Managementul Responsabilizant Fundamente

Previzualizare referat:

Extras din referat:

servicii de masa standardizate in contextul existentei unei populatii majoritare cu un nivel de educatie mai scazut). Nevoile si asteptarile clientilor administratiei publice de astazi sunt insa profund diferite si bazate pe o inversare a rolurilor: asteptarile nu mai vin din partea administratiei, care in trecut se concentra pe respectarea regulilor de catre administrati, ci din partea consumatorilor - cetateni, care au pretentii crescute fata de serviciile publice si fata de modul in care sunt tratati de acestea.

Elementele principale ce stau la baza acestor noi nevoi/asteptari sunt: raspunsuri personalizate din partea administratiei; simplitatea demersurilor si procedurilor administrative; rapiditatea in rezolvarea problemelor.

In mod evident aceste principii sunt prea putin compatibile cu organizarea si functionarea birocratica de tip clasic. In mod egal putem considera ca cetatenii au dreptul de a apela la un serviciu public inteligent, ce utilizeaza tehnici manageriale si informationale inexistente in trecut. De aici necesitatea 14 existentei unui serviciu public performant, capabil sa raspunda in mod corespunzator cerintelor societatii.

Fundamente ale managementului responsabilizant Pentru a raspunde asteptarilor de tratare personalizata a cererilor, de simplicitate si rapiditate a procedurilor, este necesara o modificare a logicii birocratice de tip clasic si instaurarea unui management responsabilizant. Acesta se caracterizeaza prin patru elemente simple: consultarea persoanelor care vor trebui sa puna in aplicare o decizie, inainte ca aceasta sa fie luata. Timpul aparent pierdut pentru realizarea acestui lucru va fi pe deplin compensat in momentul aplicarii deciziei, gratie unei adeziuni si intelegeri crescute a executantului.

responsabilizarea asupra atingerii unor obiective (si nu asupra indeplinirii unor sarcini); delegarea deciziilor operationale la primul nivel de competenta existent (principiul subsidiaritatii). Incurajarea luarii de initiative, pe baza respectarii principiilor si orientarilor definite in amonte si impunerea unui sistem de monitorizare si evaluare permanenta; favorizarea unei reduceri a rigiditatii si separarii in functionarea administratiei, atat pe plan vertical (in ceea ce priveste informatia), cat si orizontal (in ceea ce priveste concertarea si coordonarea actiunilor). Este deci vorba de principii extrem de simple care necesita insa o inversare completa a manierei de functionare a unei bune parti din activitatile administratiei publice.

15 Identificarea stilului managerial propriu Problematica stilului managerial a ocupat intotdeauna un loc important in literatura de specialitate. Se poate considera ca fiecare individ detine un stil propriu in domeniu; observarea activitatii unor manageri performanti releva faptul ca se pot obtine rezultate ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul Responsabilizant Fundamente
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 531 cuvinte
Nr caractere:
9 590 caractere
Marime:
10.27KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Marketing
Predat:
la gimnaziu
Sus!