Foliculii ovarieni la cățea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Foliculii primordiali au o marime microscopica si prezinta in structura lor o celula sferica de 50-70 microni, cu un nucleu mare, clar, numit vezicula germinativa si care contine un nucleol cromatidic- pata germinativa. Ovocitul este inconjurat de un singur rand de celule turtite, celulele foliculare care sunt asezate pe o membrana bazala.

2. Foliculii in crestere(primari) sunt mai mari, cu ovula mai mare si asezata excentric, careia i se distinge un invelis omogen, zona pelucida, ca produs al secretiei celulare foliculare. Celulele au o forma cubica sau cilindrica, fiind dispuse pe doua sau mai multe randuri.

3. Foliculul cavitar(secundar) rezulta in urma transformarilor ce au loc la nivelul celulelor foliculare care sunt asezate pe 2, 3 sau 4 randuri in jurul ovocitului. Celulele profunde sunt mai clare si secreta un lichid care se aduna in cavitati mici intercelulare, care apoi conflueaza dand nastere unei cavitati semilunare. Lichidul acumulat poarta denumirea de lichid folicular, clar si limpede, iar celulele foliculare sunt impartite in doua parti. Unele inconjoara ovocitul, iar altele sunt dispuse la exteriorul foliculului pe o membrana vitroasa ce formeaza granuloasa propriu-zisa. Legatura dintre aceste doua zone se realizeaza printr-o punte formata din celule foliculare denumite cumulus ooforus sau disc proliger. Membrana vitroasa sau a lui Slavjanski este de natura reticulara. Foliculii cavitari sunt inconjurati de doua paturi conjunctive, apartinand stromei corticale, dintre care una interna in afara membranei lui Slavjanski, sub forma unei paturi de tesut conjunctiv lax, orientata concentric in jurul foliculului si formata din celule rotunde, poliedrice sau fusiforme in ochiurile unor retele fibrilare colagene si reticulare. Celulele tecii interne sunt bogate in substante lipidice. Teaca interna este foarte bogat vascularizata. Teaca externa se gaseste la exteriorul tecii interne si reprezinta o diferentiere a stromei ovariene sub actiunea fortelor mecanice rezultate din distensia foliculilor in crestere. Este alcatuita din celule si fibre conjunctive dense, orientate circular in jurul foliculului.

4. Foliculul matur(de Graaf) reprezinta stadiul final al evolutiei foliculare. Ovocitul ajunge la o dimensiune de 200 microni, la periferie fiind limitat de o membrana subtire- membrana pelucida care este strabatuta de o serie de canalicule, dandu-i un aspect poros, prin care patrund prelungirile celulelor foliculare ale coroanei radiate. Protoplasma ovulului sau vitelusul are o forma sferica si contine mitocondrii, insule nutritive, picaturi de grasime si granule albuminoide. Nucleul ovulului are forma sferica si este asezat excentric, iar cromatina este concentrata intr-un nucleol. Celulele foliculare ale coroanei radiate care sunt asezate direct pe membrana pelucida cresc mult in inaltime si iau o forma de maciuca. Acelasi lucru se intampla si cu stratul bazal al zonei granulare. In rest, celulele zonei granulare, cat si ale discului proliger au o forma rotunda sau poliedrica. Cavitatea foliculului contine un lichid abundent, putin vascos si transparent, care daca este fixat in diversi reactivi coaguleaza. Este secretat de catre celulele foliculare, continand si estrogeni, cu provenienta din teaca interna. Dupa membrana lui Slavjanski urmeaza teaca interna, formata din celule epiteliale cu numeroase vacuole lipidice in citoplasma lor. Aceste celule au un rol endocrin, secretand foliculina. Teaca interna este strabatuta de numeroase vase capilare sanguine si limfatice si este mai subtire in punctul denumit stigma. Teaca externa este de natura fibroasa, contine vase, dar nu are celule conjunctive de tip granular.

5.Foliculul dehiscent reprezinta faza finala a evolutiei foliculului matur, cand el proemina la suprafata ovarului, membrana lui fiind transparenta, iar stigma este inconjurata de o zona de congestie capilara roz-rosietica.

6.Corpul galben format dupa dehiscenta foliculara este acoperit de o capsula conjunctiva subtire care trimite in profunzime un schelet conjunctiv. Parenchimul exterior al glandei este format din cuiburi de celule luteinice, dupa care, in profunzime, urmeaza structura propriu-zisa, formata din celule luteinice de aproximativ de opt ori marimea celulelor foliculare. Celulele luteinice, de forma epiteloida, contin materie grasa, colesterol, vitamina C. In centru se gaseste o cavitate ce nu depaseste 0,5-1 cm diametru.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Foliculii ovarieni la catea.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
714 cuvinte
Nr caractere:
4 025 caractere
Marime:
11.16KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină Veterinară
Tag-uri:
Foliculii ovarieni la catea, animale
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină Veterinară
Sus!