Semiotică - Analiza reclamei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Am ales pentru aceasta un print. Este vorba despre o reclama pentru cafeaua Lavazza.

Imaginea se intinde pe o singura pagina, insa o ocupa pe aceasta in intregime. Este o imagine dominata de tonuri de maroniu (cafeniu), auriu si argintiu. In centru este plasat un personaj feminin. Tine in mana o ceasca alba, pe care apare logo-ul firmei, Lavazza si are o privire foarte hotarata, oarecum provocatoare Aceasta poarta haine si bijuterii care duc cu gandul catre un personaj regal. Pe cap poarta o coroana foarte impunatoare, aurie.. Acest lucru sugereaza agilitate, gratie, putere si, in acelasi timp fragilitate. Pozitia ei o face sa para foarte determinata, gata oricand sa intreprinda o actiune. Hainele curg pe ea, fapt care o fac sa nu mai para regina, ci o femeie dezarmata in fata a ceva, in cazul nostru, in fata cafelei. Pe masa se gaseste o carte larg deschisa, peste care insa isi tine impunatoare mana, ca si cum a fi pus pauza special pentru a savura cafeaua. Inafara de cafea pe masuta se mai vede un colt din recipientul pentru zahar.

Privirea ii poate fi usor asemanata cu cea a unei feline, care isi pazeste ,,lapticul", in cazul nostru pretioasa ceasca cu cafea Lavazza.

Toate lucrurile de pe masa graviteaza insa in jurul cafelei, care pare un lucru unic, a carei savurare nu mai are nevoie de nimic altceva, singura activitate ce conteaza si care are importanta.

In partea dreapta a paginii se gaseste un text: ,,The Most Majestic Espresso Experience". Pentru acesta a fost utilizat un font ,,regal", ce nu creeaza dezechilibru

si se pastreaza in deplina concordanta cu caracterul imaginii. Accentul cade pe cuvantul ,,majestic", pentru scrierea acestuia folosindu-se caractere de dimensiuni mai mari. Si mai jos, centrata, apare marca produsului Lavazza si dedesubt se gaseste site-ul oficial al firmei www.lavazza2007.com.

Trei tipuri de mesaje alcatuiesc acest mesaj vizual: un mesaj plastic, un mesaj iconic si un mesaj lingvistic.

Mesajul plastic

,,Diferenta teoretica dintre semnele plastice si semnele iconice dateaza din anii 1980 cand grupul Mu a reusit sa demonstreze ca elementele plastice ale imaginii: culori, forme, compozitie, textura, erau semne pline si formate, care alcatuiesc un intreg, dintr-o parte intreaga, nefiind doar simpla matrie de expresie a semnelor iconice." Atfel o ,,buna parte a semnificatiei mesajului vizual este determinata de optiunile plastice si nu numai de semnele iconice analogice, desi functionarea celor doua tipuri de semne este circulara si complementara."

Suportul

Respectivul print este distribuit pe hartie lucioasa, format de revista si se intinde pe o pagina intreaga. Toate aceste elemente sunt specifice presei lunare, care are o caliate superioara.

Punerea in pagina a anuntului, dimensiunea acestuia, tipul si marimea caracterelor folosite, aparitia unei firme, a unui brand, toate acestea indica faptul ca acest mesaj vizual este o reclama. ,,Exista un fel de respect fata de traditia publicitara care cere ca reclama sa se dea drept ceea ce este."

Cadrul

,,Orice imagine are limite fizice care, in functie de epoca si stiluri, sunt mai mult sau mai putin materializate intr-un cadru. Cadrul, chiar daca nu a existat intotdeauna, este adesea resimtit ca o constrangere si din acel moment apre dorinta de a-l estompa si de a-l face uitat."

Fotografia respectiva nu este inconjurata de cadru, ci pare taiata, intrerupta de marginile paginii. Aceasta da impresia ca nu vedem mai mult din imagine deoarece pagina este prea mica.

Cadrajul, unghiul de fotografiere si alegerea obiectivului

,,Cadrajul nu trebuie confundat cu cadrul. Cadrul este limita reprezentarii vizuale, cadrajul corespunde marimii imaginii, presupus rezultat al distantei dintre subiectul foftografiat si obiectiv."

Cadrajul este orizontal, iar unghiul de fotografiere este prim-planul ceea ce ii confera personajului putere. In cazul acestui print obiectivul ales este un obiectiv cu focalizare lunga. Fundalul nu este clar. De asemenea prim-planul, in partea de jos a fotografiei este usor difuz. Opozitia dintre aceste zone neclare si difuze si claritatea personajului feminin care tine in mana ceasca de cafea Lavazza concentreaza privirea cititorului pe anumite elemente ale imaginii in defavoarea altora, nominalizand astfel zonele privilegiate pentru captarea atentiei. Astfel actiunea de a bea din ceasca de cafea Lavazza se individualizeaza si se detaseaza de fundal, devine astfel un element de sine statator, singurul lucru care trebuie luat in seama, care merita remarcat.

Compozitie, punere in pagina

,,Compozitia sau geografia interioara a mesajului vizual este unul din instrumentele plastice ale fundamentale. Ea are intr-adevar, un rol esential in ierarhizarea viziunii si deci in orientarea citirii imaginii. In orice imagine (pictura, plan de cinema, desen, imagine de sinteza etc.), constructia este de cea mai mare importanta, respecta sau respinge un anumit numar de conventii elaborate de-a lungul timpului, variaza in functie de perioada sau de stiluri. Dar totdeauna ochiul urmeaza ,,caile ce i-au fost inlesnite in lucrare" - Paul Klee, Theorie de l`art moderne - ceea ce contrazice aceasta idee, pe nedrept raspandita, de o citire ,,globala" a imaginii."

In cazul afisului publicitar Lavzza este vorba despre o constructie in profunzime. Astfel

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Semiotica - Analiza reclamei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 682 cuvinte
Nr caractere:
9 332 caractere
Marime:
13.31KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Mass Media
Tag-uri:
semiotica, mesaj, reclama
Predat:
la facultate
Materie:
Mass Media
An de studiu:
II
Sus!