Structura Organizatorică a Firmei

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

DEFINIREA SI IMPORTANTA STRUCTURII ORGANIZATORICE 2
DEFINIREA ELEMENTELOR COMPONENTE ALE STRUCTURII ORGANIZATORICE 4
FUNCTIUNILE SOCIETATII COMERCIALE 7
CLASIFICAREA STRUCTURILOR ORGANIZATORICE 8
ELABORAREA STRUCTURII ORGANIZATORICE 9
STUDIU DE CAZ SC MOVAS SA VASLUI 10
ORGANIZAREA UNITATII 11
STRUCTURA ORGANIZATORICA A FIRMEI SC MOVAS SA VASLUI 12
CONCLUZII 30
PROPUNERI 31

Extras din referat:

DEFINIREA SI IMPORTANTA STRUCTURII ORGANIZATORICE

Desi notiunea de structura organizatorica a fost abordata în numeroase lucrari, asupra sa nu s-a ajuns la o definire riguros stiintifica, în masura sa întruneasca consensul specialistilor.

Consideram ca o imagine mai precisa asupra acestui mecanism o furnizeaza definitia dupa care structura organizatorica a firmei reprezinta ansamblul persoanelor si subdiviziunilor organizatorice astfel constituite încât sa asigure premisele organizatorice în vederea stabilirii si realizarii obiectivelor previzionate.

În cadrul structurii organizatorice a firmei deosebim doua componente principale:

1. Structura manageriala

2. Structura de productie

1. Structura manageriala poate fi definita ca ansamblul managerilor de nivel superior si al subdiviziunilor organizatorice prin ale caror decizii si actiuni se asigura conditiile manageriale, economice, tehnice si de personal necesare desfasurarii compartimentelor de productie.

2. Structura de productie este alcatuita din totalitatea subdiviziunilor organizatorice ale firmei, în cadrul carora se desfasoara activitati operationale, în principal, de productie.

Structura organizatorica a firmei este o expresie atât a resurselor umane, materiale, financiare si informationale încorporate, cât si a caracteristicilor mediului în care acesta îsi desfasoara activitatile. Elementele endogene si exogene firmei, care-si pun amprenta asupra caracteristicilor organizarii structurale, pot fi individualizate sub forma variabilelor organizationale.

Importanta structurii organizatorice rezida, în primul rând, în conditionarea obtinerii unei profitabilitati ridicate în firma, deoarece e o componenta de baza a sistemului managerial a carui functionalitate o determina în buna masura.

Structura organizatorica asigura osatura sistemului managerial, de rationalitatea sa depinzând într-o proportie apreciabila continutul si îmbinarea sistemului de obiective, configuratia si functionalitatea sistemului informational si decizional.

Impactul structurii organizatorice nu trebuie rezumat, însa, doar la efectele strict economice. Implicatiile cele mai importante au caracteristicile structurii organizatorice asupra satisfactiilor obtinute de salariatii societatii comerciale sau regiei de stat în procesul muncii asupra climatului de munca.

DEFINIREA ELEMENTELOR COMPONENTE ALE

STRUCTURII ORGANIZATORICE

Structura organizatorica a unei firme reprezinta modul de a alocare a personalului angajat, în ansamblul compartimentelor de munca constituite în functie de natura activitatilor ce le sunt atribuite si grupate pe seama legaturilor ce se stabilesc între ele în doua planuri: în plan vertical, pe diferite nivele ierarhice, în raport cu gradul de subordonare si în plan orizontal, pe acelasi nivel ierarhic, în raport cu functiunea deservita.

Organigrama constituie o reprezentare formala ce vizualizeaza numarul de nivele ierarhice, numarul si tipul compartimentelor – grupate pe nivele si functiuni – si relatii ierarhice existente între acestea, fara a surprinde celelalte tipuri de legaturi,

Observații:

Universitatea “Al. I. Cuza” Iasi

Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Structura Organizatorica a Firmei.DOC
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.3/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
33 pagini
Imagini extrase:
33 imagini
Nr cuvinte:
6 321 cuvinte
Nr caractere:
37 893 caractere
Marime:
29.62KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Profesorului:
Vadim Dumitrascu
Sus!