Protectia Drepturilor Omului La Consiliul Europei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

nca de la constituirea Consiliului Europei, principiul respectarii drepturilor omului a fost una dintre pietrele de temelie ale organizatiei. In timpul unei reuniuni de la Haga din 1948, Congresul Europei a fost catalizator pentru crearea Consiliului Europei prin adoptarea unei rezolutii avand urmatorul continut: -Apreciaza ca Uniunea sau Federatia ce va lua nastere trebuie sa ramana deschisa catre toate natiunile europene cu o guvernare democratica care se vor angaja sa respecte o Carta a drepturilor Omului; -Hotaraste sa creeze o Comisie pentru imediata indeplinire a dublei sarcini de a redacta acesta carta si de a enunta normele carora un Stat trebuie sa i se conformeze pentru a merita numele de democratie.

-Orice membru al Consiliului Europei recunoaste principiul suprematiei dreptului si principiul in virtutea caruia orice persoana aflata sub jurisdictia sa trebuie sa se bucure de drepturile omului si de libertatle fundamentale.

Numeroase alte dispozitii din Statutul Consiliului Europei subliniaza importanta drepturilor omului si articolul 8 stipuleaza chiar ca grave incalcari ale drepturilor omului si ale libertatilor fundamentale justifica suspendarea sau excluderea unui stat membru al Consiliului Europei.

Statutul a fot semnat la 5 mai 1949. Intocmirea unei carte a drepturilor omului a constituit o prioritate absoluta pentru noul Consiliu si la numai 18 luni dupa adoptarea Statutului, cele zece state membre semnau la 4 noiembrie 1950 Conventia Europeana pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale, conventie ce a intrat in vigoare la 3 septembrie 1953. onventia Europeana a Drepturilor Omului nu a aparut dintr-un vid juridic; ea a fost precedata atat de Declaratia Universala a Drepturilor Omului cat si de Declarafia americana a drepturilor si indatoririlor omului.

Declaratia Universala ocupa, de fapt, un loc deosebit in Preambulul Conventiei Europene.

Tot astfel, nu ar trebui subapreciata importanta textului european in cadrul protectiei drepturilor omului la nivel international.

In Preambulul sau, Conventia enunta intr-adevar principii importante: Bazele justitiei si a pacii in lume. a caror mentinere se sprijina in mod esential pe un regim cu adevarat democratic pe de o parte, si, pe de alta parte, pe o conceptie comuna si un respect comun al drepturilor omului din care decurg acestea; . Guvernele statelor europene insufletite de acelasi spirit - si posedand un patrimoniu comun de idealuri si de traditii politice -, de respectarea libertatii si de suprematia dreptului (sunt hotarate) sa ia primele masuri menite sa asigure garantarea colectiva a unora dintre drepturile enuntate in Declaratia Universala. Exista in acest text termeni nedefiniti juridic: pace, regim democratic, respect comun.

Preambulul, se observa, formuleaza notiunea de democratie politica ce nu figureaza in Statutul Consiliului Europei.

Tot la fel de important este si accentul pe care Parlamentul il pune pe garantarea ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
41 pagini
Imagini extrase:
47 imagini
Nr cuvinte:
14 747 cuvinte
Nr caractere:
82 099 caractere
Marime:
54.16 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Marketing
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Protectia Drepturilor Omului La Consiliul Europei
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
Principalele documente internationale care garanteaza drepturile omului I. Scurta introducere...
1. CONCEPTUL DE DREPTURI ALE OMULUI Problematica drepturilor omului a preocupat si preocupa si...
1. Introducere Inscriindu-se in filosofia "dreptului natural si al gintilor " si stand...
O definitie a drepturilor omului este dificil de formulat, ca si in cazul altor valori...
Cursul nr. 1 - Introducere in dreptul international al drepturilor omului Ideea protectiei unor...
Sus!