Bolile arterelor periferice - ateroscleroză obliterantă a membrelor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Incidenta. Ateroscleroza obliteranta este cea mai importanta cauza de boala arteriala obstructiva a extremitatilor dupa varsta de 30 de ani; ea reprezinta peste 95% din totalul arteriopatiilor obstructive. Localizarile cele mai frecvente sunt pe artera femurala (50-60% din cazuri), urmand in ordine cele pe axul aortoiliac li artera poplitee.

Fiziopatologie. Ca urmare a obstructiei cronice, distal de leziune, descresc debitul si presiunea sanguina. In repaus debitul si presiunea sanguina nu diminueaza semnificativ sub stenoza, decat atunci cand ingustarea vasului depaseste 70-80% din diametrul lui.

Importanta este dezvoltarea circulatiei colaterale, care asigura in buna parte fluxul sanguin distal de stenoza.

O parte din vasele colaterale sufera in conditii de ischemie un proces de vasodilatatie. Factorii care dirijeaza dezvoltarea circulatiei colaterale sunt produsii metabolici care apar la nivelul tesuturilor ischemiate; cresterea debitului sanguin si a vitezei de circulatie, prin cresterea gradientului de presiune intre regiunile supra si substenotice; probabil un reflex nervos ischemic.

Claudicatia intermitenta. Primul tip de durere semnalata. Ea nu apare decat la efort (mers), disparand rapid dupa oprire, pentru a reveni, cu aceleasi caractere, la reluarea mersului si dupa o distanta comparabila cu cea la care s-a instalat anterior. Este resimtita de bolnav ca o crampa, strangere sau ca o simpla senzatie de greutate, localizata cel mai adesea in molet. Sediul durerii predominant in musculatura gambei este explicat prin localizarea preferentiala a leziunilor obstructive la nivelul arterei femurale. Durerea poate fi localizata la nivelul plantei, piciorului, la glezna, coapsa sau fesa, in raport cu sediul obstructiei arteriale, care este proximal fata de sediul durerii. Progresia rapida a indicelui de claudicatie (distanta de aparitie a durerii) sugereaza iminenta unei leziuni trombotice, cu ischemie severa.

Durerile de repaus, dureri de decubit (Laquez), traduc un grad mai mare de ischemie; in aceste conditii fluxul sanguin nu este suficient nici pentru necesitatile nutritive ale pielii si tesutului subcutanat. Ele anunta de obicei iminenta tulburarilor trofice, a ulceratiilor si gangrenei. Durerile sunt localizate de obicei distal, la 1-2 degete care sunt mai cianotice sau la toate degetele, la intreg piciorul si mai rar la gamba. Senzatia dureroasa este mai mult de arsura sau de durere continua, raspunzand greu sau deloc la antialgice, dar ameliorandu-se evident in poziti decliva, cu gambele atarnate la marginea patului.

Durerile de nevrita ischemica, dureri aproape permanente, neritmate de mers, adesea capricioase; ele sunt resimtite initial ca parestezii, apoi ca arsura sau dureri lancinante sau ca o simpla greutate in membre. Uneori sunt destul de violente noaptea, impunand administrarea de opiacee. Durerile se intalnesc in arteriopatiile obstructive ale diabeticilor si sunt legate de arteriolita nervilor ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bolile arterelor periferice - Ateroscleroza obliteranta a membrelor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
5 745 cuvinte
Nr caractere:
33 068 caractere
Marime:
26.60KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
boli, afectiuni
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!