Marketingul și tranziția la economia de piață

Previzualizare referat:

Extras din referat:

În accepţiunea generală, marketingul reprezintă ştiinţa şi arta de a convinge clienţii sã cumpere. Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social şi managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obţin ceea ce le este necesar şi doresc prin crearea, oferirea şi schimbul de produse şi servicii având o anumitã valoare". Simplist, marketingul reprezintă "arta şi ştiinţa de a vinde".

Cuvântul “marketing” provine de la participiul prezent al verbului “to market”, care înseamnă a desfăşura tranzacţii de piaţă, a cumpara si a vinde. Ulterior, termenul a fost substantivat, iar internaţionalizarea lui s-a impus, în această nouă calitate, regulilor gramaticale corespunzătoare limbilor care l-au asimilat.

Datorită caracteristicilor proceselor de marketing, modalităţilor de implementare a deciziilor de marketing, acceptiunilor şi viziunilor noi asupra elementelor care compun o acţiune de marketing precum şi ca urmare a nivelurilor diferite de percepţie şi abordare a acestei componente a economiei de piaţă, definitiile şi explicaţiile aduse termenului de marketing sunt variate şi permanent adaptate noilor realităţi ale mediului economic.

Prima definiţie oficială atribuită marketingului a apărut în 1935 şi a fost adoptată de National Association of Marketing Teachers, predecesoare a American Marketing Association. Reconfirmată în 1960, definiţia primară a marketingului a rezistat vreme de 50 de ani, până în 1985 când a fost înlocuită. Definiţia a fost din nou reviziuită în 2004 şi descrie marketingul ca o "o funcţie organizationala şi un set de procese menite a crea, comunica şi pune la dispoziţia clienţilor a valorii şi menţinerii relaţiilor cu clienţii spre beneficiul companiei şi al proprietarilor acesteia".

Conform politicii oficiale a AMA, definiţia este reîmprospătată la fiecare 5 ani pentru a răspunde mai bine realităţilor existente şi nevoilor pieţei. Cea mai recentă modificare, adoptată în Octombrie 2007 şi făcută publică în Ianuarie 2008, defineşte marketingul astfel: "(marketing is) the activity, set of institutions, and processes for creating, communicating, delivering, and exchanging offerings that have value for customers, clients, partners, and society at large".

O alta definiţie, probabil mai simplă şi mai generală este: "Marketingul este un proces permanent prin care oamenii sunt încurajaţi să ia o decizie de cumpărare, de folosire, de urmare sau de conformare a unui produs, serviciu sau valori ale altei persoane. Simplu, daca nu facilitează "vânzarea" unui produs atunci nu este marketing. "

Philip Kotler, în cărţile sale iniţiale, defineşte: "Marketing este o activitate menită să satisfacă nevoile şi dorinţele prin procese de schimbare". Se poate adăuga la definiţiile lui Kotler şi Norris un răspuns al "Chartered Institute of Marketing" (CIM). Definiţia asociaţiei afirmă că marketingul este "procesul managerial de anticipare, identificare şi satisfacere a cerinţelor clienţilor într-un mod profitabil".

Ca disciplină şi concept, cizelat de teoreticieni, marketingul are doar vârsta a ceva mai mult de jumătate de veac, fiind şi unul din multele produse ale secolului XX.

În forme mai mult sau mai puţin embrionare, primitive şi native, practicile de marketing sunt vechi de când lumea. Ele s-au dovedit necesare şi oportune oriunde şi oricând au existat schimburi de orice natură, între oameni şi comunităţile umane. În vremurile primitive în care nu se inventase încă moneda, ca şi în era sistemelor de gestiune comercială computerizată şi monedă magnetică, contemporane nouă, între producători şi consumatori se stabilesc inevitabil relaţii de schimb.

Într-o formă sau alta au existat în toate lumile cunoscute vânzători şi cumpărători care au dezvoltat diverse canale şi forme de comunicare între ei. Au existat transportul, logistica şi distribuţia mărfurilor precum şi canalele de circulaţie şi difuzare a informaţiilor.

Nevoia de productivitate a impus studiul în detalui a structurii timpului de muncă. A început lupta pentru menţinerea pieţelor existente şi cucerirea de noi pieţe, marketerii intervenind în sensul înnoirii şi diversificării produselor şi în sensul protejării ideilor, desenelor, modelelor, mărcilor şi a imaginii publice.Practicile de marketing au devenit din ce în ce mai populare şi larg utilizate, ele dovedind marea putere de captare a atenţiei şi a preferinţelor consumatorilor. Au fost evitate riscurile unei bătălii dure a preţurilor, războiul preţurilor devenind secundar şi, de regulă, pierdut de cel care îl declanşază.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marketingul si Tranzitia la Economia de Piata.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 995 cuvinte
Nr caractere:
21 209 caractere
Marime:
20.15KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!