinata de nivelul general de dezvoltare economico-sociala, de structura consumului, de standardul igienei individuale, de gradul de cultura, si nu in ultimul rand, de sistemul ingrijirilor de sanatate.

Fig. Nr.1 - Determinantii starii de sanatate

Sursa: adaptare dupa C. Vladescu (coord.) - Managementul serviciilor de sanatate, Editura Expert, Bucuresti, 1998

Evolutia starii de sanatate este influentata, in masura insemnata, de calitatea serviciilor de ocrotire a sanatatii, de aria lor de cuprindere si de modul de organizare a acestora.

In cazul serviciilor sanitare, definitia calitatii a evoluat in paralel cu cresterea numarului de aplicatii practice ale diferitelor modalitati stiintifice de abordare a problemelor specifice acestui domeniu.

Specialistii in sanatate Lee si Jones au definit calitatea serviciilor medicale ca pe un ,,comportament conform normelor", definitie care in prezent este depasita [1].

Dona Sedian,

Bibliografie:

Armean, P. - Evaluarea si masurarea calitatii serviciilor spitalicesti, in Revista de Management in Sanatate, publicatie a IMSS, nr.2, iunie 2002

2. Field MJ, Lohr K.- Clinical practice guidelines: direction for a new program, National Academy Press, Washington DC, 1990

3. Kotler, Ph. - Managementul marketingului, Ed. Teora, Bucuresti, 1996

4. Lohr KN. - The quality of practice guidelines and the quality of health care, Papers and reports of the WHO Conference on Guidelines in Health Care Practice, 1997

5. Mihai, C. - O abordare a calitatii serviciilor de sanatate, in Revista de Management in Sanatate, publicatie a IMSS, nr.3, 2000

6. Olaru, M. - Managementul caliatatii, Ed. Economica, Bucuresti, 1999

7. Popescu, Al. - Economie si administratie sanitara, Ed. Medicala, Bucuresti, 1988, pag. 436

8. Stoicescu, E. - EMC in contextul integrarii europene, in Rev Management in Sanatate, nr.1, ianuarie2002

9. Tanasescu, P. - Managementul financiar al activitatii sanitare, Ed. Tribuna Economica, Bucuresti, 1998

10.Vladescu, C. (coord.) - Managementul serviciilor de sanatate, Ed. Eficient, Bucuresti, 1998

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Calitatea Serviciilor Sanitare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
4 175 cuvinte
Nr caractere:
22 837 caractere
Marime:
24.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
servicii sanitare, medicina
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Profesorului:
Lilia Chiru
Sus!