Marca calității

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Atat consumatorii cat si piata au nevoie de incredere in produsele si serviciile existente, precum si in cele viitoare, dar increderea trebuie dovedita si recunoscuta. Aceasta se realizeaza prin certificarea conformitatii produselor si serviciilor si sistemelor calitatii. Certificarea se realizeaza de organisme de certificare care trebuie acreditate.

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a facut ca sa fie necesara asigurarea competivitatii produselor si serviciilor din Romania in raport cu cele din Uniunea Europeana. Datorita concurentei puternice de pe piata UE, calitatea produselor si serviciilor romanesti va trebui sa fie la fel de ridicata ca si calitatea asigurata de operatorii economici si institutiile din tarile membre ale UE.

Certificarea si acreditarea sunt doua elemente complementare care au aparut ca urmare a cautarii, standardizarii si impunerii calitatii unui produs inainte de lansarea pe piata consumatorului.

Certificarea calitatii a devenit o activitate importanta dupa elaborarea seriei de standarde internationale ISO 9000, adica dupa elaborarea acestor referentiale de calitate. Referentialul este un standard, caiet de sarcini, specificatii tehnice, alte documente care sa stipuleze o serie de conditii de calitate. Rezultatul activitatii de certificare este o entitate certificata si un act care sa adevereasca aceasta: certificatul de calitate.

Relatiile normale intre producatorul sau prestatorul de servicii si clientul, consumatorul sau beneficiarul unor servicii a impus acceptarea unui partener intermediar, tert, care sa garanteze calitatea.

Producatorul sau prestatorul de servicii a constatat ca numarul clientilor sai a crescut si afacerile au prosperat, deoarece certificarea calitatii este factorul principal in decizia de cumparare sau acceptare a serviciului. Producatorul, stiindu-se supravegheat, isi ia masuri suplimentare de asigurare a calitatii, imbunatatindu-se managementul.

Beneficiarul produselor sau serviciilor se simte aparat de frauda sau de probabilitatea sa achizitioneze produse de calitate necorespunzatoare.

Certificarea s-a dovedit benefica si pentru institutiile si organismele de certificare, deoarece cererea de astfel de servicii a crescut si ca urmare preturile percepute au putut fi majorate substantial. A aparut o noua categorie de specialisti, "calitologii", care prin atestarea sau pregatirea prin cursuri, trebuie sa apeleze tot la aceste institutii de certificare, realizand pe aceasta cale venituri substantiale.

Certificarea reprezinta activitatea unei organizatii autorizate, independente, in vederea determinarii, valorificarii si atestarii scrise a conformitatii calitatii unei entitati (produs, serviciu sau un sistem de organizare) prin confirmarea superioritatii tuturor caracteristicilor acesteia in comparatie cu un referential prestabilit (standard, specificatie tehnica etc.). Obiectivul certificarii este de a garanta calitatea unui produs sau serviciu.

Evaluarea conformitatii verifica daca un produs satisface un anumit nivel de calitate si securitate dand utilizatorului informatii explicite in legatura cu caracteristicile acestuia. De asemenea, ea confera incredere in produs deoarece ofera, intr-un mod stiintific, informatii folositoare cumparatorului cu privire la afirmatiile din reclame sau cu privire la cele inscrise pe eticheta produsului.

Certificarea produselor industriale, este in general, o actiune voluntara. Ea are ca obiect atestarea, prin intermediul unui certificat de calificare (conformitate sau calitate), eliberat de catre un organism tert si independent, ca un produs industrial sau un echipament este conform cu standardele sau cu alte specificatii tehnice. Certificarea conduce la aplicarea unei marci de conformitate pe produs.

Certificatul contine o parte informativa care descrie caracteristicile impuse, informatii asupra organismului care a efectuat controalele si marca de certificare, insotita de sigla sa. Certificarea de produs poate fi obligatorie (pentru produse sau servicii ce pot afecta viata, sanatatea sau securitatea persoanelor, respectiv calitatea mediului ambiant) sau facultativ (promovarea comerciala pe anumite piete etc.).

Certificarea produselor presupune parcurgerea urmatoarelor etape:

- Adresarea unei cereri, insotita de un dosar tehnic, unui organism de certificare;

- Instrumentarea dosarului de catre organismul de certificare;

- Efectuarea unei vizite (audit) la intreprindere, pentru a constata conditiile concrete in care se efectueaza productia produselor supuse certificarii;

- Acordarea/refuzul certificatului de conformitate si a dreptului de utilizare a marcii de conformitate;

- Supravegherea de catre organismul de certificare a intreprinderii si a calitatii produselor certificate. Periodic, organismul de certificare, pe baza autocontrolului fabricantului si a verificarilor in intreprindere reinnoieste dreptul de a detine certificatul sau marca de conformitate;

- Propagarea, ca reactie in lant a certificarii, reprezinta o caracteristica a acesteia. La inceput, intr-un anumit domeniu, nu exista sau exista putine produse certificate. Dupa certificare, aceste produse concureaza puternic pe cele necertificate, determinand si alti producatori sa-si certifice

Bibliografie:

Balasoiu V., Dobanda E., Snak O., Managementul calitatii produselor si serviciilor in turism, Ed. Orizonturi Universitare, Timisoara 2003

- www.asro.ro

- www.tuv.ro

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marca calitatii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 973 cuvinte
Nr caractere:
10 990 caractere
Marime:
19.74KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
produse, calitate, servicii
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!