Riscuri în afaceri economice internaționale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Consideratii cu privire la locul riscurilor in societatea contemporana

Opinii cu privire la locul riscurilor in societatea contemporana

Schimbarea este trasatura esentiala a lumii, a naturii, probabil singura caracteristica ce nu poate fi contestata sau controversata.In ultimii 100-150 de ani , schimbarea s-a accelerat progresiv, devenind in multe privinte o instabilitate care amplifica nesiguranta datorita unor riscuri de tot felul .Ar fi simplu sa traim intr-o lume a certitudinilor, dar din pacate viata noastra este marcata mai mult de riscuri si nesiguranta.Acest fapt se resimte si in evolutia afacerilor economice, cu deosebire a celor internationale.

Ideea de risc este asociata, de regula, cu cea de pierdere, aceasta trebuind inteleasa fie ca rezultat negative, fie ca unul pozitiv, dar inferior celui asteptat.Totodata, daca ne referim la afacerile economice, se pot intalni atat riscuri din care decurg pierderi pentru toti partenerii, cat si altele din care pierderile unora dintre parteneri isi gasesc corespondentul in castiguri pentru altii.De altfel, in intelepciunea popular romaneasca intalnim aceasta idee a consecintelor nuantate ale riscului prin dictonul “Cine nu risca, nu castiga”.

Opinii cu privire la continutul riscurilor

Riscurile reprezinta probabilitatea de obtinere a rezultatelor favorabile sau nefavorabile intr-o actiune viitoare exprimata in termini probabilistic.(Alexandru Puiu)

Riscul constituie “ evenimentul viitor si probabil a carui producer ar putea provoca anumite pierderi”.(V.Babiuc)

Riscul este “ posibilitatea aparitiei unei pierderi in cadrul unei afaceri economice ( export, import, cooperare), ca rezultat al producerii unor evenimente, fenomene imprevizibile”.(Mariana Negrus)

“Riscul reprezinta variabilitatea rezultatului posibil in functie de un eveniment nesigur, incert”. (M. Dorfman)

Riscul reprezinta “ variabilitatea rezultatului unei actiuni sau decizii intr-o perioada de timp, intr- o situatie determinate”. ( R. Williams)

Riscul este incertitudinea cu privire la o pierdere. ( Tieschman Green)

Riscul poate fi definit ca posibilitatea ca pierderile sa fie mai mari decat se asteapta. (Mher Hedges)

Motivatii ale riscurilor in afacerile economice internationale

Riscurile, in afacerile economice, pot avea diferite motivatii care pot actiona in cumul sau singulare.Dintre acestea , cele mai frecvente sunt urmatoarele:

a) Dificultatea, uneori imposibilitatea de a obtine informatii complete si perfecte despre parteneri , despre concurenta , despre intentiile acesteia.

b) Timpul deseori limitat, uneori chiar foarte limitat , pentru fundamentarea si adoptarea deciziei, a incheierii contractului de afaceri economice international.

c) Posibilitatea limitata de a emite previziuni despre care sa existe certitudinea ca se vor indeplini in conditiile mobilitatii continue si eratice din domeniul preturilor, al cursurilor monetare, in general al vietii socio-economice .

d) Prezenta aproape continua a unor factori generator de tensiuni si conflicte: terrorism, razboaie reci si calde, embargouri, actiuni de tip mafiot s.a.

e) Actiuni frecvente de concurenta neloiala, interventii ale statelor sau ale marilor puteri economico- financiare: societati multinationale si transnationale, organism financiar-monetare international, banci, state care distorsioneaza actele de comert international de la mersul firesc, mentin pe fond inegalitatea de sanse a accesului pe pietele externe.

Asemenea motivatii, chiar daca nu actioneaza intotdeauna intr-un cumul perfect, de regula se intersecteaza si este evident ca prin forta imprejurarilor interne si externe cele mai mari dificultati le intampina firmele din tarile in curs de dezvoltare. Numarul mare al motivatiilor riscurilor in afacerile economice international in general, al celor specific afacerilor economice interne in special- mai ales internationale- nu trebuie sa duca la concluzia ca aceste afaceri reprezinta numai o problema de noroc si sansa. Desi norocul are un rol important in orice activitate umana, inclusive in afaceri, rolul acestuia se exagereaza in momentele critice.In situatia in care succesele sau insuccesele sunt atribuite in mod sistematicpreponderent norocului, respectiv ghinionului, managerii si-au pierdut atributul lor essential, acela de a dovedi maiestrie in conducere, bazata pe talent, pregatire, contribuind la descifrarea unor situatii nefavorabile pentru a evita pierderile sau a le diminua cel mai mult posibil in situatia data. Este adevarat ca in economiile bazate pe “ pariu”, datorita speculei si coruptiei desantate, castigul se asigura mai ales prin “ managementul escrocheriei”, dar aceasta este o situatie de anormalitate si speram ca mai devreme sau mai tarziu isi va gasi sfarsitul , oricum nu prea tarziu incat viitorul unor tari sa fie compromis.

Clasificarea riscurilor

Riscurile sunt, pe de o parte, atat numeroase si de diversificate in economia contemporana, iar, pe de alta parte , se intrepatrund atat de mult, incat o clasificare a acestora comporta o serie de dificultati.

a) Dupa nivelul la care actioneaza, distingem:

• Riscuri la scara planetara ( mondiale, globale);

• Riscuri la scara regional ( continental, semicontinentala, multicontinentala);

• Riscuri la scara nationala ( riscuri de tara);

• Riscuri la nivel de intreprindere ( riscuri de proiect, riscuri de intreprindere).

b) Dupa continutul lor , riscurile pot fi:

- Cu un continut economic- de pilda riscul datorat flucutatiilor valutare si a;e preturilor; cel provenit din neexecutarea obligatiilor contractual ca urmare a incompetentei, relei credinte ect.;

- Cu un continut politic: stare de razboi , blocade economice, embargouri, schimbari ale regimului politic, adoptarea de interdictii la transferuri valutare, anulari ale autorizatiilor de export sau import;

- Sociale- care apar din cauza grevelor si altor conflicte sociale, uneori ajungand pana la declansarea unor rascoale sau revolutii, dupa care o perioada se instaureaza mai mult sau mai putin fenomene anarhice in economie;

- Naturale- determinate de fenomene cum sunt cutremurele, inundatiile, uraganele, eruptiile vulcanice etc.

c) Dupa localizarea lor, riscurile sunt:

- Interne- sunt localizate in intreprinderea de pe piata interna si tin de domeniul capacitatii de realizare umana , de dotarea cu mijloace material, defectiuni mari in depozitarea ,manipularea si transportul intern al marfurilor etc.;

- Externe –apar intre parteneri din tari diferite in procesul afacerilor economice international si pot avea, la randul lor, cause diferite: dificultati financiare, cause socio-politice, rea credinta etc.

Cateva dintre categoriile de riscuri care au grad ridicat de determinare asupra afacerilor economice international sunt:

• Riscul de tara

• Riscurile microeconomice

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Riscuri in Afaceri Economice Internationale.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
8 389 cuvinte
Nr caractere:
51 626 caractere
Marime:
50.97KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!