Calirea Bazele Igienice A Calirii Calirea Organismului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Organismul uman trebuie sa se adpateze permanent modificarilor mediului ambiant: varietatii de temperatura, umiditate, miscarea aerului, variatii ale radiatiilor solare.

Capacitatea de adaptare a organismului este diferita de la un individ la altul, dar ea poate fi crescuta prin metoda de calire.

Calirea organismului este absolut necesara in cazul sportivilor, deoarece activitatea acestora se desfasoara de multe ori in conditii de mediu nefavorabile frig, ploaie, vant, soare puternic care in cazul care organismul sportivilor nu are capacitatea necesara unei bune adaptari la aceste conditii nu poate rezista solicitarilor, rezultatele din concursuri sunt slabe, existand chiar perilcolul unor imbolnaviri sau accidente.

Calirea este metoda prin care se realizeaza marirea rezistentei generale a organismului fata de variatiile bruste ale mediului extern fata de imbolnaviri. Pentru calirea organismlui se folosesc factorii naturali: aerul, apa si radiatiile solare, aplicate dupa anumite principii si reguli.

Prin calire, organismul se deprinde sa reactioneze in mod adecvat la conditiile externe variabile fara sa aiba loc tulburari ale celor mai apropiate functii. Calirea mareste capacitatea de munca a organismului, lucru deosebit de important pentru activitatea sportiva, deoarece activitatea musculara se desfasoara chiar si in conditii nefavorabile de mediu.

Calirea organismului are la baza formarea unor reflexe la actiunea repetata a excitantilor veniti din mediu extern, aplicati intr-o anumita ordine si avand o anumita intensitate.

Cei mai ectivi si mai adecvati excitanti fizici pentru realizarea calirii sunt caldura, frigul, radiatiile solare si apa.

Masurile de calire reprezinta folosirea factorilor naturali intr-un anumit fel, pentru ca temperatura, umiditatea, miscarea aerului, radiatiile solare, apa, ca excitanti ai organismului, sa-i imbunatateasca actiunea de adapatare la conditiile variabile ale mediului, solicitand in special functia de termoreglare.

Gradul de calire este starea in care ajunge organismul dupa aplicarea masurilor de calire, este deci gradul de antrenament, in special al sistemului de termoreglare, de a reactiona prompt si adecvat la factorii meteorologici de intensitate, durata si frecventa, variabila mai ales la varialtiile bruste ale acestori factori de mediu extern.

Dupa cum am mentionat, masurile de calire necesita in primul rand functia de termoreglare a organismului.

Organismul are capacitatea de a-si mentine o temperatura interna aproape constanta, chiar daca este expus la variatii ale factorilor fizici externi care influienteaza termoreglarea.

Caldura organismului este rezultatul a doua procese opuse, care in conditiile conforului termic si deci ale vietii normale si activitatii cu randament maxim sunt egale cantitativ la producerea caldurii in organism si pierderea de caldura.

Organismul pierde caldura prin urmatoarele mecanisme biofizice: convectie = schimbul de caldura intre ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 050 cuvinte
Nr caractere:
6 433 caractere
Marime:
6.80 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicina
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Calirea Bazele Igienice A Calirii Calirea Organismului
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
I. Igiena si sarcinile ei de baza Igiena educatiei fizice si sportului face parte din domeniul...
Capitolul I. Introducere. Igiena- definitie, sarcini, scopuri I.1 Introducere Igiena educatiei...
Tema "Igiena. Obiectul de studiu. Scopul. Obiectivele" Igiena studiaza influenta...
CAPITOLUL I INSTITUTIILE SI ORGANISMELE UNIUNII EUROPENE SI ROLUL ACESTORA 1.1. INTRODUCERE...
Pastrarea sanatatii si lupta contra bolilor se inscriu printre cele mai vechi preocupari ale...
Sus!