Călirea cu ajutorul soarelui, climatul marin de munte

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nu toate radiatiile solare ajung in aceeasi cantitati pe pamant. Trecand prin atmosfera, ele sunt partial reflectate, absorbite sau difuzate de moleculele gazoase sau de aerosoli.

Cantitatea de energie radianta solara care ajunge la suprafata pamantului depinde de mai mult factori.

Inaltimea soarelui deasupra orizontului (lungimea drumului parcurs de razele solare): ca cat aceasta inaltime este mai mare ca atat cantitatea de radiatii este mai redusa.

Gradul de transparenta a atmosferei. Cu cat atmosfera este mai transparenta, mai lipsita de particule in suspensie, de nori, ca atat cantitatea de radiatii solare va fi mai ridicata.

Unghiul sub care cad razele solare pe suprafata orizontala. Cu cat acest unghi este mai ascutit (mai mic), cu atat cantitatea de radiatii este mai redusa, deoarece se disperseaza pe o spurafata mai mare, iar pe unitatea de suprafata revine o cantitate mai mica.

In cazul in care in aer se gasesc particule in suspensie si nori, radiatiile solare difuzeaza in acelasi grad, cerul este de culoare alba, iar cantitatea de radiatii este mai mica decat in cazul cerului senin.

Daca cantitatea de particule din aer este mai mare si daca exista nori de ploaie, aerul are o culoare cenusie, iar cantitatea de radiatie este extrem de scazuta.

Pentru calirea cu ajutorul soarelui trebuie folosite zilele senine si orele la care soarele se gaseste la o inaltime care face cu orizontala un unghi de 30 C. Sub aceasta inaltime baile de soare sunt inutile din punct de vedere al radiatiilor ultraviolete, cele mai importante in procesul de calire.

In practicarea calirii cu ajutorul razelor solare trebuie respectate o serie de reguli igienice, pentru a se obtine cele mai bune rezultate. Aceste reguli sunt urmatoarele: Baia de soare trebuie sa fie totala, directa, progresiva si continua. Pozitia cea mai indicata este culcat, pentru ca razele solare sa cada sub un unghi cat mai aproape de 90, si cu picioarele orientate de soare.

Dozarea se face dupa un timp, fie dupa intensitatea radiatiilor pe unitatea de suprafata determinata cu actionemetrul. Deoarece metoda dozarii intensitatii este mai anevoioasa se foloseste de obicei dozarea dupa un timp. Durata baii de soare creste gradat de la cateva minute pe fiecare parte a corpului la 1-2 ore sau chiar mai mult. Se mai poate folosi si metoda expunerii pe segmente, incepandu-se de exemplu cu expunerea membrelor inferioare pana la genunchi, apoi a coapselor, abdomenului, spatelui si dupa 6 zile se ajunge la expunerea intregului corp timpe de 30 minute. Aceasta metoda este indicata mai ales la copiii mici si la batrani.

In timpul baii de soare capul si ochii trebuie protejati. La protejarea capului nu este recomandabil sa se foloseasca sepci din material impermeabil deoarece nu permit aerisirea.

Pentru zona noastra climatica, cel mai indicat timp orar de expunere este intre ora 8 si 11 dimineata, cand razele soarelui cad sub un unghi de 30 si aerul este mai curat si cu o ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Calirea Cu Ajutorul Soarelui Climatul Marin De Munte
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 121 cuvinte
Nr caractere:
5 945 caractere
Marime:
6.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicină
Predat:
la gimnaziu
Sus!