Previzualizare referat:

Extras din referat:

Bruceloza este o boala infectioasa din grupul zooantroponozelor, provocata de diferite bacterii cu denumirea de brucele, ce se transmit omului pe diverse cai, de la animalele bolnave (mai frecvent de la cele domestice), caracterizandu-se clinic prin afectarea multor organe si sisteme ale organismului, in special prin afectarea aparatului locomotor,precum si prin manifestari alergice.

Boala este provocata de multiple bacterii, numite brucele, in memoria savantului D.Brus, care pentru prima data le-a obtinut in forma de tulpini pure. Intre agentii patogeni ai brucelozei, se disting 3 specii de brucele mai frecvente, care provoaca respectiv maladia la ovine (si caprine), la bovine si porcine. In ultimul timp s-au mai descoperit noi specii de brucele, care provoaca aceasta maladie la cerbi, berbeci, caini si unele rozatoare din pustietati.

Brucelele sunt destul de viabile in mediul ambiant. Ele suporta bine temperaturile joase, pastrandu-se in zapada sau gheata aproape 4 luni. In excrementele animalelor, in asternutul lor, pe nutreturi brucelele se pot pastra 5 luni; in sol uscat sau praf- pana la 10 saptamani; pe lana- pana la 3-4 luni; in apa de fantana - pana la 125 de zile. In carnea inghetata brucelele se pastreaza aproape 3 luni, in cea sarata-30 de zile; in lapte, unt, branza proaspata - 45 zile.

Totodata acesti microbi sunt sensibili la temperaturi ridicate: la temperatura + 100?C pier imediat, la temperatura + 80-95?C - peste 5 min., la temperatura + 70?C- peste 10 min., la temperatura+ 60?C-peste 30 min., iar la temperatura de + 55?C - pier numai peste 60 minute. Brucelele mai sunt sensibile si la actiunea diferitor substante dezinfectante, ca cloramina, clorura de var, acidul clorhidric, lizolul, crezolul etc.

De mentionat, ca animalele bolnave elimina brucelele cu laptele, urina, materiile fecale si cu secretiile vaginale. Un pericol major de molipsire pentru om il prezinta animalele bolnave, mai ales domestice, in timpul nasterii, cand o data cu fatul, membranele fetale si cu lichidul amniotic, in mediul ambiant se elimina un numar colosal de brucele.

Ca sursa de infectie, pentru oameni, mai frecvent servesc animalele domestice. Cel mai mare pericol in acest sens il prezinta ovinele si caprinele bolnave, microbul carora br. melitenzis este foarte virulent pentru organismul uman. Mai putin periculoase pentru om sunt brucelele ce provoaca maladia la bovine si porcine (br. abortus bovis si abortus suis). De mentionat, ca unele animale bolnave pot elimina brucelele un timp indelungat (spre exemplu, vaca elimina acesti microbi cu laptele 7-9 luni, iar caprele si oile - aproape 3 ani).

Omul sanatos se poate molipsi de bruceloza prin intermediul produselor alimentare: dupa consumul in hrana a laptelui nefiert, a casului dulce, branzei proaspete, carnii insuficient prelucrate termic, precum si a apei infectate. Molipsirea mai poate avea loc si in rezultatul contactarii omului sanatos cu animalele bolnave la ingrijirea lor. Brucelele pot patrunde in organismul uman si prin tegumentele lezate ori cale aeropraf (aerosol), in timpul curatirii grajdurilor, prelucrarii lanii, pielicelilor, sacelatului si ingrijirii animalelor.

Bruceloza se intalneste mai des la persoanele care ingrijesc animalele, prelucreaza produsele alimentare si materia prima de la ele, printre zootehnicieni, veterinari etc. Morbiditatea prin bruceloza este mai sporita vara si primavara, cand au loc nasterile ori avorturile la animale, se consuma frecvent produsele lactate, se tund ovinele si caprinele, se prelucreaza lana lor, se taie si jupoaie pielicelile de miei bolnavi ori avortati, nerespectandu-se masurile de precautie.

Patrunzand in organismul uman pe diverse cai (contact direct ori indirect, cu animalele, pe cale alimentara, hidrica, prin tegumentele lezate, aerosol etc), brucelele ajung si afecteaza ganglionii limfatici regionali, apoi nimeresc in sange si provoaca maladia propriu-zisa.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bruceloza.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2008
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 589 cuvinte
Nr caractere:
8 290 caractere
Marime:
12.24KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină Veterinară
Tag-uri:
boala, afectiuni, simptome
Predat:
la facultate
Specializare:
Controlul si expertiza produselor alimentare
Materie:
Medicină Veterinară
Sus!