Parțile componente ale instalației de răcire cu lichid

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Radiatorul

Este organul prin intermediul caruia lichidul cedeaza aerului inconjurator o cantitate de caldura preluata in timpul trecerii prin circuitul de racire al motorului.

Radiatoarele pot fi de tip deschis sau inchis dupa felul cum se face comunicarea cu atmosfera.

Radiatoarele de tip deschis sunt prevazute cu o teava de preaplin care serveste la scurgerea din radiator a surplusului de apa rezultat din marirea volumului acesteia prin incalzire, la evacuarea vaporilor formatii si, in general la mentinerea presiunii atmosferice in instalatia de racire.

Radiatorul (fig. 8.6, a) este format din bazinul superior 1 si bazinul inferior 2, care sunt legate intre ele prin tevile de circulatie 3, care formeaza miezul radiatorului. Bazinul 1 easte prevazut cu orificiul 7 prin care se completeaza rezerva de lichid, teava 6 prin care se elimina vaporii din radiator si racordul 5 prin care lichidul, in cadrul circuitului, inta in radiator. Bazinul 2este prevazut cu racordul 4 prin care lichidul iese din radiator.

Radiatorul este fixat pe cadrul 8 care se sprijina prin tampoanele de cauciuc 9 pe automobil.

Corpul de racire cunoscut si sub denumirea de miezul sau fagurele radiatorului este compus din tevile 3 pentru trecerea lichidului de racire si aripioare 9 placi de metal) lipite de tevi. Tevile pot fi plate, ovale sau rotunde. La randul lor, aripioarele pot fi plate ( fig. 8.6,b) sau ondulate ( fig. 8.6,c).

Radiatoarele de tip inchis au orificiul de umplere prevazut cu un buson ( fig.8.7) care, printr-o inchidere etansa, separa interiorul instalatiei de racire de atmosfera. Busonul este prevazut cu o supapa de suprapresiune 1 ( o membrana elastica), sub care se gaseste, montata prin intermediul unei rondele si al unui nit 2, supapa de depresiune 3 ( o garnitura de cauciuc). Supapa este fixata pe scaunul 5, prin intermediul arcului 4.

In cazul formarii de vapori in instalatia de racire si cresterii presiunii pana la ( 1.28 1.33)- 10- N/m- ,actiunea vaporilor sa treaca prin conducta 6 in atmosfera (fig.8.7.a).

Cand motorul se opreste, temperatura lichidului scade, ceea ce duce la formarea depresiuni in interiorul instalatiei. Aceasta depresiune actioneaza asupra membranei elastice 1, pe care o deformeaza,departand-o, astfel de garnitura de cauciuc 3, care deschide gaurile prin care aerul patrunde in interiorul instalatiei ( fig. 8.7.b).

Ventilatorul

Serveste pentru marimea volumului de aer si pentru asigurarea circulatiei aerului prin radiator, cand automobilul sta pe loc cu motorul functionand.

La motoarele autovehiculelor racite cu lichid se utilizeaza, in special, ventilatoare axiale. Ventilatorul este format dintr-un ax, butucul cu roata de curea si palete ( de obicei 2 6).

In fig. 8.8 este reprezentat un ventilator axial cu palete 1, fixate prin suruburi de fulia 2 ( axul 5 sprijinit pe rulmentul 4 este si axul pompei de lichid, fiind antrenat prin intermediul unor curele trapezoidale de la arborele cotit).Paletele ventilatorului se executa din tabla de otel, aliaje de aluminiu sau material plastic.Curelele trapezoidale permit o antrenare a ventilatorului fara sa produca silicitari mari in lagare.

La unele motoare, ventilatorul este antrenat cu intermitenta, in functie de temperatura lichidului de racire.Cuplarea si decuplarea ventilatorului se efectueaza automat, cu ajutorul unui cuplaj pneumatic sau electromagnetic, comandat de o supapa termostatica.

Pompa de apa

Are rolul de a imprima lichidului din instalatia de racire presiunea necesara pentru a se deplasa in sistemul cu circulatie fortata.

Avandu-se in vedere ca numarul de cicluri in circulatia lichidului prin sistemul de racire ajunge la 7-12 ori pe minut, la motoarele de automobile se monteaza pompe centrifuge.

Pompele centrifuge montate la motoarele de automobile creeaza in sistemul de racire o presiune de ( 0.2 2)N/m-

La majoritatea motoarelor de automobile, pompa de apa este montata pe acelasi arbore cu ventilatorul, fiind dispusa, de obicei, in fata motorului, in partea superioara a blocului, si actionata de arborele cotit prin intermediul unei transmisii cu curea, cu roti dintate sau cu lant.

Pompa de apa reprezentata in fig.8.9, de ip centrifug, este formata din corpul 1, in care sunt practicateb racordurile 2 si 3, cum si lacasul in care este montat rotorul 4, prin intermediul axului 5.

Pompa de apa se amplaseaza in ansamblul instalatiei de racire la partea inferioara, ceea ce face ca, in permanenta, lichidul sa patrunda, prin racordul 2 in interiorul sau, in partea de mijloc.

Rotorul 4, rotindu-se in sensul aratat pe figura, antreneaza apa in miscare de rotatie, care, datorita fortei centrifuge, se deplaseaza catre carcasa exterioara a pompei, de unde, apoi este refulata de catre palete prin racordul 3 in instalatia de racire. Acest fenomense petrece continuu pe toata durata de functionare a motorului, asigurandu-se astfel conditii termice normale de functionare a motorului.

In fig. 8.10 este reprezntata pompa de apa a motorului MAN D2156 HMN ce echipeaza autobuze ROMAN 112 UD pentru transport urban. Spatiul interior al pompei de apa este impartit in spatiul de aspiratie 10, prevazut cu conducta de intrare a lichidului 11 si spatiul de presiune 12 ( sau de refulare), prevazut cu conducta 13 pentru impingerea lichidului.

Axul rotorului 8 se sprijina pe doi rulmenti cu bile a caror pozitie se stabileste prin bucse distantiere. La capatul exterior al axului este montata fulia de antrenare 5.

Termostatul

Este organul care dirijeaza circulatia lichidului prin radiator, avand rol de regulator automat al temperaturii lichidului de racire.

Functionarea termostatului se bazeaza pe dilatarea unor materiale cu coeficient de dilatare mare.

Termostatuleste o supapa dubla, formata din doua talere active cu scaunele corespunzatoare. Termostatul se monteaza in conducta de legatura dintre circuitul de racire al motorului si bazinului superior al radiatorului.

In figura 8.11 este reprezentat termostatul din instalatia de racire a motorului D 2156 HMN.

Camera termostatului 1, fixata pe partea frontala a motorului, este legata in conducta de colectare a apei fierbinti din motor prin teava 7, la bazinul superior al radiatorului prin teava 8 si la pompa de apa prin teava 10. Un perete, pe care este executat scaunul 3 al supapei mari, desparte interiorul camerei termostatului in doua spatii: unul corespunzator tevii 8, iar al doilea corespunzator tevilor 7 si 10. Pe acest perete despartitor sunt fixate suportul tijei 2 de ghidaj a termostatului si suportul fix 11 al

Bibliografie:

- C. Arama - ``Instalatii pentru alimentarea cu combustibil a motoarelor cu ardere interna, Ed. Tehnica, 1976

- A. R. Baranescu- ``Motoare cu ardere interna``, Ed. Tehnica 1978

- Ghe. Fratila, M. V. Popa- ``Automobile- sofer mecanic auto``, Ed. Didactica si Pedagogica, 1993

- Ghe. Fratila - ``Automobile, cunoastere, intretinere si reparare, Ed. Didactica si Pedagogica, 2003

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Partile componente ale instalatiei de racire cu lichid.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
4 322 cuvinte
Nr caractere:
25 154 caractere
Marime:
21.78KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Mecanică
Tag-uri:
componente, racire, sisteme, instalatii
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Sus!