Fișă de marketing - Arabia Saudită

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Harta ţării

2. Scurt istoric

Locuită din mileniul I î.Hr. de triburi arabe care întemeiază mici regate efemere, Peninsula Arabia este unificată pentru prima dată între 630 şi 635 de Muhammad (Mahomed), întemeietorul islamismului. De aici pornesc cavalerii arabi care vor răspândi noua religie prin Africa de Nord până în Spania, iar în Asia până în inima Indiei. Odată cu decăderea Califului Abbasid, în Peninsula Arabică iau naştere, în secolele IX – X, mici principate feudale, care ajung în secolul XVI suzeranitatea Imperiului Otoman, situaţie menţinută cu întreruperi până în 1918.

Muhammad Ibn Al-Wahhab pune în Nejd, după 1740, bazele unei secte islamice puritane şi militante, câştigând de partea sa şi pe emirul de Daraiyya, Muhammad Ibn Saud, fondatorul actualei dinastii dominatoare din Arabia Saudită. Ibn Saud şi fiul său cuceresc Nejdul, unificând aproape întreaga peninsulă sub autoritatea dinastiei saudite, dar statul Wahhabit este înfrânt în 1818 de forţe britanice şi egiptene. Eşuează astfel prima tentativă de constituire a unui stat saudit.

Începând cu 1902, Abd al-Aziz II Ibn Saud (1902 –1953), emir din Nejd şi imam al wahhabiţilor, reconstituie statul wahhabit şi uneşte sub autoritatea sa cea mai mare parte a Peninsulei Arabică. La 23 septembrie 1932 el unifica imperiul şi isi ia titlul de rege al Arabiei.

3. Indicatori fizico-geografici

3.1. Suprafaţa ţării: 2,149,690 km²

3.2. Structura administrativ-teritorială

Arabia Saudită este divizată în 13 emirate. Fiecare emirat este divizat în guverne, 118 în total. Guvernele sunt în continuare subdivizate în sub-guverne. Emiratele Arabiei Sudite sunt urmatoarele: Al Bahah, Northern Border, Al Jawf, Al Madinah, Al Qasim, Ha'il, Asir, Eastern Province, Al Riyadh, Tabuk, Najran, Makkah, Jizan.

3.3. Configuraţia teritorială

Regatul Arabiei Saudite este cea mai mare ţară din Peninsula Arabă. Se învecinează cu Iordania la nord, cu Irak la nord şi nord-est, cu Kuweit, Qatar, Bahrain şi Emiratele Arabe Unite la est, Oman la sud şi sud-est şi Yemen la sud. De asemenea, are o coastă maritimă de mari dimensiuni, în partea estică aflându-se Golful Persic, iar în partea vestică aflându-se Marea Roşie. Este numită "ţara celor două moschei sfinte", o referinţă la Mecca şi Medina, cele mai sfinte locuri ale Islamului.

Principalele oraşe din Arabia Saudită sunt: Riyadh (capitala), Dammam, Jeddah, Mecca, Medina. Oraşele Mecca şi Medina sunt notabile pentru semnificaţia religioasă pentru musulmani sau urmaşii islamului. Jeddah este un important oraş-port situat de-a lungul Mării Roşii şi este poarta de acces pentru pelerinii africani. În Dammam se găseşte principalul centru de exploatare din bogatele câmpuri petroliere din Arabia Saudită.

Regiunea sud-vestică are munţi care ajung la 300 de metri altitudine şi este cea mai verde şi proaspătă zonă din ţară.

În partea centrală se desfăşoară un podiş slab ondulat, traversat de văi seci însoţite de o serie de oaze (Al Syadyr, Al’Arid, Al Hawta) şi mărginit de câteva lanţuri muntoase spre est (Jabal Tawaiq) şi nord (Jabaj Shammar), ale căror înălţimi depăşesc rar 1 000 de metri, mai semeţi ce trec de 2 500 m sunt Jabal Qarnait-2565 m şi Jabal Ibrahim-2501 m. Aceştia sunt despărţiţi de litoralul Mării Roşii printr-o câmpie îngustă, Tihama, traversată de văi scurte.

În nordul şi sudul ţării se întind două mari deşerturi : An Nafud (prelungire a deşertului Siriei) şi Rub’al Khali (Ar Ramlah), acesta din urmă acoperind 1/3 din suprafaţa ţării. Spre Golful Persic, însoţit de recifi coralingieni, se întinde platoul scund Al Hasa, cu bogate structuri petrolifere. Lipsesc cursurile de apă permanente.

3.4. Climat

Clima este tropical-uscată, deşertică cu temperaturi ridicate, mari amplitudini termice şi precipitaţii ceva mai bogate în munţii din sud-vest (560 mm/an), cea mai mare parte a teritoriului primind doar sub 100 mm/an. Ca urmare, cursurile de apă permanente lipsesc. În regiunea de coastă atmosfera este fierbinte (45 – 55 grade celsius) şi umedă în timpul verii şi moderată în timpul iernii. Zona centrală este caldă aproape tot timpul anului cu temperaturi atingând 50-55 grade celsius în timpul verii. În mijlocul iernii (din decembrie până în ianuarie) temperaturile scad vertiginos în marile oraşe (excepţie face Jeddah). În mijlocul deşertului se pot înregistra si 0 grade iarna. În capitala Riyadh predomină o temperatură medie de 42 °C în luna iulie şi 14 °C în luna ianuarie. În schimb, în Jeddah temperatura este de 31 °C în luna iulie şi de 23 °C în luna ianuarie.

3.5. Resurse naturale si energetice

Arabia Saudită deţine cele mai mari zăcăminte de petrol de pe glob, apreciate cam la un sfert din totalul mondial; are şi bogate zăcăminte de gaze naturale, minereu de fier, aur, argint, cupru, bauxită, plumb, staniu, zinc, potasiu, gips, bentonită, diatomit, fluorit.

În cea mai mare parte a Arabiei Saudite, vegetaţia este rară, xerofila(adaptată la uscăciune) şi are un număr limitat de ierburi si arbuşti. Vegetaţia ierboasa este prezentă doar în oaze şi temporar în podişul central ; în munţii din sud-vest se dezvoltă o bogată vegetaţie arborescentă.

Fauna este săracă în mamifere ( şacal, pisica sălbatică, leu, lup, hiena, mai multe specii de antilope - intre care Oryx, maimuţe babuin ) şi mai bogată în păsări, insecte, iar în zona litorală sunt întâlnite reptile - cobra de nisip, vipera. Coasta Mării Roşii are o importantă faună maritimă, îndeosebi recife de corali.

3.6. Avantaj competitiv

Arabia Saudită este una dintre naţiunile cu cea mai mare deţinere a rezervelor de petrol (260 miliarde de barili). Aceasta exportă 12 milioane de barili de petrol pe zi şi au una dintre cele mai bune tehnologii din industria petrolieră.

4. Indicatori demografici

4.1. Mărimea populaţiei ţării: 25,391,100 persoane ( estimare anul 2009 )

4.2. Densitatea medie a populaţiei: 12 loc./km²

Observații:

Academia de Studii Economice

Facultatea de Marketing

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fisa de Marketing - Arabia Saudita.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
33 imagini
Nr cuvinte:
14 737 cuvinte
Nr caractere:
77 217 caractere
Marime:
201.46KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Profesorului:
Pandelica Amalia, Pop Nicolae
Sus!