Întorsura Buzăului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

PREZENTAREA LOCALITATII

INTORSURA BUZAULUI

În inima Carpaţilor de curbura , apare un mic bazinet depresionar care este, "Ţara Buzaielor " cum mai este denumita depresiunea Întorsura Buzăului , care din toate punctele de vedere a fost potrivită pentru aşezări umane, permanente, atât ca regiune de refugiu cât şi de adăpost. Este înconjurată de jur imprejur de înălţimi împădurite locuite de romani şi stramoşii lor care au dus o viaţa rurală tihnită şi linistită, o viaţa de agricultori şi de păstori

Denumirea de Intorsura Buzaului este romaneasca, fiind inspirata locuitorilor de raul Buzau dupa ce curge pe directia sud - nord acesta efectuează o " întoarcere brusca sub un unghi de 1800 " îndreptându - se spre sud. De la coltul sau întorsatura facută de Buzâu depresiunea strabatută de acesta se numeste depresiunea Întorsura Buzâului,iar localitatea din zona centrala a depresiunii se numeşte Întorsura Buzaului.

Vatra oraşului se găseşte situată în bazinul central al depresiunii cu laţimea cea mai mare.

Foto 1.Vatra depresiunii văzută de pe dealurile din imediata apropiere

Prima mentionare documentară a localitătii Întorsura Buzăului datează din anul 1770 si a fost multă vreme un important loc de popas pentru negustorii care treceau prin pasul Buzău, înspre Muntenia si Transilvania.

Localitatea Intorsura Buzaului a avut in decursul timpului o evolutie strans legata de localitatile Sita Buzaului si Vama Buzaului cu care a format o comuna mare numita Buzaul Ardelean sau "Maghiarbodza", asa cum apare in scrierile maghiare din acea vreme.

Numeroase obiecte preistorice de cremene gasite, in urma sapaturilor efectuate in aceasta zona (Valea Cremenii, Valea Fetii), arata ca au existat asezari omenesti inca din epoca neoliticului, in aceasta regiune a Buzaielor.

Pe timpul migratiei barbare, zona Buzaielor a fost strabatuta de multe ori de aceste popoare, fapt ce a determinat o populare redusa a zonei, in grupuri de case aflate in zone greu accesibile pe dealurile din imprejurimi. Trecerea armatei lui Mihai Viteazu in 1599, prin pasul Buzaului a ramas vie in amintirea locuitorilor zonei Buzaielor, si in ziua de azi dealul pe care a poposit poarta numele de Dealul Taberei.

Odata cu linistirea vremurilor, dupa infrangerea turcilor si trecerea Ardealului in stapanirea habsburgilor, acestia au fortificat trecatorile din Carpati, construind si pentru apararea pasului Buzau fostificatii, iar pentru nevoile comerciale un Oficiu vamal.

Prin reforma administrativă din anul 1968 principala localitate a depresiunii - Întorsura Buzaului - a fost declarata oraş.

Lucrări cu caracter monografic despre localitatea Întorsura Buzaului nu exista. Există însă unele lucrari referitoare la întreaga depresiune Deşi mică în comparaţie cu alte depresiuni intramontane (cca 138 km - N Popescu, 1972 ) , ea s-a bucurat de atenţie din partea geologilor şi geografilor , din doua motive:

- în primul rand , pentru explicarea structurii geologjce şi a raporturilor dintre unitatile flişului intern cu accent deosebit in zona Teliu - Bradet , (legat de întreţinerea reţelei de transport rutier si feroviar)

- în al doilea rand , elucidarea evolutiei râului Buzau în zona montana.

ASEZARE GEOGRAFICA

Orasul Întorsura Buzăului se afla la 45 grade si 41' latitudine nordica si 26 grade longitudine estica si la altitudinea de 700 m, la poalele muntilor Ciucas, în

interiorul arcului carpatic.

Orasul se află situat la o distantă de 42 km de municipiul Brasov, la 51 km de municipiul resedintă de judet Sfântu Gheorghe si 114 km de municipiul Buzău.

Suprafata orasului Intorsura Buzaului este de: 5.37 ha.

Observații:

UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRONOMICE SI MEDICINA VETERINARA

BUCURESTI

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • PROIECT RESURSE.docx
  • INTORSURA BUZAULUI.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx, ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
63 pagini
Imagini extrase:
32 imagini
Nr cuvinte:
4 738 cuvinte
Nr caractere:
26 091 caractere
Marime:
13.86MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Profesorului:
Stoian Elena
Sus!