Radu Pavel Gheo - o biografie nefinalizată

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Radu Pavel Gheo s-a născut în data de 03 octombrie 1969 în oraşul Oraviţa judeţul Caraş- Severin. El este redactor al Editurii Polirom, a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universităţii de Vest Timişoara în anul 1994. Până la ora actuală are multe volume publicate : Valea Cerului Senin (proză fantastică şi scient- fiction publicată în capitala Greciei, Athena şi în capitala României, Bucureşti în anul 1997. Un alt volum se numeşte Despre science fiction, un volum despre teorie şi critică literară, Satu Mare din anul 2001; Adio, adio, patria mea cu î din i, cu â din a ,editura Polirom, Iaşi, în anii 2003, 2004 ; Românii e deştepţi, un volum de eseuri, editura Polirom, Iaşi din anul 2004. Din 2003 Radu Pavel Gheo este membru al Uniunii Scriitorilor din România iar din 2004 deţine o rubrică săptămânală în publicaţia culturală ieşeană Suplimentul de cultură fiind totodată şi membru fondator al Asociaţiei Culturale Club 8 tot din Iaşi.

După doi ani, el reuşeşte să devină membru al Pen Club România A fost redactor-colaborator la Radio Iaşi şi la revistele "Timpul" (Iaşi), "Ficţiuni" (Satu Mare), "Helion" (Timişoara) şi a publicat proză scurtă, eseuri, comentarii critice şi traduceri în mai multe reviste Radu Pavel Gheo semnează volumul de povestiri Numele mierlei- 50 de clipuri vesele şi triste, publicat în colecţia "Ego. Proză", la editura Polirom, la 11 ani de la apariţia ultimului său volum de proză scurtă "Valea Cerului Senin".( "-Eu mă simt prozator. Chiar şi în volumele de eseuri am mizat adesea pe o formulă de poveste / povestire", remarcă Radu Pavel Gheo).Radu Pavel Gheo este inclus în antologii de proză şi studii literare sau eseistică: "Cazul Eminescu. Polemici, atitudini, reacţii din presa anului 1998" (1999), "Dicţionar SF" (coautor, 1999), "oZone friendly" (2002), "Cartea roz a comunismului" (2004), "Cartea cu bunici" (2007), "Poveşti erotice româneşti" (2007). ).

A coordonat împreună cu Dan Lungu volumul "Tovarăşe de drum – experienţa feminină în comunism" (2008). , antologie de Cezar-Paul Bădescu, Editura Paralela 45, 1999; oZone friendly. Iaşi. Configurări literare. O antologie, coordonator O. Nimigean, Editura T, Iaşi, 2002; Cartea roz a comunismului, coordonator Gabriel H. Decuble, Editura Versus, Iaşi, 2004). A fost printre co-autorii primului Dicţionar SF apărut în România (Editura Nemira, Bucureşti, 1999).

Textele scrise de Radu Pavel Gheo au apărut şi în alte tări precum: Austria, Slovenia, Serbia şi Bosnia. Fragmente din Cartea roz a comunismului au apărut în revista austriacă Wienzeile, iar alte cîteva eseuri din volumele publicate de autor au fost preluate şi traduse în revistele de limbă maghiară din România Korunk şi A Hét.

Unul din textele din volumul Românii e deştepţi a fost preluat şi publicat de trei ori în fosta Iugoslavie: în limba română în ziarul Libertatea din Novisad (Vojvodina, Serbia), în limba sîrbă, în Sarajevske sveske – Sarajevo Notebook (Sarajevo, Bosnia, 2005), şi în limba slovenă, în Dialogi (Maribor, Slovenia, 2004).

Ca traducător, a publicat texte de mai mică întindere în diferite reviste, dar şi câteva volume integrale:

1) Iuri Stoyanov - Tradiţia ascunsă a Europei (Istoria secretă a ereziei creştine în Evul Mediu), Editura Polirom, Iaşi, 1999.

2) Leo Strauss - Cetatea şi omul, Editura Polirom, Iaşi, 2000.

3) Jacques Delors (coord.) - Comoara lăuntrică - raportul către UNESCO al Comisiei Internaţionale pentru Educaţie în secolul XXI, Editura Polirom, Iaşi, 2000.

4) Max Weinreich - Universităţile lui Hitler - contribuţia intelectualilor la crimele Germaniei împotriva evreilor, Editura Polirom, Iaşi, 2000.

5) Mary Douglas – Cum gîndesc instituţiile, Editura Polirom, Iaşi, 2002.

6) David Lodge – Muzeul Britanic s-a dărîmat!, Editura Polirom, Iaşi, 2003.

7) John Foran (coord.) – Teoretizarea revoluţiilor, Editura Polirom, Iaşi, 2004.

8) David Lodge – Cît să-ntindem coarda?, Editura Polirom, Iaşi, 2004.

9) David Lodge – Afară din adăpost, Editura Polirom, Iaşi, 2005.

10) Tom Sharpe – Marea aspiraţie, Editura Polirom, Iaşi, 2005.

11) Tom Sharpe – Wilt, Editura Polirom, Iaşi, 2005.

12) Carl Sagan - Contact, Editura Nemira, Bucureşti, 2006.

13) Tom Sharpe – Alternativa Wilt, Editura Polirom, Iaşi, 2006.

14) E. A. Burrt – Bazele metafizice ale fizicii moderne, în pregătire la Editura Polirom, Iaşi.

Autorul a obţinut o serie de premii literare, printre care: premiul Editurii Athena şi al revistei Orizont pentru debut în volum (1996); premiul „Nautilus” pentru povestire, acordat de Editura Nemira (Bucureşti, 1993); Marele Premiu la Zilele “Victor Papilian” (Cluj, 1994) şi la Zilele „Vladimir Colin” (Reşiţa, 1995); premiul Almanahului Academia Caţavencu (2000); premiul revistei Sfera politicii pentru cea mai bună traducere a unei lucrări de ştiinţă politică în anul 2000 (volumul lui Leo Strauss – “Cetatea şi omul”, Editura Polirom, Iaşi) - martie 2001; premiul Asociaţiei Scriitorilor din Timişoara pentru volumul “Adio, adio, patria mea, cu î din i, cu â din a”, Editura Polirom, Iaşi, 2003 – decembrie 2004; premiul „Ioan Slavici” al Fundaţiei pentru Cultură şi Învăţămînt „I. Slavici” Timişoara pentru merite deosebite în activitatea culturală – ianuarie 2005; premiul „Pro-Cultura Timisiensis” pentru merite culturale deosebite, acordat de Consiliul Judeţean Timiş – decembrie 2005.

Aş putea spune că Radu Pavel Gheo este unul dintre cei mai străluciţi reprezentaţi ai intelectualităţii tinere din România care a debutat în anul 1997, cu un volum de proză şi care are de-a lungul vieţii să ne împărtăşească multe. Deşi a publicat acest volum, el a devenit foarte cunoscut doar după ce şi-a scos pe piaţă volumul:” Adio, adio, patria mea cu î din i şi â din a”, o carte foarte interesantă, un non-fiction bazat pe experienţa reală a plecării şi a întoarcerii din Statele Unite ale Americii, o deconstucţie extremă de inteligenţă, cu aerul Nu-ului ionescian, a visului American, dar şi a metehnelor ţărişoarei parăsite, temporar. A devenit aşa de cunoscut încât la un târg de carte din Suedia, cartea “ Adio, adio, patria mea cu î din i şi â din a” , a fost cartea care a interesat cel mai mult auditoriul străin şi un foarte cunoscut şi important şi nu în ultimul rând cel mai sever manager cultural din Stockholm a cerut detalii concrete despre carte şi despre Radu Pavel Gheo.

Radu a dovedit că este un scriitor plurivalent si că, deşi a început ca prozator, a devenit în scurt timp un foarte incisiv publicist, o parte din articolele sale putând fi găsite în cartea Românii e deştepţi din anul 2004, cu un titlu explicit şi transparent, din care se vede bine că autorul nostru ştie să se distanţeze ironic exact atât cât e nevoie de mânia foarte răspândită a etno-verdictelor şi de obsesia specificului naţional, dar în acelaşi timp rămâne foarte interesat, cu spirit critic şi măsură, de patria regăsită, aşa ruptă cum e ea între cele două grafeme

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Radu Pavel Gheo - O Biografie Nefinalizata.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
4 970 cuvinte
Nr caractere:
22 894 caractere
Marime:
20.79KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Mass Media
Predat:
la facultate
Materie:
Mass Media
Profesorului:
Ilie Radu
Sus!