Mediul de marketing

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Cuprins 2
1. Ce se intelege prin "mediu de marketing" ? 3
A. Macromediul marketingului 3
B. Micromediul 3
2. Continutul mediului de marketin 3
A. Conceptul de mediu extern 3
B. Continutul mediului intern 4
3. Relatiile intreprinderii cu mediul extern 5
4. Analiza mediului marketingului 5
A. Rolul si avantajele analizei mediului marketingului: 5
B. Modele de analiza a mediului marketingului: 5
5. Mediul international 6
Bibliografie 7

Extras din referat:

Prin mediu de marketing se intelege ansamblul de factori si forte care scapa controlului imediat al firmei si care influenteaza mentinerea sau dezvoltarea relatiei sale cu clientii profitabili.

Mediul de marketing al organizatiei este ansamblul agentilor si fortelor care influenteaza pietele-tinta si marketingul acesteia. Componentele sale sunt: micromediul si macromediul.

A. Macromediul marketingului

Acesta reprezinta ansamblul de variabile, factori si forte, necontrolabile de catre firma si care impreuna constituie climatul general in care isi desfasoara activitatea aceasta. O firma poate face foarte putin, aproape nimic, pentru a influenta factorii cu actiune generala referitori la macromediu. Ce trebuie sa faca este sa monitorizeze evolutia acestora si sa intuiasca caracterul si dimensiunea eventualelor modificari pentru a se pregati in scopul mentinerii si dezvoltarii partii sale de piata.

B. Micromediul

Macromediul firmei este reprezentat de ansamblul fortelor societale generale (demografice, economice, naturale, tehnologice, politice, culturale) care actioneaza asupra micromediului firmei.

Atat in cadrul micromediului cat si in cel a macromediului firmei se gasesc in permanenta, incertitudini, riscuri dar si oportunitati pentru activitatea acesteia. Managerii de marketing trebuie sa identifice, evalueze, controleze si administreze corect si permanent incertitudinea si riscul din viata firmei. Pentru aceasta este importanta monitorizarea schimbarilor din mediul de marketing.

2. Continutul mediului de marketin

A. Conceptul de mediu extern

In sens larg, mediul in cadrul caruia intreprinderile isi desfasoara activitatea cuprinde un ansamblu de factori alcatuind o structura complexa, eterogena; este vorba de factori de natura economica, sociala, culturala, juridical, politica, demografica, ecologica etc. (Virgil BALAURE, Marketing, Editia a II-a revazuta si adaugata, Editura Uranus)

Mediul extern cunoaste mai multe forme, intre care:

- mediul stabil, specific perioadelor "liniste", cand evolutia fenomenelor este lenta si usor previzibila, ridica intreprinderii putine problem de adaptare. Un astfel de mediu este insa tot mai rar intalnit in economia contemporana;

- mediul instabil, caracterizat prin frecvente modificari in majoritatea componentelor sale, reprezinta, in perioada actuala, tipul obisnuit de mediu cu care se confrunta intreprinderile din aproape toate sectoarele de activitate.

- mediu turbulent, este in comparatie cu celelalte doua tipuri, relativ ostil intreprinderii, punandu-i probleme dificile, de adaptare sau chiar, de supravietuire. (Stoner, J., Management, Prentince-Hall Inc., London, 1978)

O evaluare globala a specificului mediului extern cu care se confrunta intreprinderile din tara noastra in perioada actuala, indreptaseste includerea lui in tipul de mediu tulburent.

B. Continutul mediului intern

Mediul intern al intreprinderii este alcatuit din totalitatea elementelor ce asigura realizarea obiectului de activitate al acesteia. Aceasta

Bibliografie:

1. Virgil BALAURE, Marketing, Editia a II-a revazuta si adaugata, Editura Uranus.

2. Conf.univ.dr.Marcela-Cornelia Danu, Variabilele mediului de marketing al firmei-note de curs.

3. Florescu, C., Marketing, Editura Independenta Economica, 1997

4. Victor Danciu, Marketing international. De la traditional la global, Editura Economica

5. http://www.referatele.com/referate/economie/online3/Marketing---mediu-de-marketing---Mediul-marketingului-si-analiza-acestuia-referatele-com.php

6. http://www.scritub.com/management/marketing/CONTINUTUL-MEDIULUI-DE-MARKETI353121624.php

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mediul de marketing.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 142 cuvinte
Nr caractere:
7 556 caractere
Marime:
245.16KB (arhivat)
Publicat de:
Luana Mitroi
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
Economie, marketing, dezvoltare
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Nota primită:
Nota 8
Sus!