Aplicații ale circuitelor basculante bistabile numărătoare memorii RAM ROM

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Numaratoarele sunt circuite logice secventiale care inregistreaza numarul de impulsuri aplicate la intrare.

Ele se realizeaza prin asocierea circuitelor basculante bistabile, avand rol de celule de memorie binara, cu circuite logice combinationale, care determina modul corect in care urmeaza ca numaratorul sa-si schimbe starea la fiecare nou impuls aplicat la intrare.

sincrone celulele de memorie din care este construit numaratorul comuta simultan sub actiunea unui impuls de tact aplicat simultan tuturor celulelor.

inverse continutul scade cu o unitate la fiecare impuls aplicat la intrare; reversibile numara direct sau invers, in functie de o comanda aplicata din exterior.

modul de codificare a informatiei: binare binar-zecimale modulo p etc.

Numaratoarele se pot realiza cu celule de memorie de tip T care realizeaza o divizare cu 2. Prin interconectarea a n celule de memorie se obtine un numarator cu un numar de stari distincte.

Fiecarei stari ii vom asocia cate un cuvant de cod binar de lungime n, reprezentand continutul celor n celule binare pentru starea data a numaratorului.

Codul in care numara un numarator va fi dat de succesiunea cuvintelor de cod binar asociate starilor numaratorului.

Numarul starilor stabile distincte posibile ale unui numarator format din n celule binare este 2n. Daca din aceste stari se elimina k stari rezulta un numarator cu p = 2n k stari distincte.

Matematic, operatia realizata de numarator este o operatie modulo p. Definitii: Capacitatea numaratorului = numarul starilor sale distincte.

Factorul de divizare = raportul dintre numarul de impulsuri de la intrare si numarul impulsurilor de la iesire.

Observatie. Un numarator functioneaza de fapt si ca un divizor de frecventa.

Tipuri de numaratoare 1. Numarator binar asincron direct Schema logica a numaratorului este realizata prin conectarea in cascada a bistabililor de tip JK in configuratie de bistabili de tip T: Q0, Q1, Q2, iesirile numaratorului, ne dau starea lui la un moment dat.

Intrarile bistabililor JK sunt toate legate la 1 logic, deci bistabilii vor comuta la fiecare impuls de tact.

Tact exterior se aplica doar pe intrarea primului bistabil.

Formele de unda pentru numaratorul binar asincron direct sunt: Q1 0 0 1 1 0 0 1 1 Q0 0 1 0 1 0 1 0 1 Numaratorul este modulo 8, numarand direct in binar, de la 000 la 111. El basculeaza pe fronturile descrescatoare ale impulsurilor de tact.

Daca dorim sa obtinem valorile numarului in zecimal putem utiliza iesirile numaratorului, Q0, Q1, Q2, ca si intrari intr-un decodificator binar zecimal.

Dezavantajul numaratorului asincron este ca timpul de comutare, in cel mai defavorabil caz, este egal cu suma timpilor de comutare a tuturor bistabililor care il compun. Avantajul lui consta in simplitatea schemei, realizata doar cu bistabile, prin interconectari directe.

2. Numarator binar asincron invers Schema logica a ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aplicatii Ale Circuitelor Basculante Bistabile Numaratoare Memorii Ram Rom
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
47 pagini
Imagini extrase:
49 imagini
Nr cuvinte:
7 405 cuvinte
Nr caractere:
40 221 caractere
Marime:
93.90KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Matematică
Predat:
la gimnaziu
Sus!