Alcool, droguri, fumat

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Alcoolism

Consumul de alcool la risc:

? : 14 UA/saptamana : 2UA/zi sau nu mai mult de 5 UA/3 ori pe saptamana

? : 21 UA/saptamana : 3UA/zi sau nu mai mult de 7UA/3 ori pe saptamana

Consumul de alcool periculos :

? : 35 UA/saptamana

? : 50 UA/saptamana

Alcoolism : depasirea cantitatilor de risc, interferenta cu viata profesionala, dedicarea unor mari cantitati de timp pentru procurarea alcoolului, dificultati in reducerea dozelor sau in abtinerea de la consumul de alcool, sindrom de abstinenta, cresterea tolerantei. Cel putin 3 din aceste criterii => alcoolism (DSM IV - Diagnostic and Statistic Manual of Mental Disorders)

2. Fumat = consumul zilnic de > 10 tigari cu nicotina. Fumat pasiv = aspirarea fumului provenit de la o tigara consumata de catre o alta persoana. Nicotina este responsabila de dependenta iar gudroanele de efectul cancerigen.

3. Dependenta de droguri = utilizarea drogurilor dupa un model maladaptativ caracterizat prin urmatoarele fenomene in ultimele 12 luni : cresterea cantitatilor necesare pentru obtinerea acelorasi efecte (toleranta), sindrom de abstinenta, incapacitatea de a reduce sau elimina consumul, interferenta cu viata sociala sau ocupationala, dedicarea unor mari cantitati de timp pt obtinerea drogului, continuarea uzului in pofida deteriorarii starii de sanatate. (DSM IV)

B. Genetica-organism-comportament

1. Baze genetice alcoolism (vezi articol)

Categorii de persoane cu risc ?:

o Din medii unde consumul de alcool este incurajat

o Cu anumite trasaturi de personalitate: persoane volubile, dependente, infantile, nesigure, prag redus de toleranta la frustrare, incapabile de asumarea responsabilitatilor, narcisice.

o Cu boli psihice

o Cu legaturi biologice cu un alcoolic: copiii alcoolicilor risc de 3-5x mai ? pt alcoolism decat copiii non-alcoolicilor. Gemenii monozigoti au rata de concordanta semnificativ mai mare in ceea ce priveste alcoolismul decat dizigotii. Rezultate valabile pt ?, nu si pt ? (aici studiile au condus la concluzii neomogene : se accepta astazi ca si la ? exista transmitere ereditara dar varsta de debut este mai tarzie iar un istoric de abuz in copilarie creste riscul).

Factori genetici :

o Genele ce codifica alcool-dehidrogenaza (ADH) si aldehid-dehidrogenaza (ALDH). Deficit de ALDH => ?risc alcoolism (ex.japonezi).

o Cromozomii 1,7, 11 implicati in risc de alcoolism, cz.4 protejeaza

o Gena ce codifica receptorul pt dopamina D2 (DRD2) poate fi implicata in mai multe tipuri de dependenta prin polimorfism (controversat)

o Exista legatura genetica intre alcoolism si fumat.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Alcool, droguri, fumat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 490 cuvinte
Nr caractere:
8 229 caractere
Marime:
20.79KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicină
Tag-uri:
alcool, droguri, vicii
Predat:
la gimnaziu
Sus!