Hipotiroidismul la caine

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Hipotiroidismul este cea mai frecvent intalnita tulburare endocrina (hormonala) la caini si adesea el se dezvolta in jurul varstei de 4-10 ani. De regula, acesta afecteaza cainii si catelele castrate. O multitudine de rase de caini sunt afectate de aceasta boala, cum ar fi golden retriever-ul, doberman pinscher-ul, ogarul englez, setter-ul irlandez, teckelul, schnauzer-ul pitic, dogul german, caniche-ul si nu in ultimul rand, boxerul. De asemenea, boala poate fi intalnita si la metisi, precum si la multe alte rase.

Prezentare generala:

Hipotiroidismul este o tulburare a glandei tiroide, care este organul glandular in forma de fluture localizat la nivelul gatului, imediat sub laringe. Aceasta glanda este responsabila pentru producerea si secretarea hormonului tiroidian (tiroxina), care influenteaza aproape toate sistemele organismului. Tiroxina este hormonul care este responsabil in primul rand de reglarea ratei metabolice a mai multor tesuturi diferite din organismul animal. In hipotiroidism, nu se produce o cantitate suficienta de tiroxina, ceea ce determina o incetinire a metabolismului acelor tesuturi.

Hipotiroidismul este cea mai frecvent intalnita tulburare endocrina (hormonala) la caini si adesea el se dezvolta in jurul varstei de 4-10 ani. De regula, acesta afecteaza cainii si catelele castrate. O multitudine de rase de caini sunt afectate de aceasta boala, cum ar fi golden retriever-ul, doberman pinscher-ul, ogarul englez, setter-ul irlandez, teckelul, schnauzer-ul pitic, dogul german, caniche-ul si nu in ultimul rand, boxerul. De asemenea, boala poate fi intalnita si la metisi, precum si la multe alte rase.

Hipotiroidismul poate fi determinat de cauze primare sau poate aparea secundar altor afectiuni. In majoritatea cazurilor se constata evolutia unui hipotiroidism primar, ceea ce inseamna ca exista o distructie a glandei tiroide indusa de un proces inflamator, unul degenerativ sau de o infiltratie tumorala. Inflamatia glandei tiroide se considera ca este produsa de propriul sistem imunitar al cainelui. Hipotiroidismul secundar se dezvolta atunci cand alti factori determina tiroida sa produca mai putina tiroxina. Exemple de asemenea factori includ bolile zonelor cerebrale care regleaza activitatea glandei tiroide, distructia tiroidei aparute in urma terapiei cu radiatii, indepartarea chirurgicala a glandelor tiroide sau administrarea anumitor medicamente care afecteaza activitatea tiroidei.

Cauze:

- tiroidita limfocitara este o inflamatie a glandei tiroide care apare atunci cand sistemul imunitar ataca glanda din greseala. Exista o prevalenta crescuta a acestei boli la setter-ul englez, boxer, dalmatian, spaniel-ul Brittany, precum si la alte rase pure de caini.

- atrofia foliculara idiopatica este o degenerare a glandei tiroide fara existenta unei inflamatii. Cauza acestei afectiuni este necunoscuta, dar poate reflecta stadiul terminal al tiroiditei (inflamatia tiroidei).

- tumorile tiroidiene (neoplazia) sunt o cauza mai putin frecventa a hipotiroidismului. Cu exceptia cazului in care tumora afecteaza ambii lobi ai tiroidei si glanda este distrusa in totalitate, secretia hormonala, de regula, ramane in limite normale.

- deficitul alimentar de iod este o cauza rara a hipotiroidismului. Majoritatea dietelor comerciale pentru caini contin cantitatea adecvata de iod.

- cretinismul/dwarfismul (nanismul) este un defect congenital rar intalnit la caini care apare deoarece hipotalamusul situat la nivel cerebral nu produce o cantitate suficienta de hormon eliberator de tirotropina (TRH - tireostimulina) sau pentru ca hipofiza (glanda pituitara) situata la baza creierului nu produce o cantitate suficienta de hormon de stimulare tiroidiana (TSH). Aceasta boala a fost observata la schnauzer-ii uriasi si boxeri.

- tumorile si alte afectiuni ale hipofizei pot, de asemenea, conduce la o deficienta de hormon eliberator de tirotropina.

- indepartarea chirurgicala a glandei tiroide (tiroidectomia) are ca rezultat o incapacitate de a produce tiroxina. Tiroidectomia este cel mai adesea efectuata pentru a inlatura o tumora tiroidiana la caini.

- radioterapia si tratamentele cu iod radioactiv pentru tumorile tiroidiene pot, de asemenea, determina aparitia hipotiroidismului.

- utilizarea unor medicamente, in special a antibioticelor ce contin sulf (sulfonamidele), afecteaza activitatea glandelor tiroide si poate avea ca rezultat o scadere a secretiei de tiroxina. Aceasta forma de hipotiroidism poate fi tranzitorie, deoarece glanda isi poate reveni la normal in momentul in care administrarea respectivului medicament este oprita.

Ce ar trebui urmarit:

Un deficit al hormonului tiroidian afecteaza functia metabolica a mai multor sisteme organice. Ca rezultat, semnele clinice sunt, de regula, variabile, nespecifice si lente ca aparitie. Desi nu exista vreun simptom specific (patognomonic), mai multe semne asociate il pot face pe medicul vostru veterinar sa fie mai suspicios. Simptomele pot fi reprezentate de:

- letargie, lipsa interesului de a se juca, cainele doarme mai mult

- depresie, arieratie (inapoiere) mentala

- intoleranta la efort (oboseste cu usurinta)

- crestere in greutate (fara o crestere aparenta a apetitului) si obezitate

- intoleranta la rece - cauta locurile, suprafetele calde pentru a se aseza, scaderea temperaturii corporale

- diminuarea frecventei cardiace (bradicardie)

- infertilitate

- constipatie

- diaree

- tulburari cutanate cronice, cum ar fi pielea uscata, subtierea firului de par, caderea excesiva a parului

- eventual alte semne neurologice

- eventual alte anomalii hormonale

Diagnosticul:

Hipotiroidismul nu este intotdeauna o boala simplu si direct de diagnosticat. Diverse teste sunt disponibile pentru a diagnostica aceasta maladie, dar de cele mai multe ori se necesita folosirea mai multora pentru a realiza acest lucru. Diagnosticarea corespunzatoare va include un istoric complet al pacientului, o analiza aprofundata a semnelor clinice, o examinare fizica (consult) amanuntita si teste de diagnostic pentru a evalua functiile diferitelor organe, inclusiv pe cea a tiroidei.

Investigarea pacientului cu scopul de a pune diagnosticul poate include urmatoarele:

Bibliografie:

http://www.thyroid-info.com/articles/dog-hypo.htm

http://www.vet.uga.edu/VPP/clerk/bell/index.php

http://www.newmanveterinary.com/Hypothyroid.html

http://pethealth.petwellbeing.com/wiki/Dog_Hypothyroidism

http://www.thepetcenter.com/gen/hypot.html

http://www.vin.com/vindbpub/searchpb/proceedings/pr05000/pr00158.htm

http://www.atlanticstatesbriardclub.org/thyroid.htm

http://www.thepawblog.com/canine-hypothyroidism/

http://autoimmunedisease.suite101.com/article.cfm/canine_hypothyroidism

http://www.dog-health-guide.org/caninehypothyroidismtreatment.html

http://www.bukisa.com/articles/56782_canine-hypothyroidism-signs-diagnosis-and-treatment

http://www.ehow.com/how_4472096_identify-canine-hypothyroidism.html

http://www.woodhavenlabs.com/hypothyroidism.html

http://www.petshealth.com/dr_library/hypothyroiddogs.html

http://www.peteducation.com/article.cfm?c=2+1597&aid=449

http://www.2ndchance.info/doghypothyroid.htm

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2009 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 915 cuvinte
Nr caractere:
17 676 caractere
Marime:
21.43 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicina Veterinara
Tag-uri:
medicina veterinara, caini, afectiuni
Data publicare:
09.10.2016
Structură de fișiere:
  • Hipotiroidismul la caine.doc
Predat:
Facultatea de Medicina Veterinara , Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Accidentul vascular cerebral mai este cunoscut si sub denumirea de apoplexie sau sub denumirea...
Istoric si origine Prima explicatie privind denumirea de Marele Danez ne-o dau lucrarile de...
Boala Cushing (cunoscuta sub numele de hiperadrenocorticism) este rezultatul unei hipersecretii...
Capitolul 1. BOLILE FICATULUI SI ALE PANCREASULUI 1. Generalitati Functia Modul de realizare...
Digestia reprezinta totalitatea proceselor mecanice si chimice (enzimatice) din tractul digestiv...
Sus!