Tehnologia de Construcție a Recipientelor cu Perete Subțire

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In functie de cerintele tehnologice recipientele pot functiona sub presiune, la presiune atmosferica sau sub vid.

Recipientele pot fi stabile (fixe) sau transportabile (butelii). Recipientele stabile sunt fixate pe fundatii sau alte reazeme fixe. Se asimileaza cu recipientele stabile si recipientele fixate pe platforme deplasabile sau pe sisteme mobile proprii. Proiectarea, constructia, exploatarea, repararea si verificarea recipientelor se lucreaza la presiuni mai mari decat 0,07 MPa sunt supuse unor instructiuni obligatorii cuprinse in prescriptiile tehnice C4-83 si se afla sub controlul Inspectoratului de Stat pentru Cazane, Recipiente sub presiune si Instalatii de Ridicat (ISCIR).

In recipientele propriu-zise au loc fie operatii fizice (amestecare, transfer termic sau transfer de substanta, separarea amestecurilor in fazele componente etc.), fie operatii fizice insotite sau urmate de reactii chimice. In acest al doilea caz utilajul este denumit si reactor chimic.

In general, recipientele lucreaza nu numai la presiuni foarte diferite ci si la temperaturi foarte variate, de la temperaturi foarte scazute (recipiente pentru depozitarea si transportul gazelor lichefiate) pana la temperaturi ridicate. In numeroase cazuri, acestea lucreaza si in conditii de coroziune.

Din aceasta grupa fac parte: membranele de rupere (bombate sau plane), capsulele de rupere, barele de rupere si barele de flambaj. Dintre acestea, membranele sunt specifice recipientelor cu perete subtire; ele asigura protectie si impotriva exploziilor.

Membranele de siguranta se executa din materiale izotrope, omogene, care-si pastreaza in timp caracteristicile mecanice si stabilitatea la coroziune in conditiile date de lucru, cum ar fi: aluminiu, cupru, nichel, argint, aur, platina, titan, aliaje neferoase, PTFE etc. In fig.ura urmatoare se prezinta un dispozitiv de siguranta cu membrana plana prevazuta cu garniturile 2 si 3 prinse intre flansele 4 si 5.In figura urmatoare

este reprezentat un dispozitiv de siguranta cu membrana bombata 1,montata intre monturile 6 si 7 care sunt stranse cu ajutorul flanselor 4 si 5.

La instalatiile care lucreaza sub vid membrana este protejata impotriva fluturarii cu ajutorul unui disc bombat, cu perforatii, montat sub membrana de siguranta.

Membranele bombate sunt mai sensibile dacat cele plane. La montarea dispozitivelor de siguranta cu membrana se asigura posibilitatea retinerii fragmentelor de membrana , dupa rupere, prin montarea in interiorul conductei de evacuare a unui element de retinere.

Incalzirea si racirea recipientelor

Incalzirea recipientelor poate fi directa sau indirecta. In cazul incalzirii directe agentul de incalzire se introduce direct in mediul de lucru. Acesta se realizeaza cu ajutorul unor tevi prevazute cu numeroase orificii de diametru mic, care asigura o repartitie uniforma in masa supusa incalzirii. Incalzirea indirecta presupune ca agentul de incalzire sa fie separat,prin perete metalic sau din alt material, de mediul de lucru. In acest caz utilajele trebuie prevazute constructiv cu mijloace pentru realizarea incalzirii, cum sunt camasile de incalzire si serpentinele aplicate pe corp sau introduse in recipient.

Camasi de incalzire

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnologia de Constructie a Recipientelor cu Perete Subtire.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Anul redactarii:
2006
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
2 129 cuvinte
Nr caractere:
13 012 caractere
Marime:
1.08MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Mecanică
Tag-uri:
materiale, fabricare, mecanica
Predat:
Grupul Scolar Industrial „mecanica Fina”
Profil:
Tehnic
Profesorului:
Anton Violeta
Sus!