Accidentul Vascular Cerebral la Câini

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

CUPRINS
1. Generalităţi
2. Cauze
3. Factori de risc
4. Simptome
5. Mecanism fiziopatologic
6. Expectativa vigilenţă
7. Investigaţii
8. Tratament
9. Profilaxie
10. Concluzii personale

Extras din referat:

Accidentul vascular cerebral mai este cunoscut şi sub denumirea de apoplexie sau sub denumirea mai simplă de atac, aceasta fiind preluarea din englezescul stroke. Este preferabilă totuşi folosirea unor termeni mai exacţi: ischemie cerebrală, infarct cerebral sau hemoragie cerebrală.

Ischemia cerebrala este produsă de o reducere a fluxului sanguin cu durata de câteva secunde până la câteva minute. Dacă oprirea durează mai mult de câteva minute, apare infarctarea (moartea) ţesutului cerebral irigat de vasul afectat. Cauzele de ischemie (infarct) cerebral sunt variate: de la hipotensiune sistemică ce produce de obicei sincope până la embolizare din diverse surse arteriale sau inimă sau boli ale vaselor cerebrale.

Hemoragia intracraniană poate să apară în parenchimul cerebral, spaţiul subarahnoidian sau în spaţiul subdural ori epidural; majoritatea hemoragiilor sunt asociate hipertensiunii arteriale, mai rar pot exista hemoragii spontane, malformaţii arteriovenoase sau sângerări intratumorale.

GERENALITAŢI

Un accident vascular cerebral apare atunci cand un vas de sange (o arteră) care furnizează sânge la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocat de un cheag sangvin. În cateva minute, celulele nervoase din acea zonă sunt afectate şi ele pot muri în cateva ore. Ca rezultat, acea parte a corpului care este controlată de zona afectată a creierului nu mai poate functiona adecvat.

În cazul în care apar simptome ale unui AVC este necesar un tratament de urgeţă, exact ca şi în cazurile de infarct miocardic. Atunci când tratamentul medical este început cât mai curând după apariţia simptomelor, cu atat mai puţine celule nervoase vor fi afectate permanent.

Cauze

Cauzele accidentului vascular cerebral ischemic

AVC ischemic este cauzat de un cheag de sange care blochează circulaţia sangvină a creierului. Cheagul de sange se poate dezvolta într-o artera îngustată care irigă creierul sau poate ajunge in arterele din circulaţia cerebrală dupa ce a migrat de la nivelul inimii sau din orice alta regiune a organismului.

Cheagurile sangvine apar de obicei ca rezultat al altor defecte din organism care determină afectarea circulaţiei sangvine normale, cum ar fi:

- rigidizarea pereţilor arterelor (ateroscleroza). Aceasta este cauzată de tensiunea arterială crescută, de diabetul zaharat şi de nivelul crescut al colesterolului sangvin.

- fibrilaţia atrială sau alte aritmii cardiace (ritmuri cardiace neregulate) ;

- anumite afecţiuni ale valvelor cardiace,

- infecţia valvelor cardiace (endocardita);

- un foramen ovale patent, care este un defect cardiac congenital ;

- tulburari de coagulabilitate a sangelui ;

- inflamaţie a vaselor sangvine (vasculita) ;

- infarctul miocardic.

Deşi mai rar, tensiunea arterială scazută (hipotensiunea) de asemenea poate să cauzeze un accident vascular cerebral ischemic. Tensiunea arterială scazută duce la scaderea circulaţiei sangvine la nivelul creierului; ea poate fi determinată de o îngustare sau o afectare a arterelor, de infarctul miocardic, de o pierdere masivă de sănge sau de o infecţie severă.

Unele intervenţii chirurgicale (precum endarterectomia) sau alte procedee (cum ar fi angioplastia) folosite pentru tratamentul arterelor carotide îngustate, pot duce la formarea unui cheag sangvin la locul unde s-a intervenit, cauzând ulterior un accident vascular cerebral.

Cauzele accidentului vascular cerebral hemoragic

Accidentul vascular cerebral hemoragic este cauzat de o sângerare în interiorul creierului (numită hemoragie intracerebrală) sau în spaţiul din jurul creierului (numită hemoragie subarahnoidiană). Sângerarea în interiorul creierului poate fi rezultatul unei valori crescute pe un timp îndelungat a tensiunii arteriale. Sângerarea în spaţiul din jurul creierului poate fi cauzată de ruperea unui anevrism sau de tensiunea arterială crescută care nu a fost ţinută sub control.

Alte cauze de AVC hemoragic, mai putin frecvente, sunt:

- inflamaţia vaselor sangvine,

- tulburări de coagulabilitate ale sangelui, precum hemofilia,

- leziuni ale capului sau gâtului care afectează vasele sangvine din aceste regiuni,

- iradierea terapeutică pentru cancere ale gatului sau creierului,

- angiopatia amiloidică cerebrală (o tulburare degenerativa a vaselor sangvine).

Factorii de risc ai accidentului vascular cerebral

Factorii de risc pentru un accident vascular cerebral pot fi modificaţi sau nu.

Anumite afecţiuni pot creşte riscul de AVC. În cazul în care aceste afecţiuni pot fi ţinute sub control, riscul de AVC poate scădea. Alte condiţii care pot fi asociate cu AVC la câini includ: hipotiroidismul, bolile neoplazice, septicemia, parazitismul, malformaţiile vasculare şi coagulopatiile. Tratamentul este de lunga durată, respectiv de câteva saptamâni, iar prognosticul este favorabil în cazul în care AVC-ul nu apare pe fondul altor maladii.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Accidentul Vascular Cerebral la Caini.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
5 663 cuvinte
Nr caractere:
32 049 caractere
Marime:
34.12KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină Veterinară
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină Veterinară
Sus!