Analiza Biomecanica A Miscarilor De Inchidere A Mandibulei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Unul dintre cele mai importante aspecte a miscarilor mandibulei este modul in care condilul mandibular se misca de-a lungul suprafetei articulare a craniului. In timpul miscarii de deschidere el aluneca din fosa mandibulara spre eminenta articulara pe o directie spre inainte (si inapoi). Muschiul pterigoidian lateral pare sa aiba un rol major in acesta miscare. Cand mandibula se inchide condilul se misca in directia opusa. Muschii conectati direct la condil nu sunt bine orientati pentru a controla modul in care condilul efectueaza aceasta miscare. Osborn a propus (pentru miscarile de deschidere, dar aplicabil si pentru cele de inchidere) faptul ca ligamentele joaca un rol important in ghidarea condilului. Marea libertate de miscare de la nivelul articulatiilor necesita ca ligamentele sa fie relativ extensibile. Mai departe, influentele muschilor masticatori, care sunt sursa primara a fotelor din mandibula in timpul inchiderii acesteia, sunt neglijate. In timpul disfunctiei cranio-mandibualre, s-au observat nu numai cai condilene aberante, dar si necesitati aberante la nivelul muschilor. Deci trebuie sa existe o relatie intre calea caracteristuica a condilului mandibular in timpul miscarii si fortele musculare asociate. [2] In studiul prezent, aceste considerari au fost sustinute de ipoteza ca miscarile mandibulare sunt mai intai rezultatul unei interactiuni intre fortele musculare si miscarile generate de suprafetele articulare. Mai departe, s-a sustinut ipoteza ca ligamentele sunt putin implicate in ghidarea mandibulei in miscarile normale de inchidere. Pentru a testa aceasta s-a dezvoltat un model biomecanic in care miscarea mandibulei este vazuta ca o functie a fotelor musculare. Testul s-a facut pentru miscari simetrice. Simularea miscarilor mandibulei a fost realizata de un model dinamic de sase grade libertate imprimata unui computer. Acest program determina simulari dinamice prin rezolvarea unor ecuatii diferentiale. Modelul este constituit din mandibula, modelata ca un corp rigid, care este apt sa se miste liber in spatiu tridimensional si poate sa loveasca (sau sa se sprijine) pe structurile inconjuratoare. Aceste structurii, reprezentate de parti ale craniului pot fi arbitrar reprezentate in model. Miscarea fost controlata de forte aplicate mandibulei.

Aceste forte produc (translational si rotational) acceleratii conform legilor lui Newton. Pe de o parte, aceste au fost generate de unitatile musculare (in modelul prezent, fotele musculare sunt considerate a fi independente), iar pe de alta parte, de craniu prin trecearea fortelor la nivelul punctelor de contact ale articulatiilor si la nivelul punctelor de miscare. De asemenea fortele de inertie sunt implicate, in raport cu centru de gravitatie a mandibulei.

[5] Pozitia centrului de gravitatie a mandibulei la inceputul miscarii este folosita ca fiind originea sistemului coordinativ cartezian drept, ce a fixat de craniu (axul Z pozitiv directionat perpendicular pe planul ocluzal ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 812 cuvinte
Nr caractere:
9 900 caractere
Marime:
12.69 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicina
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Analiza Biomecanica A Miscarilor De Inchidere A Mandibulei
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
Lectia 1 Fortele implicate in miscarile corpului Fortele implicate in miscarile corpului sunt de...
1. Introducere. Istoricul fizioterapiei ca specialitate. Aplicabilitate in cadrul patologiei...
1.1. PRINCIPIILE MODELARII In natura nu exista fenomene izolate. Totdeauna, simultan fenomenul...
Implantologia orala este un domeniu care a acumulat in ultimul timp enorm de multe date...
Din cele mai vechi timpuri a existat preocuparea pentru restaurarea morfologicaa arcadelor...
Sus!