Osii și arbori

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Arborii sunt organe de masini cu miscare de rotatie destinate sa sustina alte organe de masini (roti dintate, roti de lant, roti de curea, semicuplaje etc.) in miscare de rotatie si sa transmita momente de torsiune in lungul axei lor.

Osiile sunt organe de masini cu miscare de rotatie sau fixe destinate numai sustinerii unor organe de masini in miscare de rotatie. Osiile nu transmit momente de torsiune.

Arborii si osiile au si rolul de a prelua fortele de la organele de masini montate pe acestea si de a le transmite reazemelor (lagare cu rostogolire sau cu alunecare).

Partile componente ale unui arbore sunt): corpul arborelui (a); portiunile de calare (b); portiunile de reazem (c) numite si fusurile arborelui.

Partile componente ale unui arbore

Portiunile de calare sunt zonele pe care se monteaza organele de masini sustinute de arbore. Acestea se pot executa cu suprafete cilindrice sau conice. Cele mai utilizate sunt portiunile de calare cu suprafata cilindrica, mai usor de prelucrat. Suprafetele conice se utilizeaza pentru portiunile de calare pe care au loc montari si demontari frecvente ale organele de masini sustinute de arbore (roti de schimb etc.) si cand se impune o centrare foarte precisa a acestora.

Portiunile de reazem (fusurile) sunt zonele de sprijin ale arborelui in lagarele cu rostogolire sau cu alunecare. De regula, acestea sunt dispuse in apropierea capetelor arborilor si pot fi executate cu suprafete cilindrice, conice sau sferice.

Pentru lagarele cu rostogolire, fusurile se executa cilindrice relativ scurte in cazul montarii unui singur rulment cu corpurile de rostogolire dispuse pe un rand, sau mai lungi in cazul montarii a doi rulmenti sau a unui rulment avand corpurile de rostogolire dispuse pe doua sau mai multe randuri. Diametrele acestor fusuri se aleg dupa diametrul interior al rulmentului. Uneori, fusurile arborelui se executa conice avand conicitatea egala cu cea a alezajului rulmentilor oscilanti cu bile sau cu role butoi, rumentilor cu role cilindrice de marime mare etc.

Pentru lagarele cu alunecare, fusurile se executa cilindrice, conice sau sferice, cele mai utilizate fiind fusurile cilindrice care au diametrul mai mic decat al treptei alaturate, pentru simplificarea montajului si pentru obtinerea de umeri de sprijin pentru fixarea axiala a lagarelor. Fusurile conice se folosesc pentru a avea posibilitatea reglarii jocului din lagar prin deplasarea axiala a arborelui iar cele sferice doar in cazul unor arbori elastici, cu deformatii de incovoiere foarte mari.

Clasificarea arborilor si osiilor, pe baza principalelor criterii de clasificare, este prezentata in tabelul

Criteriul de clasificare Tipul arborilor

Forma axei geometrice Arbori drepti Arbori cotiti Arbori flexibili

Destinatia Arbori de transmisie Arbori principali ai masinilor unelte

Sectiunea arborelui pe lungime Arbori cu sectiune constanta Arbori cu sectiune variabila in trepte

Forma sectiunii transversale Arbori cu sectiune plina Arbori cu sectiune tubulara

Forma suprafetei exterioare Arbori netezi Arbori canelati

Rigiditatea Arbori rigizi Arbori elastici

Numarul reazemelor Arbori static determinati

(cu doua reazeme) Arbori static nedeterminati

(cu mai mult de doua reazeme)

Pozitia axei geometrice Arbori orizontali Arbori inclinati Arbori verticali

Criteriul de clasificare Tipul osiilor

Natura miscarii

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Osii si arbori.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
727 cuvinte
Nr caractere:
4 142 caractere
Marime:
9.67KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Mecanică
Tag-uri:
arbori, masini, componente, mecanica
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Sus!