Produsul Turistic din Moldova

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Manastirea Hirjeuca

Manastirea este situata la 70 km nord-vest de Chisinau, in satul Hirjeuca. Pentru prima data in aceasta zona de codru a aparut o comunitate monahala in anul 1740, ceva mai tarziu sunt construite biserici si chilii din lemn. In prima jumatate a secolului XIX manastirea Hirjeuca cunoaste o perioada de inflorire, fiind plasata intr-un parc amenajat cu lacuri, havuzuri si alei. Biserica de vara "Inaltarea Domnului" a fost zidita in 1836, care si prin structura ei este foarte asemanatoare Catedralei din Chisinau cu o arhitectura clasica. Mai tarziu este construita si biserica de iarna "Sf. Spiridon". Manastirea avea o impresionanta biblioteca si o scoala pentru copiii clericilor. In 1922 biserica "Sf. Spiridon" este pictata in interior de vestitul pictor Pavel Piscareov. Insa in perioada sovietica manastirea este inchisa si pe teritoriul ei s-a deschis o statiune de tratament. In 1993 manastirea se redeschide. Aici se mai gaseste Izvorul "Tineretii", care are proprietati curative deosebite. Vizitatorii acestei zone pot face o excursie prin padurea de aici, considerata drept un valoros monument natural botanic.

Satul Cosauti

Unul dintre primele trasee turistice prin Moldova a fost organizat prin anii ’60 in satul pietrarilor – Cosauti, ce se gaseste la 7 km nord de Soroca (cca. 160 km nord de Chisinau).

Mesterii prelucreaza artistic piatra, incat fiecare piesa poate capata diverse forme originale, rastigniri cu chip de ingeri, decoratii ale caselor, mese, monumente, pietre de mormant etc. Localitatea este mentionata documentar la 3 ianuarie 1509, dar intr-un santier arheologic s-a atestat prezenta omului cu 22 mii ani in urma.

Nu departe de aceasta statiune paleolitica, intr-un defileu adanc, se adaposteste o veche manastire medievala (manastirea este deschisa zilnic), rezidita din temelie in ultimii ani.

Langa manastire se gaseste un izvor cu apa minerala, iar nu departe pot fi vazute pragurile de pe Nistru si unicul depozit de granit din Moldova.

Satul Japca

Localitatea Japca (160 km nord de Chisinau) este bine cunoscuta vizitatorilor Moldovei prin manastirea de maici de aici, care a fost singura functionala in perioada sovietica. Comunitatea monahala de la intemeiere, in sec. XVII, si-a construit asezamintele foarte asemanatoare unor fortificatii. Prima datare a schitului este atribuita anului 1693, cand intemeietorii traiau in chiliile rupestre si oficiau slujbe in biserica din stanca. In anul 1770 calugarii se aseaza pe locul actualei manastiri. In perioada aceea incep constructiile si amenajerile gospodaresti. Mai apoi se fondeaza o biblioteca bogata. Pe la inceputul sec. XIX se construiesc bisericile din piatra. Cea mai importanta biserica din manastire este reconstruita in repetate randuri. In zilele noastre aceasta biserica are trei altare: "Inaltarea Domnului", "Schimbarea la Fata" si "Sfanta Cruce". Manastirea poate fi vizitata zilnic.

Printre alte obiective nu mai putin interesante, din zona, sunt: monumentul geo-paleontologic "Stanca Japca", un izvor de apa minerala, rezervatii peisagistice la Rascov si Valea Adanca, fortificatii antice si statiuni paleolitice la Socola si Rascov. In orasul Camenca functioneaza sanatoriul "Nistru".

Satul Rudi

Situat la nordul republicii, cca 200 km de Chisinau, satul Rudi este una dintre cele mai interesante localitati pentru vizite. Aici descoperim vestigii preistorice intr-o pestera naturala de cca 100 m, o rezervatie peisagistica de exceptie, fortificatii antice de promontoriu (sec.IV-III i.e.n.), 2 cetati inelare de pamant (sec.IX-XII) ”Farfuria turceasca” si “Germanariu”, o comunitate rurala cu traditii bogate s.a. Insa principalul obiect de vizita in zona este una dintre cele mai vechi manastiri din Moldova. Pe parcursul mai multor secole manastirea de calugari a conservat un stil de viata monahal traditional, iar biserica "Sf. Treime", inaltata in 1777, este considerata drept o mostra reprezentativa a stilului vechi moldovenesc de arhitectura de cult. Biserica este amplasata intr-un cadru natural deosebit in valea raului Bulboana, afluent de dreapta al Nistrului.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Produsul Turistic din Moldova.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
9 254 cuvinte
Nr caractere:
52 489 caractere
Marime:
42.64KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!