Stilul presei online

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Comunicarea si mass-media

- noile mijloace de comunicare aduc cu sine noi genuri de text si le inlatura pe cele deja existente.

- dupa cercetatori mijloacele online reprezinta un gen de sine statator.

- ele indeplinesc in primul rand caracteristicele definitorii pentru mass-media: sunt publice (pot fi accesate de oricine), sunt transmise tehnic, se adreseaza unui public larg, se caracterizeaza prin periodicitate si se raporteaza la realitate.

- mediile online mai au pe deasupra si caracteristici proprii: sunt multimediale (depasesc limitele impuse mijloacelor tiparite sau celor clasice), sunt digitale (si de aceea pot fi prelucrate si dispersate) si sunt interactive (permit un feed-back direct).

- mai ales posibilitatile hipermediale ale internetului aduc o flexibilitate enorma in creare si transmiterea informatiilor.

- comunicarea traditionala este astfel inlocuita de noi modalitati.

- acest lucru se explica prin faptul ca noile modalitati, asa cum este si posta electronica, ofera o serie de caracteristici care le deosebestc de comunicarea scrisa: este mai impersonala si mai putin insistenta decat un telefon sau o scrisoare, la care se adauga faptul ca este o comunicare mai ieftina sau chiar gratuita.

- anonimitatea este valabila si pentru chat.

- asemenea modalitati de comunicare reflecta atat conventii culturale ca si caracteristici ale sistemului folosit

2. Caracteristicile mijloacelor moderne

- noile mijloace de comunicare se caracterizeaza nu numai prin oralitate si scripturalitate, ci si prin verbalitate si nonverbalitate.

- mai mult decat la o convorbire telefonica sau la o scrisoare lipseste in comunicarea mediata de computer nu numai semnalul optic sau acustic, ci si celece tin de comunicarea personala nonverbala.

- asa s-au dezvoltat de la inceputul anilor 80 logou-uri personalizate numite smileys, semnele paralingvistice ce marcheaza tipografic reprezentara semnalelor nonverbale.

- cu asa-numitele ,,emoticons" sunt reprezentate iconic infatisarea, comportamentul, atitudinea, aprecierea personala si emotiile.

- acestea se folosesc mai ales in chat-ul pe internet, dar si in textele SMS sau la emailuri. Asa semnifica ,,:-( "- care se citeste intors la 90 de grade - ,,trist"?

- acest aspect este important in comunicarea pe internet a tinerilor, tocmai fiindca permite o mai mare libertate a stilului.

- in comunicarea moderna prin posta electronica informatia trimisa nu mai este de multe ori corectata.

- caracterul public al comunicarii prin mass-media implica un amestec de domenii de viata si de stiluri: prezentarea publica a sferei private si stilizarea ,,privata", personala a autoprezentarii publice.

- noile modalitati tehnice intervin mult mai radical in conditiile de comunicare, prin faptul ca integrarea multimediala se poate face prin aproate toate canalele semiotice.

- unele dintre formele din mass-media clasica cum este presa, reclama sau audio-vizualul inclina sa integreze tot mai mult textul in imagine, pana cand textul joaca numai un rol secundar

3. Text si hipertext

- hipertextul reprezinta un gen de text complet nou si dependent de computer prin care informatiile sunt prezentate pe mai multe nivele si de cele mai multe ori multimedial.

- hipertextele pot fi definite ca texte ce sunt compuse de elemente textuale de tip T1...Tn, care sunt propozitii sau fragmente de propozitii si care sunt folosite pentru a genera o secventa de acte lingvistice.

- acea secventa care este produsa, in timp ce

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Stilul presei online.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 471 cuvinte
Nr caractere:
7 702 caractere
Marime:
11.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Mass Media
Tag-uri:
presa, Stiluri
Predat:
la facultate
Materie:
Mass Media
Sus!