Calirea Cu Ajutorul Apei Frectionatul Scaldarea Stropirea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Comparativ ce aerul, apa are o actiune mult mai puternica asupra termoreglarii, deoarece, la aceeasi temperatura ea are o conductibilitate termica de aproximativ trei ori mai mare. Procedurile de calire cu apa produc modificari evidente ale aparatului cardiovascular, ale aparatului respirator, ale metabolismului si ale sistemului termoreglator.

Procedurile hidrice de calire trebuie sa fie de durata scurta (minute), repetate la intervale scurte de timp, alternandu-se cele calde cu cele reci. Apa folosita pentru calire trebuie sa fie cam mai aproape de calitatile apei potabile.

Procedurile de calire cu apa, mai des folosite sunt: frictionarea cu prosopul umed, turnarea apei pe corp, dusul si scaldatul Frictionarea cu prosopul aspru si umed se recomanda a fi facuta dimineata, dupa efectuarea programului de gimnastica. Se incepe cu udarea prosopului intr-o apa cu o temperatura de 24-25 (C; la 2-3 zile temperatura apei se scade cu un grad, pana se ajunge la temperatura camerei (aceasta se realizeaza dupa o luna de zile). Stropirea sau turnarea apei pe corp. La acest procedeu se trece dupa ce s-a realizat o oarecare obisnuinta cu apa rece la temperatura de 12-15 (C. La inceput se foloseste apa cu o temperatura de 33-35 (C, care se scade treptat pana la temperatura de 20 (C. Durata acestui procedeu este de 1-2 minute.

Dupa stropire si dupa frictionarea cu prosopul umed corpul va fi sters energic cu un prosop uscat si aspru, realizandu-se astfel un masaj al pielii.

La inceput, turnarea apei pe corp se face intr-o incapere cu o temperatura de 18-20 (C. Apoi temepratura se scade treptat prin deschiderea oberlichtului, apoi a ferestrei, pentru obisnuirea cu temperatura de afara. In ultima etapa se trece la efectuarea turnarii apei pe corp in aer liber.

Dusul este un mijloc superior de calire cu apa deoarece actiunea lui fiziologica se bazeaza pe de o parte pe excitatiile termice, iar pe de alta parte pe actiunea mecanica datorita jetului de apa care cade pe piele. Se incepe cu o temperatura a apei de 30-33 (C si se scade treptat pana la 25 (C, 20 (C si chiar mai mult. Dusul rece nu se practica imediat dupa o activitate fizica intensa, ci numai dupa revenirea organismului la normal. Pielea trebuie sa fie calda, dar netranspirata. Dupa dus este indicat a se folosi masajul sau automasajul. Durata dusului este de 1-3 minute.

Scaldatul se poate realiza in apa raurilor, lacurilor sau in apa marii. El are cel mai mare efect de calire. Contactul cu apa se realizeaza dintr-o data pe toata suprafata corpului, combina calirea cu ajutorul apei cu ceilalti factori de calire. Un rol important il are presiunea apei si miscarile executate de apa.

La contactul au apa rece, reactia organismului trece prin trei faze: In prima faza se produce o vasoconstrictie periferica exprimata prin paloare, racirea tegumentelor, senzatie de frig, cresterea tensiunii arteriale, dar cu vasodilatatie centrala.

In faza a doua se realizeaza vasodilatatia periferica cu ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
809 cuvinte
Nr caractere:
4 279 caractere
Marime:
6.01 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicina
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Calirea Cu Ajutorul Apei Frectionatul Scaldarea Stropirea
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Sus!