Accidente și complicații ale anesteziei loco-regionale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In principiu, se presupune ca anestezia loco-regionala prezinta un risc minim in inducerea unor accidente sau complicatii locale, risc apreciat de majoritatea specialistilor sub 1%.

- Accidende locale

- Complicatii locale

- Accidente generale

Accidente locale ale anesteziei loco-regionale

1. Durerea - Poate fi produsa in momentul introducerii acului sau al injectarii solutiei anestezice si poate fi prevenita prin respectarea stricta a protocoalelor fundamentale ale injectarii atraumatice.

Etiologie: - Folosirea unor ace cu bizoul iesit

- Injectarea rapida a solutiei anestezice (rata ideala este de 1 ml/min si nu trebuie sa depaseasca 2 ml/min

- Injectarea din eroare a unor substante toxice sau a unor solutii anestezice expirate (pH-ul solutiei anestezice este de obicei in jurul valorii de 5, in timp ce solutiile cu vasoconstrictor au un pH chiar mai acid, in jur de 3-3,5)

- Injectarea in tesuturile inflamate

2. Leziuni vasculare

Inteparea vaselor - Perforarea unei vene nu duce intotdeauna la aparitia unui hematom, iar inteparea vaselor superficiale nu prezinta o gravitate deosebita. Strangerea la locul punctiei poate fi oprita prin compresie timp de 1-2 minute.

Hematomul obrazului dupa anestezia la tuberozitate - Hematomul se manifesta clinic prin aparitia unei tumefactii geniene, de obicei imediat dupa terminarea anesteziei.

Tratament - Se va face imediat compresia regiunii geniene cu palma, timp de cateva minute. Se introduce apoi in santul vestibular superior un rulou de comprese (cat mai distal posibil, de-a lungul tuberozitatii). Cu sau fara tratament medical hematomul se resoarbe in general dupa 7-10 zile. Multi autori recomanda administrarea antibioticelor pentru a preveni aparitia unor complicatii infectioase prin suprainfectarea hematomului. Se va evita practicarea unor noi tratamente stomatologice pana la remisia completa a hematomului.

Hematomul dupa anestezia la Spix - Hematomul se manifesta clinic prin aparitia unei tumefactii pe fata interna a ramului mandibular.

Tratament - Se vor exercita presiuni pe fata interna a ramului mandibular si antibioterapie in cazul hematoamelor voluminoase.

3. Pareza faciala tranzitorie - Se produce in timpul anesteziei la spina lui Spix, cand injectarea se face prea profund.

Semnele clinice - asimetrie faciala, coborarea comisurii faciale si disparitia mimicii de pareta afectata. Pareza va dura cateva ore fiind dependenta de anestezicul utilizat si de volumul de substanta injectata.

4. Pareza tranzitorie a nervului auriculo-temporal - Se produce in timpul anesteziei la spina lui Spix, cand se introduce acul mult mai sus.

5. Tulburari oculare - Se produce in timpul anesteziei nervului infraorbital. Semne clinice - exoftalmie, diplopie si chiar pierderea temporala a vederii.

6. Ruperea acului - De la introducerea acelor de unica utilizare, ruperea acului a devenit extrem de rara. Ruperea acului poate aparea in cazul anesteziilor la spina lui Spix si la tuberozitate. Principala cauza a ruperii este o miscare brusca. Acele care se rup in tesuturi migreaza de obicei doar cativa mm, dar miscarile musculare deplaseaza acul modificandu-i pozitia.

Factorii favorizanti - Utilizarea unor ace subtiri cu rezistenta redusa la rupere, prin defecte de fabricatie

- Utilizarea unor ace care au fost indoite anterior

- Introducerea rapida a acului

- Schimbarea rapida a directiei acului

Tratament - Dupa producerea accidentului, se solicita pacientului sa mentina gura deschisa pentru a nu deplasa acul prin contractii musculare, iar medical va mentine in continuare degetul pe reperul osos. Cand capatul rupt al acului este vizibil in cavitatea orala, el va fi prins cu ajutorul unei pense Pean si indepartat. Daca acul este acoperit complet in tesuturi se va examina radiologic si indepartarea acului va di practicata cat mai repede posibil de catre un specialist oro-maxilo-facial.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Accidente si complicatii ale anesteziei loco-regionale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 806 cuvinte
Nr caractere:
11 759 caractere
Marime:
16.93KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!