Analiza pieței unui produs - cerealele pentru micul dejun

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1 Produsul 1
1.1 Scurt istoric al cerealelor integrale la nivel mondial şi naţional 1
1.2 Gama sortimentala existentă pe piaţa cerealelor pentru micul dejun 1
2 Analiza ofertei 2
2.1 Prezentarea principalilor ofertanţi 2
2.2 Volumul producţiei sau volumul vânzărilor al importurilor sau al exporturilor 3
2.3 Identificarea vânzărilor pe fiecare ofertant şi cotele de piaţă ale acestor companii 4
3 Analiza cererii 5
3.1 Definiţia unităţii de consum şi a unităţii de decizie 5
3.2 Identificarea principalelor segmente de piaţă şi analiza acestora 5
3.3 Stabilirea elementelor de natură cantitativă legate de consum sau de cumpărare: frecvenţa cumpărării sau a consumului, cantitatea, sortimentele, mărcile cumpărate 5
3.4 Capacitatea pieţei: număr de consumatori potenţiali şi efectivi 5
3.5 Dezvoltarea pieţei 6
4 Distribuţia 6
4.1 Tipurile de unităţi comerciale prin care se realizează vânzarea către consumatori 6
4.2 Modul de distribuţie pe diferite mărci 6
5 Preţul 6
5.1 Determinarea segmentului de preţ cu identificarea principalelor mărci incluse în fiecare segment 6
5.2 Determinarea variaţiei preţului în ultimii 5 ani cu prezentarea motivelor ce au stat la baza acestei variaţii 6
6 Promovarea produsului 6
6.1 Identificarea elementelor prin care se face în prezent promovarea cerealelor pentru micul dejun 6
6.2 Identificarea principalelor campanii promoţionale desfăşurate de competitori în acest semestru şi analiza adaptării mesajului la segmental ţintă vizat 6
7 BIBLIOGRAFIE 6

Extras din referat:

1 Produsul

1.1 Scurt istoric al cerealelor integrale la nivel mondial şi naţional

Cerealele pentru micul dejun au aparut in America, in 1890. John Harvey Kellogg, un tanar medic american, a cautat impreuna cu fratele sau, Will Keith, sa amelioreze alimentatia pacientilor din clinica lor, sanatoriul din Battle Creek (Michigan, SUA). Ei au avut ideea de a concasa grauntele de ovaz si de a prepara apoi faina la vapori.

Ulterior, le-au introdus in cuptor si au obtinut astfel "fulgi de ovaz". Succesul pe care l-au avut aceste cereale l-a determinat pe Will Keith Kellogg sa creeze, in anul 1906, societatea care avea sa devina Kellogg Company, una dintre cele mai mari producatoare de cereale din lumea intreaga si la ora actuala.

Fulgii de porumb au fost primele produse comercializate de aceasta societate. Pentru a stimula vanzarile, el a adaugat, in 1909, o oferta speciala: o carte de imagini cu animalele din jungla, pe care o oferea oricui cumpara doua pachete cu cereale. Timp de peste 20 de ani, Kellogg a experimentat noi cereale pentru a completa gama sa de produse.

Pe de alta parte, Max Bircher-Benner, un medic elvetian de la inceputul secolului, a inventat reteta de musli pe baza de fulgi de ovaz amestecati cu lapte, mere, nuci si migdale.

Cerealele pentru micul dejun se obtin din grau, orez, porumb, secara, orz si ovaz. Acestora li se adauga miere, zahar, ciocolata sau fructe confiate. Aceste alimente au fost concepute pentru consumul matinal. Nutritionistii recomanda insa tuturor sa le manance pe toata durata unei zile fara a fi supusi vreunui risc. Cerealele pentru micul dejun sunt un element constant pe mesele vest-europenilor. In Romania, piata acestor cereale este inca in formare, dar, in acelasi timp foarte dinamica, avand in vedere ca ritmul de crestere anual al consumului unor astfel de produse este de 50 la suta.

Cerealele conţin în medie 75% glucide (în special amidon), 10-15% proteine, 2% grăsimi, fiind bogate în fibre, vitamine şi minerale.

Vitaminele din grupul B se regăsesc în cereale, lipsesc însă vitaminele A şi D. Vitamina C se găseşte doar în cerealele încolţite.

Foarte important: cerealele conţin vitamina E (tocoferol), un antioxidant natural care apără organismul de formarea radicalilor liberi (responsabili cu apariţia cancerelor).

1.2 Gama sortimentala existentă pe piaţa cerealelor pentru micul dejun

1. Nestle : Nesquik, Chocapic, Cini minis, Fitness, Cheerios, Corn Flakes, Gold Flakes, Musli Tropical, Musli Traditional

2. European Food : Viva Cocoa Balls/Flakes

3. Dobrogea Group: Captain Crantz, Matina Corn Flakes

4. Loulis Group: Fortza Corn Flakes simple/ miere/ciocolata,

5. Dr. Oetker: Vitalis Musli cu ciocolată/ banane/fructe; Vitalis Musli Crocant cu stafide/fructe/miere

Nestlé NESQUIK Nestlé CHOCAPIC Nestlé CINI MINIS Nestlé HONEY NUT CHEERIOS

Nestlé FITNESS Nestlé GOLD Nestlé GOLD Nestlé MUSLI Nestlé MUSLI

FLAKES FLAKES TROPICAL TRADITIONAL

Batoane de cereale Batoane de cereale VITALIS Musli VITALIS Musli

Nestlé NESQUIK Nestlé CHOCAPIC cu ciocolată Crocant

2 Analiza ofertei

2.1 Prezentarea principalilor ofertanţi

Principalii ofertanti pe piata cerealelor integrale din Romania sunt:Nestle, European Food, Dobrogea Group, Loulis Group, Dr.Oetker, Sano Vita.

In continuare vom prezenta cele mai importante companii producatoare:

Nestle

Compania elveţiană Nestlé, liderul mondial al industriei alimentare, a fost fondată în anul 1866 de către Henri Nestlé şi este astăzi cea mai mare companie de produse alimentare din lume, fiind prezenta în 84 de ţări, având 456 de fabrici şi un număr de 283.000 de angajaţi.

Nestlé a pătruns pe piaţa românească în 1995, în momentul de faţă având peste 850 de angajaţi în sediile din Bucureşti şi Timişoara.

Nestle a inceput sa comercializeze categoria de cereale pentru mic dejun in anul 1997, chiar daca acestea erau prezente pe piata inca din 1994 prin intermediul unui distribuitor care le importa din Franta. Din 1997 s-a inceput importul acestora din Polonia, tara de unde se importa si in acest moment. Printre brandurile de cereale Nestle prezente pe piata din Romania se numara Nesquik, Chocapic, Cheerios, Cini Minis si recent lansata marca Cookie Crisp, fulgii de cereale Gold Flakes & Corn Flakes, Fitness si Musli, dar si batoanele de cereale pentru copii Nesquik si Chocapic si cele pentru adulti Fitness. Grupul Nestle este prezent pe piata din Romania din anul 1995, prin lansarea pe piata a marcilor Nescafe, Maggi si Nesquik. In 2000, compania elvetiana a preluat fabrica de napolitane Joe de la fratii Florentin si Daniel Banu, tranzactia nefiind facuta publica.

Angajamentul Nestlé este de a asigura cea mai bună nutriţie posibilă pe parcursul întregii zile, pe parcursul întregii vieţi şi în întreaga lume, având la bază principiul

"Good Food, Good Life".

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Pietei unui Produs - Cerealele pentru Micul Dejun.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9.3/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
5 279 cuvinte
Nr caractere:
28 746 caractere
Marime:
1.33MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Profesorului:
Andreea Barbu
Sus!