Relațiile Întreprinderii cu Mediul Extern

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. MEDIUL EXTERN AL ÎNTREPRINDERII׃
CONCEPT ŞI CONŢINUT
2. COMPONENTELE MEDIULUI EXTERN AL ÎNTREPRINDERII
3. RELAŢIILE ÎNTREPRINDERII CU MEDIUL EXTERN
4. BIBLIOGRAFIE

Extras din referat:

1.

Mediul extern al întreprinderii

Apreciind că întreprinderea funcţionează în condiţii concrete oferite de mediul său extern, Ph. Kotler sublinia că ,,mediul de marketing se caracterizează atât prin ocazii favorabile, cât şi prin ameninţări” , demonstrând astfel că rezultatele activităţii întreprinderii depind atât de cunoaşterea fizionomiei şi mecanismelor de funcţionare a mediului, dar şi de capacitatea ăntreprinderilor de a valorifica oportunităţile şi de a depăşi primejdiile furnizate de mediu.

În sens larg, mediul în cadrul căruia întreprinderea îşi desfăşoară activitatea include o multitudine de factori de o deosebită complexitate şi eterogenitate cum sunt cei economici , sociali,tehnici,demografici, politici,juridici,ecologici, culturali, educaţionali etc. Aceşti factori imprimă mediul extern al întreprinderii un pronunţat caracter dinamic, generând un ansamblu de schimbări concretizate în apariţia unor produse noi, a unor tehnici şi tehnologii noi, promulgarea unor noi acte normative şi reglementări juridice etc, schimbări ce obligă întreprinderea la srategii adecvate de adaptare la mediu.

2. Componentele mediului extern al întreprinderii

Dupa cum acţionează aceşti factori, mediul extern se prezintă sub 3 forme׃

a.

Mediul stabil este dat de evoluţia fenomenelor în mod normal fără să ridice probleme

b.

Mediul instabil este caracterizat prin frecvente schimbări care impun adaptarea întreprinderii

c.

Mediul tulburent comparativ cu celelalte două medii este comparativ ostil şi impune schimbări radicale rapide,o evaluare globală a prezentului.Acest mediu este specific tranzacţiei şi aceasta datorită adaptării mai greoaie la modul de conducere al întreprinderilor.

Mediul extern al întreprinderii se prezintă sub 2 forme׃

1.Micromediul de marketing

Micromediul de marketing este format din ansamblul de factori interni şi externi întreprinderii cu care aceasta intră în relaţii directe şi au posibilitatea de a influenţa compatibilitatea şi relevanţa ofertei în raport cu cererea existentă.

Factorii interni ţin de opţiunile strategice , de modul de organizare şi de personalul întreprinderii însăşi.

a)

Opţiunile strategice ale întreprinderii influenţează performanţele şi direcţiile de acţiune ale acesteia.

b)

Modul de organizare se referă atât la importanţa şi poziţia ocupata de funcţia de marketing în raport cu celelalte funcţii ale întreprinderii, cât şi la filozofia de marketing care influenţează atitudinea acesteia(ofensivă sau defensivă) faţă de mediu.

c)

Personalul întreprinderii, organizat în departamente si compartimente de activitate, în funcţie de specificul domeniului de activitate şi de natura ofertei organizaţiei.

Factorii externi sunt concretizaţi în ansamblul componentelor cu care întreprinderea intră în relaţii directe de natură economică, juridică, socială,politică,etc.

Componentele micromediului întrepreprinderii sunt׃

A.

Întreprinderile distribuitoare, care participă la procesul de creare a valorii, respectiv׃

Furnizorii, care reprezintă persoanele fizice sau juridice care pun la dispoziţia întreprinderii ansamblul resurselor naturale, materiale,tehnologice, financiare, umane şi informaţionale necesare desfăşurării în bune condiţii a afacerii.

Intermediarii reprezentaţi de acei agenţi economici care ajută întreprinderea să promoveze şi să comercializeze oferta către consumatori׃

o

Comercianţii en˗gros şi en˗detail, care cumpără marfa, identifică clienţii şi vând în cont propriu.

o

Agenţii de intermediere independenţi, care lucrează pe bază de comision.

o

Întreprinderile de distribuţie fizică care realizează operaţiunile de manipulare,sortare,stocare şi transport de la producător la beneficiar.

o

Intermediarii financiari care finanţează, asigură si mijlocesc schimburile băneşti ale întreprinderii.

o

Intermediarii juridici care activează transferurile titlurilor de proprietate şi care acordă asistenţă de specialitate(notariate, firme de avocatură)

Prestatorii serviciilor de marketing, care ajută întreprinderea în identificarea segmentelor de piată˗ţintă, în alegerea şi realizarea formei de promovare a ofertei, în măsurarea şi analiza impactului acesteia asupra consumatorilor.

B.

Clientii reprezintă beneficiarii demersurilor economice ale întreprinderii şi cei care condiţionează existenţa acesteia pe piaţa prin opţiunile pe piaţă opţiunile pe care şi le manifestă.Ei se pot grupa după natura lor în׃

Consumatori/Utilizatori finali, care cumpără produse/servicii în scopul consumului propriu

Utilizatori industriali, care cumpără bunuri şi servicii în scopul prelucrării şi utilizării lor în vederea obţinerii de noi produse sau servicii.

Comercianţii/Utilizatorii intermediari care, aflaţi în postura de cumpărători, achiziţionează produse şi/sau servicii în scopul revânzării.

Pieţele guvernamentale alcătuite din agenţiile, organele şi organismele de stat care cumpără mărfuri şi servicii în vederea satisfacerii fie a unor trebuinţe proprii sau ale comunităţii, fie pentru a le revinde.

Organizaţiile şi instituţiile non˗guvernamentale, aparţinând sectorului bugetar, care cumpără în vederea satisfacerii propriilor necesităţi de funcţionare.

Pieţe internaţionale, formate din toate categoriile mai sus menţionate din cadrul altor ţări.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Relatiile Intreprinderii cu Mediul Extern.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 191 cuvinte
Nr caractere:
12 576 caractere
Marime:
16.47KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!