Uniunea Economica si monetara

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Contextul aparitiei:

Decizia de a forma o Uniune Economica si Monetara a fost luata de Consiliul European in orasul olandez Maastricht, in decembrie 1991, fiind mai tarziu prevazuta in Tratatul privind Uniunea Europeana (Tratatul de la Maastricht). Uniunea Economica si Monetara reprezinta un pas inainte pentru UE in procesul de integrare economica, inceput in 1957, odata cu crearea Uniunii. Integrarea economica aduce beneficii mai mari, eficienta interna si soliditate economiei UE, in general si economiilor statelor membre, in particular.

Acest lucru ofera si oportunitati pentru stabilitate economica, pentru intensificarea cresterii economice si pentru un grad mai mare de ocupare a fortei de munca - de care beneficiaza direct cetatenii UE.

In termeni practici, UEM inseamna:

- Coordonarea elaborarii politicilor economice intre statele membre

- Coordonarea politicilor fiscale, in special prin stabilirea de limite pentru datoria si deficitul public

- O politica monetara independenta coordonata de Banca Centrala Europeana (BCE)

- Moneda unica si piata unica

La data crearii Uniunii Europene , in 1958, sub forma Comunitatii Economice Europene, scopul a fost acela de a realiza o uniune vamala si o piata comuna pentru agricultura. Ulterior, aceasta piata comuna limitata a fost extinsa pentru a se crea o piata unica si pentru bunuri si servicii, piata care a fost realizata, in mare masura, pana in 1993. In prezent, Uniunea Europeana se afla la pasul al cincilea al acestui model. Integrarea economica progresiva nu a inceput odata cu decizia de a crea moneda unica: este vorba despre un proces de lunga durata, care face parte din istoria UE si constituie una dintre cele mai mari realizari ale acesteia.

2. Obiectivele politicii:

UEM este rezultatul unei integrari economice progresive si, prin urmare, nu constituie un scop in sine. UEM este gestionata astfel incat sa sprijine o crestere economica durabila si un nivel ridicat de ocupare a fortei de munca prin masuri adecvate de politica economica si monetara. Principalele trei activitati economice desfasurate in acest sens sunt urmatoarele: (i) punerea in aplicare a politicii monetare, care are ca obiectiv stabilitatea preturilor; (ii) coordonarea politicilor economice din statele membre; (iii) asigurarea bunei functionari a pietei unice.

3. Instrumentele Uniunii Economice si Monetare

Pentru indeplinirea obiectivelor de politica monetare pot fi utilizate urmatoarele instrumente directe si indirecte, intre care este posibila urmatoarea distinctie:

- Instrumentele indirecte sunt utilizate de catre Banca Centrala in relatiile cu celelalte banci si cu agentii nefinanciari. Aceasta categorie include instrumente care permit controlul asupra costului si asupra cantitatii de moneda centrala.

- Instrumentele directe sunt reprezentate de masurile care ii afecteaza in mod direct, pe utilizatorii si detinatorii de moneda, inclusiv institutiile financiare. Dintre acestea, prezinta importanta: incadrarea creditului, fixarea administrativa a unor rate ale dobanzii si controlul asupra ratei de schimb.

In prezent se identifica urmatoarele instrumente propriu-zise: operatiuni de piata monetara, facilitati permanente, rezerve minime pentru institutiile de credit.

- Operatiunile de piata monetara pot fi: operatiuni de refinantare ordinare, operatiuni de refinantare pe termen lung, operatiuni structurale, operatiuni de reglaj fin.

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
958 cuvinte
Nr caractere:
5 268 caractere
Marime:
14.37 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Data publicare:
11.03.2018
Structură de fișiere:
  • Uniunea Economica si monetara.docx
Predat:
la facultate
Profesorului:
Lia Baltador

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Uniunea Europeana reprezinta un spatiu economico-social si politic, in constructie, de o natura...
Uniunea Europeana reprezinta un spatiu economicosocial si politic, in constructie, de o natura si...
1. Uniunea Europeana. Scurt istoric In decursul istorie au existat diferite tentative de...
1. Introducere Uniunea Europeana reprezinta un spatiu economicosocial si politic, in...
INTRODUCERE Uniunea Economica si Monetara (UEM) este o intelegere intre natiunile europene...
Sus!