Motoare cu compresie variavbila

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. REZUMATUL LUCRARII - pag.2
2. INTRODUCERE GENERALA A RAPORTULUI DE COMPRESIE VARIABIL - pag.2-3
3. AVANTAJELE RAPORTULUI DE COMPRESIE VARIABIL -pag 3
4. APLICAREA RAPORTULUI DE COMPRESIE VARIABIL -pag 4
5. METODE DE OBTINERE A RAPORTULUI DE COMPRESIE VARIABIL -pag 5-14
6. MOTOARE CU RAPORT DE COMPRESIE VARIABIL- pag. 14-19
7. DENDINTELE DIN INDUSTRIE - pag. 19
8. CONCLUZIILE LUCRARII - pag. 20
9. BIBLIOGRAFIE - pag. 21

Extras din referat:

Lucrarea prezinta faptul ca, cresterea eficientei unui motor cu combustie interna pentru noile cerinte de mediu poate fi obtinuta prin utilizarea unui motor cu un raport variabil de compresie. Utilizand acest tip de motor, este posibil sa se obtina o eficienta mai mare la sarcini partiale pentru conducerea urbana. Un raport ridicat de compresie de peste 15: 1 mareste eficienta termodinamica a motorului si asigura un consum mai bun de combustibil. In aceasta lucrare sunt descrise diferite solutii tehnice pentru obtinerea unui raport de compresie variabila.

Se crede ca, in viitorul apropiat , raportul variabil de comprimare (VCR) va furniza industriei auto o gama largade strategii pentru aputea fi produse motoare puternice ,cu un consum redus de combustibil ,ceea ceva duce la autovehicule atractive care se vor conforma celo rmai exigente norme depoluare.

Totusi apare urmatoarea intrebare : in actualul context legat de poluarea mediului in conjurator si de resursele de petrol tot mai putine, de ce producatorii de autovehicule nu folosesc deja motoarele cu VCR? Producerea motoarelor cu VCR reprezinta o adevarata provocare tehnologica ce implica schimbari majore in mecanica unui motor obisnuit.

2 INTRODUCERE GENERALA A MOTOARELOR CU RAPORT DE COMPRESIE VARIABILA :

Raportul de compresie al unui motor este valoarea care reprezinta raportul volumului camerei sale de ardere de la cea mai mare capacitate la cea mai mica. Este de dorit un raport ridicat de comprimare deoarece extrage mai multa energie dintr-o anumita masa de amestec de aer-combustibil datorita eficientei termice mai mari. Primul motor modern cu aprindere prin scanteie proiectat de Nicolaus Otto in Romania 1876 are un raport de comprimare de 2,5: 1.

Raportul de compresie pentru un motor pe benzina este limitat, pe de o parte, de materialele folosite si, pe de alta parte, de aparitia de lovituri care poate distruge motorul. Raportul de compresie pentru un motor uzual pe benzina nu este mai mare de 10: 1. Unele motoare folosite pentru masinile de inalta performanta din perioada 1955-1972 permit rate de compresie ridicate 13: 1.

O metoda de prevenire a loviturilor este un motor "turbionat" care forteaza incarcarea de admisie pentru a adopta o rotatie circulara rapida in timpul procesului de compresie care asigura o combustie mai rapida si mai completa [1]. Primul motor VCR a fost construit de Harry Ricardo in anii 1920. Aceasta lucrare ia determinat sa inventeze sistemul de clasificare octanica si este inca in uz astazi.

Deteriorarea rapida a mediului nostru si incertitudinile legate de aprovizionarea cu energie viitoare sunt consecintele stilului nostru de viata actual bazat pe confortul si mobilitatea personala. Pentru viitor, va trebui sa dezvoltam rapid tehnologii de inalta eficienta energetica in toate sectoarele si sa le punem la dispozitia fiecarui consumator. Aceasta conditie va fi esentiala pentru a avea un impact real, atat la nivel european, cat si la nivel mondial. In acest context, eficienta energetica scazuta a automobilelor de astazi reprezinta o sursa de ingrijorare.

Si va fi necesar sa se comercializeze masinile care consuma mai putin combustibil cat mai repede posibil. Totusi, acest lucru trebuie facut, respectand un anumit numar de conditii. Pentru a ramane popular, autoturismele viitoare trebuie sa isi mentina nivelurile ridicate de performanta si, pentru a continua sa fie marfuri de consum in masa, acestea trebuie sa ramana accesibile.

Pentru a asigura un impact puternic, pretul pe care clientul final il plateste pe kilometru trebuie sa ramana scazut, luand in considerare pretul de achizitie al vehiculului, combustibilul consumul si valoarea de revanzare. Nivelurile bune de performanta, consumul redus de combustibil si preturile de achizitie rezonabile raman calitati indispensabile pentru viitoarele masini.

3. AVANTAJELE MOTOARELOR CU RAPORT DE COMPRESIE VARIABIL:

Cu un motor raport de compresie variabil se poate creste eficienta combustibilului in functie de sarcini diferite. Incarcaturile mai mari necesita rate mai mici pentru a fi mai eficiente si invers.

Motoarele pe benzina au o limita a presiunii maxime in timpul compresiei, dupa ce amestecul de aer / carburant se detoneaza. Pentru a obtine mai multa putere, mai mult carburant trebuie sa fie incarcat in cilindru si este nevoie de mai mult aer.

Cu ajutorul unui turbocompresor sau a unor suprapuse, mai mult aer este introdus in cilindru. Acest lucru ar duce la aparitia fenomenului de lovire daca nu a scazut raportul de compresie.

Dezavantajul acestei performante la sarcina partiala a motorului este mai mic datorita lipsei de putere si a cuplului. Solutia trebuie sa poata modifica presiunea de admisie si sa ajusteze raportul de compresie pentru a obtine beneficii pentru toate turatiile si sarcinile motorului.

Rata de compresie variabila este o modalitate de a atinge economia de combustibil si noile reglementari de mediu in conformitate cu emisiile de CO2. Un motor cu raport de compresie variabil poate utiliza diferiti combustibili ca etanol sau GPL [2].

4. APLICAREA MOTOARELOR CU RAPORT DE COMPRESIE VARIABIL:

Proiectarea vehiculelor de inalta performanta care sunt eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil si curate este dificila, deoarece dorim, de asemenea, ca acestea sa ramana necostisitoare. Prin urmare, este necesar sa se gaseasca solutii simple, ieftine si eficiente, si anume intreaga strategie a producatorilor de motoare cu raport de variatie a presiunii (VCR). Departe de a fi o revolutie, motoarele VCR reprezinta o evolutie majora a motoarelor conventionale.

Bibliografie:

1. Revista autovehicule rutiere

2. [1]https://en.wikipedia.org/wiki/Compressi

3. [2]https://en.wikipedia.org/wiki/Variable_compressi

4. [3]Gabor,A.,Contributionsindeterminingthedynamicresponseofthevariablecompressionratio engines, PhDThesis, 2012.

5. [4] Hara, V., Pandrea, N., Popa, D. Stan, M., Boncea, S., Motoare termice adaptative, Editura

6. [5]Clenci,A.,Autoturismechipatcumotorcuraportdecomprimarevariabil,Raportdecercetare,

7. [6]Miller,I.,SAABVariableCompressionMotor,availableonlineat www.me.udel.edu/meeg425/SaabVarComp.doc, 2001.

8. [7]Mahlesh,P.,J.,Aparna,V.,K.,Variablecompressionratioengine- Areviewoffuturepower

9. Development (IJMERD),Volume 2, Number1January-September2012.

10. [8]Teodorczyk,A.,VariablecompressionratioengineVR/LEconcept,publishedonInstituteofHeat

11. [9]Published athttp://freerepublic.com/focus/f-news/1818771/posts byRed Badgerin 2007. [10]SAEarticle http://articles.sae.org/6043/publishedin 2009 byJohnKendall.

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
4 270 cuvinte
Nr caractere:
23 187 caractere
Marime:
2.90 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Mecanica
Data publicare:
01.06.2018
Structură de fișiere:
  • Motoare cu compresie variavbila.docx
Predat:
la master

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Sus!