Thales Din Milet

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Thales a fost un filozof grec care a trait intre anii 624 546ien. Desi nici una dintre scrierile lui nu a fost gasita, cunoastem munca sa din scrierile altora.

Thales este considerat tatal stiintelor in Grecia, matematician si filozof. El este prima persoana care si-a pus intrebari despre natura universului si a dat raspunsuri care nu luau in considerare zeii si demonii. Renuntarea la mitologie a fost un pas crucial in gandirea stiintifica si a condus la o explozie intelectuala care a durat sute de ani.

Thales a fost fondatorul filozofiei grecesti si al Scolii Milesiene a cosmologistilor. El a fost contemporan cu Solon si Cresus si a fost considerat unul din Cei Sapte Intelepti sapte oameni care au trait intre anii 620 550 ien, si care, prin intelepciunea lor, s-au distins ca legislatori, conducatori, sfetnici sau autori de maxime.

Pentru ca nu cauta intotdeauna raspunsuri la probleme practice, Thales era vazut de unii oameni ca un om intelept dar imprudent: o scriere a lui Platon ni-l prezinta cazand intr-o fantana pentru ca era prea ocupat sa studieze stelele. Totusi, aceasta aparent imprudenta observare a stelelor a condus la aplicatii practice in navigatie: el a studiat miscarea stelelor din Carul Mic dupa care navigau fenicienii. In plus, el a demonstrat caracterul practic al filozofiei sale cand si-a folosit cunostintele ca sa prezica o recolta bogata de masline si sa puna monopol pe presele de ulei de masline.

Thales a calatorit foarte mult fiind implicat si in comert. In timpul calatoriilor a adunat o multime de cunostinte pe care le-a dat lumii grecesti.

De exemplu, Herodot povesteste cum a prezis eclipsa de soare din 585ien folosind cercetarile si cunostintele dobandite de la preotii babilonieni. Thales a fost primul filozof grec care a introdus notiunea de element material primar al tuturor lucrurilor si fenomenelor cosmice si pe care l-a identificat ca fiind apa. Importanta apei in viata si in natura a fost, probabil, principalul motiv care l-a condus pe Thales la aceasta concluzie. In Teologia Orphica este precizat ca apa exista de la inceputuri si ea este materia din care s-a solidificat pamantul. Apa, aerul, focul sau orice alt principiu a fost pentru filozofii presocratici radacina vietii, a sufletului si, in general, puterea naturii vii. Vechii greci au numit aceasta putere Fiesthe. Hieronymus din Rhodos ne povesteste cum a masurat Thales piramidele din Egipt folosind umbrele (a determinat momentul zilei in care umbra noastra este egala cu inaltimea). Calatoriile in Egipt l-au determinat pe Thales sa aprofundeze studiul geometriei. Teoremele geometrice elaborate de el au constituit temelia matematicii grecesti.

Thales a demonstrat ca: 1) un cerc este impartit in doua parti egale de diametru; 2) unghiurile bazei unui triunghi isoscel sunt egale; 3) unghiurile opuse la varf sunt egale; 4) unghiurile corespunzatoare intr-un triunghi au laturi proportionale. Utilizarea acestor patru teoreme a facut ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Thales Din Milet - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
771 cuvinte
Nr caractere:
3 561 caractere
Marime:
78.55KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Matematică
Tag-uri:
thales, teorema
Predat:
la gimnaziu
Sus!