Bolile Transmisibile Sexual

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ce sunt bolile cu transmitere sexuala?

Bolile cu transmitere sexuala (BTS) sunt infectii transmise prin contact sexual vaginal, anal, oral. Oricine a avut un contact sexual s-a expus riscului la BTS.

Majoritatea BTS pot fi vindecate prin tratament. Lasate netratate, toate BTS pot avea efecte serioase asupra organismului. Cele mai grave BTS sunt sifilisul si HIV/SIDA, care pot fi fatale. Alte boli sunt gonoreea, candidoza, chlamydiaza, negii genitali, herpesul genital.

Cum poti lua o boala cu transmitere sexuala?

Nu poti lua o boala cu transmitere sexuala prin imbratisare, strangerea mainii, sau stand langa o persoana infectata. Nici de la toaleta. Cel mai des BTS sunt raspandite prin contact sexual vaginal, oral sau anal. Multi oameni cu o boala transmisibila sexual nu prezinta simptome, deci nu poti spune daca partenerul tau sexual are sau nu o BTS. Daca folosesti in comun ace cu o persoana infectata poti fi infectat. Daca ai contact sexual cu cineva care foloseste in comun ace poti fi infectat. HIV poate fi, de asemenea, transmis de la o mama infectata la copilul ei.

Majoritatea BTS-urilor sunt cauzate de bacterii sau de virusi--microorganisme ce intra in corp prin tesutul cald si umed din vagin, gura sau anus. Daca partenerul are mai multe BTS-uri, poti contracta una sau mai multe dintre ele in timpul unui singur act sexual. Spre exemplu, gonoreea si chlamydia sunt transmise impreuna, de regula. Este putin probabil sa iei o BTS de la un colac de toaleta, o clanta sau alte obiecte, deoarece microorganismele nu pot trai mult pe aceste suprafete.

Cum stii daca ai o boala cu transmitere sexuala?

Cand ai o boala cu transmitere sexuala poti observa o scurgere neobisnuita din vagin, durere in regiunea pelviana, arsuri, mancarimi, iritatie in jurul vaginului, sangerari in afara perioadei tale menstruale sau durere cand urinezi sau la contact sexual. Uneori simptomele dispar de la sine. Nu uita ca din 10 femei care au gonoree doar una are simptome suparatoare. Chiar daca simptomele au disparut, BTS ramane in corp pana cand este tratata. Daca observi simptome mergi la medic cat mai repede. Retine ca nu toate infectiile vaginale sunt boli cu transmitere sexuala, deci nu intarzia vizita la medic.

Cine este predispus la BTS-uri ?

86% dintre persoanele care dobandesc BTS-uri au intre 15-25 ani. La orice varsta, riscul de a contracta o BTS este mai mare pentru femeile cu mai multi parteneri sexuali, care au mai avut BTS-uri, au folosit droguri si, de asemenea, pentru femeile ai caror parteneri au avut contacte sexuale neprotejate cu altcineva in ultimele 3 luni. Riscul de BTS este mai mic in cazul lesbienelor. Predispusi BTS-urilor sunt tinerii, saracii si cei care traiesc la oras, desi nimeni nu este imun. Multe femei au mai multe BTS-uri in acelasi timp, si, spre deosebire de alte boli, BTS-urile pot reaparea des in viata unei persoane. Sa fi avut o BTS in trecut nu constituie o garantie de a nu o redobandi.

La femei, simptomele de BTS, deseori, nu sunt observabile, deoarece apar in vagin. Din acest motiv, BTS-urile pot fi greu de diagnosticat la femei.

Cateodata o femeie poate fi infectata cu o BTS, mai multe luni sau ani inainte ca ea sau doctorul ei sa o descopere. Pana atunci infectia poate sa se fi intins prin uter in trompele uterine, cauzand boala pelvio-inflamatorie. BPI este extrem de serioasa, putand produce raniri ale trompelor uterine care le pot bloca, ducand la sarcina ectopica, infertilitate sau durere pelviana persistenta.

Ce trebuie sa faci daca ai o BTS?

Daca consideri ca ai o boala transmisibila sexual, mergi la medic imediat, astfel incat sa ti se faca analize si sa fii tratata (poti merge la medicul de familie, la un medic generalist, la un medic de planificare familiala, la un ginecolog sau la un specialist in boli dermato-venerice). Daca testele arata ca esti infectata cu o boala transmisibila sexual:

Spune partenerilor tai sexuali despre boala pentru a fi tratati, altfel exista riscul agravarii, al reinfectarii tale, sau infectarii altora.

Urmeaza tratamentul conform prescrierii chiar daca simptomele au disparut.

Tratamentul trebuie urmat de ambii parteneri in acelasi timp.

Nu poti avea contact sexual decat la 3 zile de la terminarea tratamentului si cand

toate simptomele au disparut.

Tratarea BTS este in mod special importanta mai ales daca esti gravida, deoarece BTS pot afecta copilul.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bolile Transmisibile Sexual.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
5 298 cuvinte
Nr caractere:
29 337 caractere
Marime:
313.78KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
medicina, boala, sexual
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!