Analiza activității de produs la firms Adidas și strategia de marketing urmată de aceasta pentru îmbunătățirea imaginii firmei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

CAP I. POLITICA DE PRODUS

Dacă veţi întreba un cercetător din orice alt domeniu ce este un produs răspunsul va fi cu siguranţă altul decât cel dat de un marketer ,căci pentru acesta produsul nu este altceva decât expresia fizică a răspunsului întreprinderii la cerere.

Pentru fiecare produs, există două dimensiuni: trăsăturile caracteristice şi beneficiile. Marketerii subliniază beneficiile, deoarece se poate spune că utilizatorii produsului respectiv cumpără produsul pentru satisfacţiile pe care acesta le aduce consumatorului. Satisfacţiile pot fi: economice, fiziologice, sociale sau psihologice.

La conceperea unui produs se ţine cont în primul rând de opţiunile consumatorilor dar şi de capacitatea tehnologică ,de potenţialul comercial şi financiar al firmei. Dar cum politica de produs este parte componentă a politicii de ansamblu a firmei în stabilirea acesteia se va ţine cont de celelalte politici adoptate.

1.1 Marketingul produselor noi

Într-un studiu efectuat în 700 de companii americane responsabile pentru introducerea pe piaţa a 13 000 de noi produse pe parcursul a 5 ani, s-au identificat sase categorii de noi produse după cum urmează:

1. Produse noi pentru întreaga lume - reprezintă produse noi care creează o noua piaţa (10 % din introduceri).

2. Noi linii de produse - produse noi care permit intrarea pe piaţă pentru prima data a unei firme (20% din introduceri).

3. Extinderi - produse noi care suplimentează produsele existente ale unei companii ( 26%).

4. Îmbunătăţiri revizii ale produselor existente - produse noi care aduc performante îmbunătăţite sau o valoare percepută mai mare şi care înlocuiesc produsele existente (26%).

5. Repoziţionări - produse existente care sunt reorientate către alte pieţe sau segmente de piaţă (7%).

6. Reduceri de costuri - produse noi care au performanţe similare, la costuri mai scăzute (11%).

În ciuda proceselor sofisticate de dezvoltare a produselor noi şi a unui management prudent, numai 65% din noile produse au succes.

Produsele noi sunt introduse dintr-o serie de motive strategice şi tactice. Motivele strategice sunt privite pe termen lung şi includ următoarele:

-Menţinerea profitului. Prin urmărirea ciclului de viaţă al unui produs se poate observa că în timpul perioadelor de maturitate şi declin profiturile decât într-un ritm extrem de rapid. Menţinerea unui nivel al profitului satisfăcător este posibilă prin înlocuirea vechilor produse cu altele noi.

-Creşterea profitului. Pentru a realiza acest lucru este necesară lărgirea portofoliului de produse prin introduceri succesive de noi produse.

-Menţinea cotei de piaţă. Deoarece concurenţa apare pe piaţă în stadiul de creştere / maturitate al ciclului de viaţă al produsului, cota de piaţă a inovatorului se poate eroda.

-Intrarea pe o nouă piaţa sau orientarea către un nou segment de piaţă.

-Menţinerea statutului de produs inovator.

1.2 Dezvoltarea produselor noi

Un produs nou, poate să apară în mai multe feluri. Uneori apare o idee care este apoi dezvoltată şi este apoi căutată o piaţa. În alte cazuri, propunea pentru un produs nou este o consecinţă a analizelor de piaţă. Această ultimă abordare este mai “corectă” pentru o companie orientată spre marketing.

În modă, produsul este caracterizat de o “perisabilitate” destul de accentuată. Iar pentru ca nevoia schimbării se manifesta atât de pregnant în psihicul consumatorilor, creatorii de moda trebuie să vină mereu cu noi propuneri incitante şi atrăgătoare. Uneori acestea sunt creaţii cu totul originale, iar alteori sunt doar reluări ale unor foste tendinţe readaptate.

Ideile pot fi generate din numeroase surse, folosind mai multe metode de colectare şi stimulatori de creativitate.

Orice casa de moda, dispune de un compartiment de cercetare-dezvoltare sau birou de creaţie în care lucrează designeri firmei. Acestea în conceperea noilor modele folosesc diferite surse de inspiraţie (din natură, din porturile populare, din moda altor secole, etc.). Oricât de originale ar fi modelele create, ele păstrează liniile, trăsăturile, tendinţele modei sezonului respectiv. Rareori modele cu totul originale şi care ieşeau de sub tendinţa generală a modei au pătruns cu succes pe piaţă.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Activitatii de Produs la Firma Adidas si Strategia de Marketing Urmata de Aceasta pentru Imbunatatirea Imagini Firmei.DOC
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
5 382 cuvinte
Nr caractere:
27 811 caractere
Marime:
26.98KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!