Publicitatea pe Internet

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Capitolul I. Publicitatea pe internet – elemente teoretice

Odatã cu cresterea exponentialã a popularitãtii Webului - instrument primordial de utilizare a Internetului - o activitate din ce în ce mai profitabilã a început sã fie exploatatã de cãtre un numãr crescând de companii: publicitatea si marketingul electronic, instrumente ce oferã posibilitãti enorme la un cost minimal.

Din ce în ce mai multe întreprinderi - din toate sectoarele economice - încep sã realizeze potentialul enorm al noului mediu de comunicatie electronicã, Internetul. Pentru a avea acces la un auditoriu de câteva milioane de "spectatori" - si potentiali clienti - marile retele de televiziune oferã preturi de ordinul zecilor sau sutelor de mii de dolari pentru spoturi publicitare de 30 de secunde; pentru a atinge o asemenea audientã, doar giganti ca IBM, Coca Cola sau Ford îsi puteau permite campanii publicitare de milioane de dolari. Însã prin Internet, orice companie îsi poate asigura o prezentã neîntreruptã, 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, pentru preturi incomparabil inferioare. În plus, prin aceastã prezentã permanentã, compania îsi asigurã un serviciu de suport si informare continuu, rapid si eficace cãtre clienti.

Exista mai multe moduri de a castiga bani pe Internet, fiind online, si chiar offline.

Tinand cont de volumul mare de mesaje publicitare vehiculat prin Internet, anumite firme de publicitate, in loc sa includa mesajele publicitare pe site-ul lor, platesc utilizatorul cu o parte din banii obtinuti din contactele publicitare sa downloadeze un program care, in momentul cand este executat, afisaza o fereastra de dimensiune 200X70 unde sunt afisate mesajele publicitare. In acest mod, dupa 40-50 de ore de conectare pe Internet, se pot castiga in jur de 80-100$ pe luna.

O alta metoda de promovare este prin banere afisate pe site-ul firmei de publicitate. Anumite firme de publicitate platesc utilizatorul sa se conecteze la site-ul afisat in banner.

Exista chiar si programe de chat care platesc doar pentru a le folosi. Nu trebuie sa faceti nimic altceva decat sa converseti cu alte persoane, ca pe un chat normal. Castigati din reclama care va fi afisata pe chat printr-un banner publicitar care se schimba periodic.

Alte firme va platesc ca sa ascultati muzica on-line sau sa downloadati muzica. In plus, pentru fiecare persoana recomandata, care se inscrie la una dintre firme si „downloadeaza“ un MP3, primiti 0,5 dolari.

Exista si metode offline de publicitate: email-urile cu mesaje publicitare si cu link-uri. Trebuie sa click-ati pe linkuri si sa vizitata paginile respective si primiti o suma de bani pentru fiecare adresa vizitata. Uneori nici nu este nevoie sa vizitati adresele respective. In mail-ul primit vi se spune daca trebuie sa vizitati pagina respectiva si suma pe care o primiti pentru fiecare sponsor vizitat.

Una din cele mai eficiente metode de publicitate pe internet este realizata prin motoarele de cautare.

Un motor de cautare este un server care navigheaza singur pe Internet si captureaza titlul, cuvinte cheie si continutul paginilor ce compun site-urile. Toate paginile gasite sunt inregistrate apoi intr-o baza de date. In momentul in care un utilizator cauta un motor de cautare dupa o anumita fraza sau un cuvant, motorul da cautare se va uita in aceasta baza de date si in functie de anumite criterii de prioritate va crea o lista de rezultate pe care o va afisa sub forma de rezultat.

Unul dintre primele lucruri pe care trebuie facute pentru ca sa gasiti baza de date a unui motor de cautare este sa analizati cateva site-uri concurente care apar in pozitii superioare in motoarele de cautare pentru ca este clar ca responsabilii acelor site-uri au facut o treaba mai buna in promovarea site-urilor. Trebuie analizat codul HTML si descrierile date in directoarele web. Se urmeaza mai apoi strategia lor, eventual imbunatatita cu "o secunda" si in cel mai scurt timp actiunea va da rezultate.

Urmand calea cea buna se poate constata ca unele motoare de cautare vor cota pagina mai sus iar alte motoare de cautare o vor cota mai jos.

De cele mai multe ori exista o intarziere de cateva saptamani pana ce modificarile care se efectueaza au efect, asta deoarece motoarele de cautare indexeaza pe rand toate site-urile inscrise si dureaza un timp pana cand ele ajung sa indexeze din nou site-ul care trebuie promovat.

TIPURI DE RETELE PUBLICITARE

-Retele de tip link-exchange

Inscrierea in retea este gratuita.

Se ofera reclama la schimb, in raport de 3:1, 2:1 sau 1:1 (respectiv la 1,2 sau 3 expuneri de bannere furnizate de retea se ofera 1 expunere pentru bannerul site-ului participant)

Pentru o mai buna vizibilitate in retea, pot fi cumparate expuneri suplimentare

-Retele de tip agentie de media

Negociaza pe de o parte cu site-urile care se inscriu in retea pentru a vinde spatiu publicitar (gazde de publicitate), pe de alta parte cu site-urile care cumpara spatiu pentru reclama in retea.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Publicitatea pe Internet.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 855 cuvinte
Nr caractere:
15 697 caractere
Marime:
16.80KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!