Tehnici de promovare a serviciilor turistice românești

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Activitatea de promovare a produsului turistic este ,,o forma specifica de comunicare, care consta in transmiterea pe diferite cai de mesaje si informatii menite sa-i informeze pe operatorii de turism si pe turistii potentiali asupra caracteristicilor produsului turistic si asupra elementelor componente ale serviciilor turistice oferite , sa le dezvolte o atitudine pozitiva fata de firmele prestatoare de servicii turistice ".

In Romania, promovarea se realizeaza pe trei planuri, respectiv:

- National, prin Ministerul Turismului (MT), in subordinea caruia se afla si Autoritatea Nationala de Turism (ANT);

- Punerea in practica a strategiei de promovare la nivel zonal revine asociatiilor de promovare teritoriale (asa-numitele birouri de informare si promovare turistica);

- La nivel micro, fiecare agent economic din industria ospitalitatii stabilindu-si in mod individual propria politica de promovare turistica.

Strategia de promovare la nivel national, elaborata si aplicata, in principal de MTCT, are ca obiectiv central promovarea produselor turistice romanesti atat pe piata interna cat si externa (prin Programul National de Marketing si Promovare, aprobat prin HG nr. 303/02.03.2006 publicat in MO 279/28.03.2006), urmarind totodata, si o serie de obiective specifice, cum ar fi:

a) desfasurarea de activitati de comunicare integrata de marketing in scopul imbunatatirii imaginii Romaniei din punct de vedere turistic pe piata interna si internationala;

b) promovarea produselor turistice din Romania in scopul cresterii circulatiei turistice interne si internationale;

c) promovarea produselor turistice in functie de interesul specific fiecarei piete. De asemenea, prin acest program se finanteaza in proportie de 100% o serie de activitati specifice promovarii, respectiv:

- realizarea - creatie si executie, achizitionarea si distributia materialelor de promovare si informare turistica:

-in domeniul tipariturilor - tiparirea de brosuri, pliante, afise, bannere, panouri, alte prospecte ce au ca scop promovarea turistica a Romaniei pe piata interna si internationala;

-in domeniul materialelor destinate promovarii si informarii prin mijloace audiovizuale - filme de promovare a ofertei turistice generale, pe zone si pe produse turistice; CD-ROM-uri, DVD-uri, spoturi audio, video; diapozitive, fotografii, postere; obiecte specifice de reclama/protocol.

- actiunile de promovare turistica specifice pe piata interna si internationala:

-participari la manifestari interne si internationale (targuri si expozitii);

-activitati specifice de relatii publice;

-organizarea de vizite de documentare pentru reprezentanti mass-media, agenti, tour-operatori si alti creatori de opinie din strainatate;

-organizarea de evenimente pentru promovarea ofertei turistice romanesti;

-organizarea de actiuni itinerante de promovare (road-show-uri) in strainatate;

-alte actiuni specifice de promovare.

- campanii de publicitate in tara si strainatate:

-publicitate in mass-media: presa scrisa ce se adreseaza publicului si specialistilor, radio, TV paneuropene, nationale si locale;

-publicitate la targuri (catalogul manifestarii, panouri outdoor si indoor, bannere, ecrane);

-mailing;

- publicitate exterioara: panouri outdoor, promovare pe ecrane video, promovare pe mijloace de transport;

-alte campanii de publicitate specifice.

- realizarea, intretinerea si modernizarea site-urilor Autoritatii Nationale pentru Turism si ale birourilor de promovare si informare turisticadin strainatate.

In cadrul Misterului Turismului, mai exact in aparatul propriu al Autoritatii Nationale pentru Turism, activeaza Directia Generala de Promovare si Relatii Internationale care are ca atributii principale, printre altele, organizarea si realizearea activitatii de promovare turistica a Romaniei atat pe piata interna, cat si pe pitele externe, prin activitati specifice birourilor de promovare turistica din tara si din strainatate, organizarea de targuri nationale de turism, asigura participarea ANT la manifestari internationale, urmareste aplicarea in domeniul turismului a prevederilor Uniunii Europeane , initiaza si coordoneaza campaniile de publicitate in mass-media din tara si din strainatate etc. In acest sens, se remarca aici doua initiative, la nivel national, de sprijinire si promovare a turismului romanesc, respectiv:

- Programul Eco-Turism - programul este lansat pentru prima data in Romania si sprijina impulsionarea unei cresteri economice verzi, viziune care se inscrie in strategia MMAP de la inceputul anului 2016. ECO-Turism devine astfel sursa de finantare pentru amenajarea destinatiilor de acest fel din tara noastra dar si pentru promovarea lor in Romania si in strainatate. Bugetul total alocat prin Administratia Fondului pentru Mediu este de 20 de milioane de lei iar finantarea maxima pentru un proiect poate ajunge la 900.000 de lei.

- Programul de marketing si promovare turistica urmareste promovarea produselor turistice din Romania pe piata interna si pe principalele piete turistice din strainatate, iar cel de dezvoltare a produselor turistice are in vedere in mod special crearea unui cadru de crestere a calitatii serviciilor prin finantarea pregatirii personalului din turism.

Sarcina aplicarii strategiei nationale la nivel zonal, revine, dupa cum am afirmat, asociatiilor de promovare regionale, recent infiintate. Un rol important in acest sens il au Centrele/Birourile de Informare Turistica, deschise intr-o serie de judete, a caror activitate se desfasoara in stransa legatura cu autoritatile locale (consilii locale, primarii etc.). Judetele in care functioneaza astfel de centre sunt: Alba, Arad, Bacau, Bihor, Brasov, Caras - Severin, Constanata,Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Maramures, Mures, Neamt, Prahova, Sibiu,Suceava, Timis, Tulcea, Valcea.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnici de promovare a serviciilor turistice romanesti.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
977 cuvinte
Nr caractere:
6 267 caractere
Marime:
24.71KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!