Constituirea Și Problemele Funcționării Pieții Hîrtiilor De Valoare În Republica Modova

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Trecerea de la economia centralizata cu caracter directiv la cea de piata, in care astazi se afla economia nationala a Republicii Moldova, presupune un schimb radical al relatiior de producere si proprietate. Unul din elementele principale ale acestei restructurarii este reforma sistemului de finante si credit al statului, formarea si dezvoltarea pietii financiare si a segmentului ce mai important al ei piata hirtiilor de valoare (PHV). Formarea PHV are ca urmare crearea mecanismului de piata in loc de cel de stat cu caracter directiv, care presupune transferarea libera, si totodata a capitalului dintr-o ramura sau alta prin acumularea mijloacelor banesti libere ale populatiei, persoanele juridice si statului, folosirea lor pentru investire productiva si neproductiva in marimea determinata de cerintele pietii ce duce la obtinerea efectului maxim pentru economie in integrime. Prin urmare, PHV este parte componenta a circuitulatiei atit a pietii monetare, cit si a pietii capitalurilor, rolul carora este destul de important pentru etapa contemporana de transformare a economiei republicii.

PHV reprezinta un sistrm organitional complex cu un nivel inalt de integritate si interdependenta a tuturor elementelor structurate. De aceea dezvoltarea PHV in Republica Moldova presupune crearea si dezvoltarea infrastructurii corespunzatoare atit la nivelul primar unde se efectuiaza emiterea si realizarea hirtiilor de valoare, cit si la nivelul secundar, unde se efectuiaza vinzarea-cumpararea lor.

asigurarea cu cadre si informatie Data crearii formale a PHV in Republica Moldova o putem numi intrarea in vigoare in anul 1992 a lefislatii corporative-Legea cu privire la antreprenoriat si intreprinderi si Legea cu privire la societati pe actiuni.

Cu totae neajunsurile, aceste legi au permis tot odata crearea elementului de baza a PHV-societatilor pe actiuni, ce isi realizeaza actiunele sale prin subscriptie publica. Totodata lipsa unui mecanizm real de functionare a economiei de piata, pregatirea slaba a participantilor si lipsa unui sistem dezvoltat de reglarea pietei au adus la crearea intensiva a acestor intreprinderi si emisiuni in masa a hotaririlor de valoare.

Toate societatile pe actiuni s-au creat in perioada mentionata ca societati pe actiuni de tip inchis cu realizarea actiunilor sale intre un numar limitat de persoane- de regula fondatori si ca atare nu crea posibilitati reale pentru dezvoltarea PHV.

Nici crearea la sfirsitul anului 1992 a Comisiei de Stat pentru PHV organ de reglare in conditiile pietei inexistente-nu a adus rezultate radicale in domenilu acesta. Practic ca punct initial al formarii PHV a devenit anul 1993 prin adoptarea la 18 mai a Legii privind circulatiia hirtiilor de valoare si bursele de valori, creind baza juridica a PHV si determinind notiunele generale si principale de functionare a ei si prin inceputul procesului de privatizare si actionarea contra Bonuri Patrimoniale a intreprindeleor din Moldova. In acest proces a ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Constituirea Si Problemele Functionarii Pietii Hirtiilor De Valoare In Republica Modova
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 516 cuvinte
Nr caractere:
12 686 caractere
Marime:
11.28KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Marketing
Predat:
la gimnaziu
Sus!