Utilizarea Bazelor de Date în Marketing la SC Cartea Ta SRL

Previzualizare referat:

Extras din referat:

INTRODUCERE

La început calculatoarele au fost utilizate numai pentru calcule aritmetice. Prin creşterea vitezei de calcul, prin creşterea capacităţii de memorare a datelor, prin adăugarea unor noi componente de intrare-ieşire, prin dezvoltarea unor limbaje de programare s-a ajuns acum la prelucrarea într-un timp scurt a unei mari cantităţi de informaţii. Organizarea şi gestionarea acestor informaţii se face la nivelul bazelor de date.

În ultimii ani tehnologiile bazelor de date au devenit tot mai complexe, integrând tot mai multe concepte din alte domenii. Este uşor de înţeles faptul că bazele de date joacă în prezent un rol important în multe domenii în care calculatoarele sunt utilizate.

Utilizarea tehnologiei informaţionale în sprijinul activităţilor comerciale şi a celei de marketing este un subiect de primă actualitate pentru numeroase companii. Confruntate cu pieţe din ce în ce mai competitive, cu consumatori tot mai exigenţi şi cu segmente de referinţă tot mai restrânse, organizaţiile trebuie să găsească noi metode de a dobândi avantaje competitive şi de a obţine un profit. Multe instituţii realizează că exploatarea unor programe de asistare a vânzărilor şi a activităţilor de marketing poate conduce la creşterea volumului de vânzări, la scăderea costurilor şi la diversificarea serviciilor către clienţi, asigurând astfel şi fidelizarea acestora.

De obicei, compartimentul de vânzări şi de marketing este ultimul din companie în ceea ce priveşte computerizarea. Totuşi, în ultimii zece ani s-au înregistrat progrese uriaşe în domeniu, pe măsură ce avantajele utilizării tehnologiei informaţionale în activitatea de marketing au devenit evidente pentru tot mai multe companii.

În prezent, bazele de date pentru marketing pot fi folosite pentru a facilita înţelegerea mai profundă a pieţelor, a propriei poziţii pe aceste pieţe, ca şi a activităţii concurenţilor, prin culegere de date şi prelucrarea lor în diverse moduri. Avantajele utilizării unor sisteme informaţionale destinate vânzărilor şi marketingului sunt adesea substanţiale.

Avantajele utilizării tehnologiei informaţionale se concretizează, de obicei, în două tipuri de rezultate: reducerea costurilor şi creşterea vânzărilor/ rentabilităţii. Regula de aur este ca bazele de date pentru marketing să contribuie la controlul vânzărilor şi activităţii de marketing într-un mod cât mai profitabil, cu cheltuieli cât mai reduse. Se pot obţine şi unele avantaje specifice, cum ar fi înţelegerea sporită a cerinţelor clienţilor, prin exploatarea, în decursul cercetărilor de marketing, a unor baze de date specializate.

Prezentarea organizaţiei

Librăria ”Cartea ta” are în prezent 15 ani de existenţă , fiind înfiinţată în 1996 şi începându-şi activitatea propriu-zisă odată cu debutul anului 1997, librăria a ales ca motto “Începe cu educaţia”. Şi nu întâmplător, deoarece a considerat că prin educaţie copilul primeşte cel mai important ajutor în desăvârşirea sa ca adult.

Principalul obiect de activitate îl constituie:comercializarea cărţilor, discurilor, casetelor audiovizuale; editare; comercializarea rechizitelor şcolare şi de birou, articolelor de papetărie, felicitărilor, cărţilor poştale, ilustratelor, jocurilor şi jucăriilor poligrafiate şi logice,imprimatelor tipizate, alte tipărituri şi bunuri culturale; prestări servicii de specialitate în ţară şi străinătate; activitate de import-export.

Misiunea firmei este să ofere cea mai simplă, convenabilă şi eficientă metodă de a satisface cerinţele clienţiilor. În firma S.C. “Cartea ta” S.R.L este promovată o cultură organizaţională puternică având ca valoare fundamentală orientarea către client.

Compania se bucură de aprecierea unanimă a clienţilor actuali şi are certitudinea că toţi clienţii vor fi multumiţi de serviciile firmei.

Obiectivul cu care firma a plecat la drum este acela de a construi în România o companie puternică, în măsură să ofere cititorilor săi o gamă completă de produse editoriale, la cele mai noi standarde europene.

Astfel sunt disponibile 39 de domenii editoriale : literatura, litere, filosofie, istorie, religie, psihologie, sociologie, politologie, pedagogie, asistenţă socială, media, relaţii publice, drept, limbi străine, informatică şi calculatoare, economie şi afaceri, medicină, sănătate, cărţi pentru copii etc, unele în mai multe limbi, cărţile fiind achiziţionate de la edituri din ţară şi din străinătate. Cărţile care nu sunt vândute într-un anumit interval de timp, vor fi returnate editurii.

Magazinul oferă şi o colecţie largă de filme şi muzică pentru copii şi jocuri inteligente destinate tinerei generaţii.

De-a lungul timpului, librăria a oferit cititorilor diferite reduceri temporare de preţ, la multe dintre cărţi.

Prezentarea conceptului de baze de date pentru marketing

Prin bază de date se înţelege orice colecţie de date sau informaţii, care este organizată special, în vederea consultării rapide a datelor de către utilizatorul unei aplicaţii (care rulează pe un calculator). Baza de date este o modalitate de organizare a informaţiilor şi este structurată astfel încât să faciliteze memorarea, regăsirea, modificarea şi ştergerea datelor, prin diferite operaţii specifice. În baza de date informaţiile sunt aşezate în structura tabelară.

Prin date se înţeleg valori ce pot fi stocate şi care au semnificaţie implicită. Mai mult, o bază de date este o colecţie centralizată de date organizate în scopul optimizării prelucrării acestora în contextul unui set dat de aplicaţii.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Utilizarea Bazelor de Date in Marketing la SC Cartea Ta SRL.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
3 506 cuvinte
Nr caractere:
19 016 caractere
Marime:
26.83KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Profesorului:
Andrei Florin
Sus!