Bruceloză ca zoonoză

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Zoonoze-Generalitati 3
Zoonoze-Scurt istoric 5
Caile de transmitere a zoonozelor 7
BRUCELOZA 10
Prezentare generala 10
Principalele manifestari la animale si om 11
SITUATIA SUPRAVEGHERII PRIN DIAGNOSTIC SEROLOGIC LA SUINE IN ROMANIA IN ANUL 2003: 16
SITUATIA SUPRAVEGHERII PRIN DIAGNOSTIC SEROLOGIC LA OVINE IN ROMANIA IN ANUL 2003: 17
PREVEDERI LEGISLATIVE 20
BIBLIOGRAFIE 29

Extras din referat:

Zoonoze-Generalitati

Progresele microbiologiei, biologiei si ecologiei dovedesc din ce in ce mai mult existenta unei legaturi strânse, întrepatrundere si interdependenta intre bolile omului si cele ale animalelor domestice si ale celor salbatice.

Exista un circuit al agentilor infectiosi si parazitari in natura, intre animale si om pentru a carui întrerupere trebuie aplicate masuri severe de igiena atât la animale cat si la om.

Daca din cele mai vechi timpuri observatiile practice au demonstrat ca unele boli se pot transmite de la animale la om, investigatiile stiintifice moderne au pus in evidenta noi boli transmisibile de la animale la om, descoperindu-se pana in prezent peste 150.

Multe boli care erau considerate ca specifice animalelor si-au dovedit prezenta si la om, ca de exemplu pasteureloza, yersinoza si piroplasmoza (babesioza). De asemenea, pentru anumite boli, cunoscute ca afectând specific omul, cum este gripa, tifosul exantematic si altele, exista dovezi stiintifice ca isi au rezervorul printre animalele domestice.

In literatura de specialitate, termenul de „zoonoze” este deja consacrat cu toate ca traducerea strict etimologica înseamna –boli ale animalelor- (zoon = animal, noos = boala ). Dat fiind faptul ca termenul de zoonoza este cunoscut din cele mai vechi timpuri si consemnat astfel in documente oficiale, Comitetul Mixt de Expertiza, F.A.O./ O.M.S a aprobat acest termen si îl recomanda in documentele oficiale de specialitate.

Sub aceasta denumire sunt cuprinse bolile transmisibile in mod natural de la animalele vertebrate la om. Exista o distinctie neta intre zoonoze si bolile comune omului si animalelor, având in vedere ca in zoonoze rezervorul natural de boala îl constituie omul sau animalele, in timp ce in bolile comune acest lucru nu este obligatoriu dar poate fi posibil.

Evolutia bolilor la om si animale in general, dar in mod deosebit a zoonozelor, determina pagube incalculabile prin pierderi de vieti omenesti si de animale, prin afectarea starii de sanatate cauzatoare de incapacitate de munca a oamenilor, iar la animale prin scaderea productiei si confiscari ale produselor care provin de la acestea.

In ultimii ani, unele boli parazitare cum sunt toxoplasmoza, hidatioza, trichineloza s.a, au generat mari implicatii sociale.

Numerosi cercetatori au relevat in lucrarile privind evolutia zoonozelor importanta focarelor naturale si rolul de vector al pasarilor, in mod deosebit al celor migratoare care pot transporta parazitii si agentii microbieni la distante foarte mari. Câinele si pisica, in special, care traiesc in stransa legatura cu omul si care datorita comportamentului lor sunt considerati prieteni ai casei, pot transmite numeroase boli. In prezent, bolile transmisibile de la animale la om constituie un capitol important al stiintelor medicale si o problema de sanatate publica. Astfel câinele, bolnav sau purtator poate transmite omului 42 de boli din care mai mult de jumatate sunt de natura parazitara (leishmanioza, toxoplasmoza, ankilostomatoza, echinococoza s.a.) . Pisica poate transmite omului boli grave cum sunt toxoplasmoza, micosporia iar porcul este rezervorul pentru tenioza si trichineloza. Rumegatoarele mari si mici, solipedele, pasarile si rozatoarele pot transmite boli grave la om prin germeni infectiosi si parazitari.

In afara morbiditatii si mortalitatii la om si animale, zoonozele produc, de asemenea, si importante pierderi economice.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bruceloza ca Zoonoza.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
29 pagini
Imagini extrase:
29 imagini
Nr cuvinte:
4 884 cuvinte
Nr caractere:
29 831 caractere
Marime:
45.26KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!