Thales Din Milet

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Thales (624 - 546 i. e. n. ) a fost unul dintre cei sapte intelepti ai antichitatii (declarat in anul 582), matematician, astronom si filozof grec, de origine fenician.

A fondat in Milet cea mai veche scoala filozofica materialista (el lua ca baza existentei apa si considera lumea in vesnica schimbare), de care este legata nasterea matematicii grecesti. A trait doua vieti distincte succesive despartite printr-un moment crucial crucial pentru el, dar si pentru dezvoltarea geometriei al calatoriei in Egipt. In prima parte a vietii sale Thales este un foarte istet om de afaceri si, totodata, un abil si intelept om politic al cetatii sale. Nu se cunosc detalii, dar s-a pastrat amintirea unor scene semnificative.

Intr-un an, se prevede o recolta exceptional de bogata de masline. Cu mult inainte de perioada culesului, Thales inchiriaza toate presele de ulei. Cand vine culesul, toti cultivatorii trebuie sa i se adreseze lui, astfel incat el poate pretinde unor oameni in nevoie preturi mult mai mari decat le platise el, realizand in acest mod beneficii importante. Este de admirat perspicacitatea dar nu si directia in care s-a exercitat.

Cum isi dreseaza asinul e o alta povestire in care din nou i se poate admira priceperea, acum insa fara a-i aduce un repros de ordin moral. Asinul cara saci cu sare; trecand prin apa unui rau, o parte din sare se uda, se dizolva si sarcina se usureaza. Asinul lui Thales e si el perspicace, invata din aceasta experienta si de cate ori ajunge la apa se cufunda cat poate. Cum sa-l dezvete? Un alt stapan ar fi folosit probabil fara succes, data fiind incapatanarea proverbiala a catarilor biciul. Thales foloseste o experienta de acelasi fel in sens contrar: incarca sacii cu bureti; cand asinul se cufunda in rau, buretii absorb apa, se ingreuiaza, catarul simte singur ca a gresit si pe viitor nu se mai incapataneaza.

Sagacitatea lui Thales este pusa si in slujba colectivitatii; el este insarcinat sa proiecteze abaterea cursului unui rau ceea ce ne face sa banuim ca era si un inginer priceput.

In partea a doua a vietii, Thales se dedica unor ocupatii inutile; inutile pentru el, inutile pentru concetatenii si contemporanii sai dar de o imensa utilitate pentru toata umanitatea care va trai in mileniile urmatoare. Thales i se consacra numai din pasiune. Paraseste o cariera banoasa si plina de stralucire, pentru o alta, care nu este decat frumoasa in sine: aceea de filozof si geometru.

E foarte probabil ca prima sa calatorie in Egipt, Thales o face manat de afacerile sale comerciale. Dar odata ajuns acolo, spiritul sau iscoditor il face sa priveasca la realitatile din jur cu un ochi proaspat; oamenii de bastina sunt obisnuiti cu ele, atat de obisnuiti incat nu le mai vad; pentru calator ele ofera o noutate, starnesc curiozitate, incercarea de a le depasi sau valorifica in chip nou. Thales se pasioneaza pentru studii de astronomie si de geometrie. Si ajungem la o scena in care din uimit ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Thales Din Milet - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 116 cuvinte
Nr caractere:
4 897 caractere
Marime:
9.49KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Matematică
Tag-uri:
matematica, thales
Predat:
la liceu
Sus!