Comportamenul de vanatoare, sexual și parental la Ursul Polar

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Lista de Ilustratii 3
Încadrare taxonomică 4
Distribuția urșilor polari pe glob 5
Habitat 7
Structuri generale 8
Metabolism 9
Sistemul respirator 9
Sistemul circulator 9
Dentitie 10
Longevitate/mortalitate 10
COMPORTAMENTUL SEXUAL 11
Dimorfismul Sexual 11
Maturitatea sexuala 12
Comportamentul parental 16
Interacțiune 18
Comportamentul de Vânătoare 21
Sistemul Gastro intestinal 21
Tehnici de vânătoare 22
Urmărirea pe teren 24
Urmărirea acvatică 24
Urmărirea vizuinilor 25
Bibliografie 26

Extras din referat:

Ursul polar (Ursus maritimus), sau ursul alb cum deseori i se mai spune pe baza coloritului său. Bunăoară, oricât de greu ne-ar veni să credem la prima vedere, urşii polari nu sunt altceva la bază decât urşi bruni. Evident, urşii albi de astăzi se constituie într-o populaţie a urşilor bruni, separată de restul speciei, care a fost obligată să se adapteze şi să evolueze în condiţiile mediului arctic.

Chiar şi numele de Arctica, a fost generat pe baza urşilor albi de aici, căci Arctica înseamnă în vechea limbă greacă, Ţinutul Urşilor, de la grecescul arctos-urs. Noile evidenţe osteologice demonstrează că ursul polar provine direct din ursul brun. O populaţie nordică a acestor urşi bruni a devenit izolată de restul urşilor, acum circa 150,000 de ani, în timpul unei secvenţe de glaciaţiune severă din perioada Pleistocenului.

Din acele timpuri, ursul polar trăieşte exclusiv în zona circumpolară arctică, pe ţărmurile de nord ale Siberiei, Alaskăi, Groenlandei, Canadei şi accidental pe cele ale Scandinaviei. Strămoşul său direct, denumit Ursus maritimus tyrannus era chiar mai mare decât cel mai mare urs polar împuşcat vreodată, căci pe baza fosilelor sale, specialiştii au calculat că strămoşul cel cu proporţii gigantice cântărea în mod frecvent circa 1 tonă şi jumătate.

Majoritatea ursilor polari se gasesc in partea de nord a cercului arctic pana la polul Nord. Unele populatii de ursi polari pot fii gasit si la partea de sud a cercului polar in Hudson Bay , Manitoba , Canada. Ei mai pot fii gasiti in Alaska , Canada, Rusia , Groelanda si insulele nordice ce apartin Norvegiei cum este Svalbard.

Ei sunt distribuiți in jurul cercului polar, limita razei lor fiind determinata de miscarile ghetii de banchiza a ocealului Arctic și ghetii prinse de coasta. Au fost însă cazuri în care urșii polari au putut fii vazuți în partea de sud al insulei Groelanda și Islanda. Femelele gestante își vor petrece iarna pe litoral unde se pot găsi barloage pentru a putea făta. Sunt cunoscute 5 populații de ursi polari : pe insula Wrangel și parte de vest al Alaskai, partea de nord Alaskai , Arhipelacul arctic canadean , Groelanda , Svalbard-Franz Josef Land și Siberia centrală.

Habitat

Habitatul lor preferat este întinderea vasta unde calota glaciara polara întâlneste Oceanul Înghetat și gheața se sparge. Iarna, când suprafata ghetii se extinde, ursii se deplasează spre sud și vara, când gheata se micșorează, se îndreapta spre nord. Când este necesar, ei înoata ore în șir pentru a ajunge de pe o bucată de gheata pe alta - pot înota aproape 100km fara odihna,cu o viteza medie de 10km pe ora.

Viteza lor de pe suprafață ghetii - atinsa într-o târâre stângace a picioarelor - este mai mica, în medie 4km pe ora, dar dacă este nevoie, pot să fuga cu o viteză maximă de aproximativ 40km pe ora. Ei obosesc mai repede pe uscat, și desi pot să umble prin zăpadă cu labele lor mari, ei se simt mai bine pe gheață. Ei pot să urce stânci abrupte de gheata și au fost văzuți alunecând pe dealuri în jos pe burta, folosindu-și picioarele anterioare drept frâne.

Descrierea generală

Cu toate că în medie, atinge dimensiuni şi greutăţi aproximativ egale cu ursul Kodiak, cel mai mare urs vânat vreodată a fost unul polar. Exemplarul respectiv a fost împuşcat de vânătorul Arthur Dubbs din Medford, statul, Oregon, în anul 1960, undeva în Strâmtoarea Kotezebue din nord-estul Alaskăi.

Colosul alb cântărea fix 1002 kilograme şi ridicat pe labele din spate atingea înălţimea de 3,39 metri.

Figura 2 - Cel mai mare urs prins

Evident, uriaşul mascul doborât în anul 1960 a fost probabil o excepţie, un uriaş al speciei.

Masculii ating în medie o greutate cuprinsă între 350-700 kilograme, cu o lungime corporală de 2,4-3 metri. Ursoaicele sunt cu mult mai mici, atingând aproximativ jumătate din taliile şi greutăţile masculilor.

Bibliografie:

1 http://www.descopera.ro/natura/11790962-ursul-polar-adevaratul-rege-al-nordului

2 http://www.zooland.ro/ursus-maritimus-ursul-polar-1078

3 http://www.polarbearsinternational.org/about-polar-bears/faqs#q11

4 http://wildpro.twycrosszoo.org/S/0MCarnivor/ursidae/ursus/Ursus_maritimus/Ursus_maritimus.htm

5 http://wildpro.twycrosszoo.org/S/0MCarnivor/ursidae/ursus/Ursus_maritimus/ursus_maritimus.htm#Feeding

6 http://seaworld.org/animal-info/animal-infobooks/polar-bears/diet-and-eating-habits/

7 http://animaldiversity.org/accounts/Ursus_maritimus/

8 http://en.wikipedia.org/wiki/Polar_bear

9 http://toateanimalele.ro/Salbatice/Ursul/Ursul%20Polar/Polar.php

10 http://wildpro.twycrosszoo.org/S/0MCarnivor/ursidae/ursus/Ursus_maritimus14Ursus_maritimusBehSexual.htm

11 http://wildpro.twycrosszoo.org/S/0MCarnivor/ursidae/ursus/Ursus_maritimus15Ursus_maritimusBehActivity.htm

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comportamenul de vanatoare, sexual si parental la Ursul Polar.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
4 630 cuvinte
Nr caractere:
21 834 caractere
Marime:
1.44MB (arhivat)
Publicat de:
Adelin Vlad
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină Veterinară
Predat:
Facultatea de Medicina Veterinara , Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad" din Iasi
Materie:
Medicină Veterinară
An de studiu:
III
Nota primită:
Nota 9
Sus!