Managementul strategic al instituțiilor publice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

organizatiei. El este insa, in principal, direct legat de functionarii publici aflati la nivele superioare, acolo unde se elaboreaza deciziile de ordin strategic.

4. 1. Mobilizarea energiilor in cadrul serviciului public Mobilizarea energiilor persoanelor care activeaza intr-o organizatie publica constituie o conditie sine qua non a reusitei acestei organizatii. Ea este direct legata de conceptul de management strategic, odata ce consta in definirea optiunilor fundamentale pe baza carora se va incerca o reunire a eforturilor tuturor, in vederea realizarii misiunilor ce sunt incredintate organizatiei.

Unul din rolurile esentiale ale functionarilor superiori, mai precis a managerilor publici, consta in a da sens actiunii persoanelor ce activeaza in cadrul institutiilor administratiei publice, chiar in perioade de schimbari sau transformari semnificative.

Expresia a da sens trebuie perceputa in doua sensuri: 21 - a oferi o semnificatie actiunii desfasurate, - a oferi o directie de evolutie.

Mobilizarea poate fi perceputa deci ca o combinatie de genul: Mobilizare = Focalizare + Motivare Focalizarea inseamna, pentru un manager, a indica sensul in care trebuie sa evolueze fiecare membru al echipei; pentru aceasta managerul trebuie sa: 1. indice directia de urmat, 2. realizeze o convergenta intre diferitele eforturi individuale.

1. Indicarea directiei de urmat semnifica: a spune incotro se merge: - care sunt scopurile pe care respectiva entitate le are de realizat? - care sunt obiectivele de atins in perioada considerata? Definirea obiectivelor prioritare reprezinta misiunea centrala a conducatorilor unei institutii publice, fiind esenta efortului de focalizare a energiilor. De fapt exista, asa cum s-a mai precizat, doua excelente modalitati de a nu atinge obiectivele proprii: - prima este de a nu le avea; - a doua este de a viza obiective contradictorii.

a spune cum se va actiona: - care este strategia adoptata? - care sunt valorile privilegiate? - care sunt regulile jocului? 2. Realizarea convergentei intre diferitele eforturi individuale semnifica: a-i face pe ceilalti sa adere la obiectivele, strategia, valorile alese prin: - instituirea unui management care suscita/incurajeaza adeziunea, - dezvoltarea unei politici active de comunicare, 22 - explicarea a ceea ce s-a facut, a rezultatelor obtinute.

a reduce conflictele prin limitarea opozitiilor naturale, ce exista in toate grupurile si dezvoltarea sinergiilor in si intre echipe; a identifica si stimula fortele dinamice, adica a permite celor, care, din temperament sau ambitie, fac lucrurile sa avanseze in directia dorita, sa joace rolul de locomotiva, fara a elimina spiritul de lucru in echipa.

Motivarea Managerii publici dispun de doua parghii fundamentale pentru a motiva: 1. motivarea de ordin financiar, 2. motivarea ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul Strategic Al Institutiilor Publice
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
30 pagini
Imagini extrase:
32 imagini
Nr cuvinte:
7 945 cuvinte
Nr caractere:
50 528 caractere
Marime:
34.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Marketing
Predat:
la gimnaziu
Sus!