E-Commerce

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.Istoria e-commerce 3
2.Strategia Guvernului American privind dezvoltarea e-Commerce 4
3.Strategii de marketing aplicate in e-commerce : 5
BIBLIOGRAFIE : 11

Extras din referat:

1.Istoria e-commerce

E-commerce a inceput inainte ca PC-urile sa devina predominante si s-a transformat rapid intr-o industrie multi-miliardara.Dar de unde a pornit acest comert on-line?

In 1984 apare EDI,schimbul de date electronice,standardizat prin ASC X12 care reda continutul informational al documentelor schimbate între parteneri în diferite domenii. Fiind definite câteva sute de seturi de tranzactionare specifice mai multor domenii de activitate cum ar fi transportul, distributia, industria alimentara etc.Acest tip de standard garanta companiilor ca vor putea efectua tranzactii intre ele cu incredere.

In 1992 Compuserve oferea spre vanzarea on-line propriile produse.Aceasta punea la dispozitia oamenilor prima sansa de a isi cumpara produsele cu ajutorul computerului.

In 1994 Netscape se impune oferind utilizatorilor de Internet un `browser` si un mod sigur de a tranzactiona online printr-o tehnologie numita Secure Sockets Layer.

Secure Sockets Layer sau SSL a fost si este principala tehnologie pentru tranzactiile e-commerce securizate. De fapt,SSL inseamna criptarea datelor,precum numerele cartilor de credit si anumite informatii personale de identificare.SSL impiedica furtul de informatii de catre cei cu intentii « malitioase ».Stii ca te aflii pe o pagina protectejata SSL cand adresa incepe cu "https" si exista iconita padlock in partea de jos a paginii.(si in cazul Mozilla Firefox in bara de adresa de asemenea).

In 1995 se lanseaza doua dintre cele mai mari nume ale e-commerce-ului: Amazon.com and eBay.com.

EBay este primul site international de licitatii online in care zilnic isi dau intalnire comercianti si cumparatori din intreaga lume. Tranzactiile efectuate zilnic pe eBay depasesc ca volum tranzactiile incheiate pe piata de actiuni Nasdaq. Astfel, eBay a devenit una dintre companiile cu cea mai mare expansiune din istoria capitalismului. Insa mana de fier care a transformat eBay intr-o mega corporatie este CEO-ul Meg Whitman, care ocupa a 3-a pozitie in topul celor mai puternice femei de afaceri din lume, realizat de Fortune.

Afacerea eBay a inceput ca un site de licitatii pentru obiecte de colectie si a ajuns acum sa vanda masini, haine si produse IT in valoare de 40 de miliarde de dolari. Cifra de afaceri a eBay a "explodat" sub conducerea lui Whitman, de la 5,7 milioane de dolari la peste 4 miliarde de dolari, in mai putin de un deceniu. Compania si-a redefinit, de asemenea, principiile si modul de organizare pentru a deveni o mega corporatie in care entuziasmul si inteligenta colectiva a clientilor dicteaza activitatea celor peste 13.000 de angajati ai eBay.

In 1998 DSL sau Digital Subscriber Line,oferea posibilitatea ca utilizatorii de Internet aflati si dincolo California sa petreaca mai mult timp si sa cheltuiasca mai multi bani online.

Digital Subscriber Line este o tehnologie prin care se transmit date in mod digital prin intermediul unei retele telefonice(ex: DSL modem).

In 1999 vanzarile prin intermediul Internetului ajung la 20 de miliarde de $ conform Business.com.

In 2000 guvernul Statelor Unite extinde moratoriul asupra taxelor pe Internet pana cel putin in anul 2005.

2.Strategia Guvernului American privind dezvoltarea e-Commerce

In lucrarea "Simplification.com - Electronic business and the simplification of administration", aparuta sub egida UN-ECE este dat exemplul strategiei Presedentiei Americane din 1997 privind crearea unui cadru legal pentru dezvoltarea comertului electronic- initiata de vice-presedintele Al Gore. Lucrarea se adreseaza atat institutiilor guvernamentale, cat si forumurilor internationale, prin cele noua recomandari se bazeaza pe certitudinea ca Internetul are propriile reguli si se conduce singur.

1. Tarife si taxe - Internetul este declarat liber de taxe, chiar daca este utilizat pentru a livra produse si servicii, toate tarile trebuie sa beneficieze de acest comert fara frontiere.

2.Sistemul de plati electronice - mediul tehnologic si comercial in care se efectueza plati electronice este intr-o continua schimbare, care face dificila dezvoltarea unei politici specifice.

3.Un Cod Unitar pentru Comertul Electronic - S.U.A. sprijina dezvoltarea unui cod comercial unitar, care sa faciliteze comertul electronic, cu precadere vizand: incurajarea recunoasterii contractelor electronice, incurajarea aparitiei unor reguli internationale privind autentificarea si procedurile de securizare, stabilirea unor legi pentru rezolvarea disputelor, a responsabilitatilor si a disputelor in relatie cu comertul electronic, modernizarea, simplificarea formalitatilor

4. Protectia drepturilor de proprietate intelectuala - protectia efectiva si clara a marcilor comerciale, patentelor, copyright-urilor, impotriva fraudei si pirateriei. In acest sens se mentioneaza Organizatia Moniala a Protectiei Proprietatii Intelectuale (WIPO) care are rolul de a adopta reguli pentru rezolvarea cazurilor, in acord si cu legislatia internationala.

5. Confidentialitatea datelor - administratia americana sprijina eforturile sectorului privat in vederea implementarii unui solutii pentru confidentialitatea datelor.

6. Securitate - Infrastructura Globala a Informatiei trebuie sa fie sigura si de incerdere. Administratia americana in colaborare cu industria face totul posibil in promovarea dezvoltarii unei piete in care sa actioneze infrastructura cheilor publice.

7. Infrastructura Tehnologiei Informatiilor si Comunicatiilor - comertul electronic depinde de retelele globale, aflate in stransa legatura cu telecomunicatiile, insa acestea uneori incetinesc dezvoltarea retelelor digitale. Statele Unite ale Americii vor lupta pentru inlaturarea barierelor care sunt in cale a competitiei, a alegerii clientilor, a preturilor mici, serviciilor imbunatatite.

8. Satisfactia - Guvernul American va cauta sa aprobe reguli incheiate cu partenerii de afaceri, pentru eliminarea reglementarilor laborioase acre ridica bariere non-comerciale.

9. Standarde tehnice - piata si nu guvernele trebuie sa hotarasca standardele si mecanismele de interoperabilitate pe Internet.

3.Strategii de marketing aplicate in e-commerce :

Cinci aspecte definesc succesul unui magazin online:

1. Promovarea :

Orice magazin de comert electronic are nevoie de reclama; cat mai multa reclama. De multe ori ni se intampla sa ne placa un magazin sau un produs dar sa uitam foarte repede de el. Ulterior putem sa ni-l readucem aminte dupa vizionarea unei reclame sau intr-o discutie intamplatoare avuta cu un prieten. De aceea este absolut necesara planificarea unor campanii de publicitate sustinute, (nu neaparat cu costuri ridicate) si indreptate catre segmentul de cumparatori vizat.

2. Prezentarea :

Prezentarea unui magazin virtual trebuie sa fie impecabila: atentia cu care este realizat fiecare detaliu, usurinta cu care sunt gasite produsele cautate si calitatea descrierilor sau a informatiilor aditionale (conditii de plata, transport sau returnare). Nu uitati ca o prezentare completa a unui produs poate aduce o vanzare!

3. Calitatea fotografiilor :

Nu ezitati nici un moment cand vine vorba de calitatea fotografiilor pentru produsele prezentate in magazin. Este elementul cel mai puternic pentru a converti un vizitator intr-un cumparator. Fotografiile trebuie sa fie clare, disponibile la rezolutii cat mai bune si intr-un numar cat mai mare pentru a prezenta fiecare detaliu al produsului.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • E-Commerce.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 644 cuvinte
Nr caractere:
15 540 caractere
Marime:
16.99KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!