Politică de distribuție

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Politica de distributie reprezinta cea de a treia componenta a mix-ului de marketing si reprezinta legatura dintre spatiul si timpul productiei si intrarea bunurilor si serviciilor pe piata. Conceptul devenit clasic de economia comertului a fost inlocuit nu numai in literatura domeniului, ci si in structura curriculei universitare, dar, in aceeasi masura, si in practica, de cel de economie a distributiei.

Conceptul privind distributia se refera la traseul care il parcurg marfurile pe piata (producatori intermediari consumatori), denumit si canal de distributie, la ansamblul operatiunilor (vanzare, cumparare, concesiune, consignatie etc.) prin care se realizeaza transferul valorilor, la procesele operative la care sunt supuse marfurile spre consumator, precum si la aparatul tehnic (retea de unitati, dotari, personal) care realizeaza operatiunile de distributie.

Distributia indeplineste un rol economic si social important, constituind finalizarea activitatii economice a organizatiilor si a ciclului economic al produselor.

Sub raport spatial, distributia pune in contact centrele de productie cu cele de consum, in timp ce sub raport temporal asigura rolul de regulator intre productie si consum.

Prin puterea sa de influenta, atat asupra producatorilor, cat si a consumatorilor, distributia isi asuma un rol activ in sporirea sanselor vanzarilor produselor si satisfacerii cerintelor consumatorilor. In acest context, contributia economica a distributiei se apreciaza prin prisma proportiei in care antreneaza fondurile materiale si resursele umane ale societatii, in raport de ponderea pe care o detine in pretul final al produselor.

Ca variabila importanta a mix-ului de marketing, distributia poate fi apreciata prin doua domenii esentiale: stabilirea si functionarea canalelor de marketing si distributia fizica a marfurilor.

Canalul de distributie reprezinta itinerarul in care are loc, o data cu miscarea efectiva a marfurilor, si transferarea succesiva a dreptului de proprietate de la producator pana la consumator. In esenta, canalul de distributie sau de marketing reprezinta ansamblul de organizatii independente, implicate in procesul de asigurare a disponibilitatii produsului pentru consum ori utilizare.

de bunuri si servicii, cat si in stimularea cererii prin actiuni promotionale.

Conectarea sistemului de canale de distributie la mediul de afaceri determina atat gradul de dezvoltare a acestuia, cat si anumite particularitati ale procesului de distributie: amploarea, costul, utilitatile si facilitatile.

Participantii la procesul de distributie se constituie in operatori care contribuie la deplasarea fizica a marfurilor si la derularea tuturor celorlalte fluxuri asociate acesteia.

In functie de rolul sau, operatorii canalului de marketing sunt: participanti primari, din care fac parte: producatorii, intermediarii, angrosisti si detailisti, operatorii de magazine independente si lanturile de magazine, participantii la ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politica de distributie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
885 cuvinte
Nr caractere:
5 584 caractere
Marime:
11.55KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
distributie, marketing
Predat:
la master
Materie:
Marketing
Sus!