Procesul decizional în cadrul unei organizații de servicii publice - decizia administrativă

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

CUPRINS
Capitolul 1:Consiliul Judetean Botosani
Capitolul 2:Procesul decisional in cadrul unei organizatii de servicii
publice.decizia administrativa…
2.1.Proces decisional
2.1.1.Structura procesului decizional
2.1.2.Etapele procesului decizional…
2.1.3.Elaborarea deciziei in institutiile publice
2.2.Decizia administrativa
2.2.1.Definitia deciziei administrative
2.2.2.Particularitati ale deciziei administrative
2.2.3.Cerinte ale deciziei administive
2.2.4.Tipuri de decizii administrative
2.2.5.Fundamentarea deciziei administrative…
2.3.Proiecte si programe.
Capitolul 3:Concluzii si propuneri…

Extras din referat:

Consiliul Judetean Botosani se constituie la nivel judetean, în urma alegerilor locale, ca autoritate a administratiei publice locale pentru coordonarea activitatii consiliilor comunale si orasenesti, în vederea realizarii serviciilor publice de interes judetean.

Raporturile dintre Consiliul Judetean si autoritatile administratiei publice locale din comune si orase se bazeaza pe principiile autonomiei, legalitatii, responsabilitatii, cooperarii si solidaritatii în rezolvarea problemelor întregului judet. Între Consiliul Judetean si autoritatile administratiei publice locale din comune si orase nu exista raporturi de subordonare.

Consiliul Judetean este compus din consilieri alesi prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, în conditiile stabilite de Legea privind alegerea autoritatilor administratiei publice locale.

Numarul membrilor Consiliului Judetean se stabileste de prefect, în functie de populatia judetului, raportata de Institutul National de Statistica si Studii Economice la data de 1 ianuarie a anului în curs, sau dupa caz, la data de 1 iulie a anului care precede alegerile.

Potrivit legii, în termen de 20 de zile de la data desfasurarii alegerilor va avea loc sedinta de constituire a consiliului judetean. Convocarea consilierilor declarati alesi, la sedinta de constituire a consiliului, se face de catre prefect, prin ordin.

Sedinta este legal constituita daca participa cel putin doua treimi din numarul consilierilor declarati alesi. În cazul în care nu se poate asigura aceasta majoritate, peste 3 zile se va organiza o noua sedinta. În acest scop prefectul va emite un nou ordin de convocare. Daca nici de aceasta data nu se prezinta cel putin doua treimi din numarul consilierilor declarati alesi de catre biroul electoral de circumscriptie, prefectul va face o noua convocare peste alte 3 zile, emitând în acest scop un nou ordin.

Daca nici la a treia convocare nu se prezinta cel putin doua treimi din numarul consilierilor declarati alesi, prefectul va dispune verificarea motivelor care au determinat neprezentarea la sedinta a consilierilor absenti. Daca absentele nu au la baza motive temeinice, prefectul va emite un ordin prin care va declara vacante locurile consilierilor declarati alesi, care au lipsit nemotivat de la cele 3 convocari anterioare. Ordinul prefectului poate fi atacat de cei interesati la instanta de contencios administrativ în termen de 5 zile de la comunicare. Hotarârea instantei este definitiva si irevocabila.

Înainte de emiterea ordinului prefectul va verifica daca pe listele de candidati depuse de partidele politice, aliantele politice sau aliantele electorale ai caror consilieri declarati alesi au lipsit nemotivat mai sunt supleanti. În caz afirmativ, prin acelasi ordin se va dispune organizarea unei noi sedinte de constituire la care vor fi convocati supleantii.

Daca pe listele de candidati nu mai sunt supleanti sau acestia refuza, la rândul lor, sa se prezinte la sedinta, prefectul va dispune organizarea de alegeri pentru completarea posturilor declarate vacante. Alegerile se vor organiza în conditiile Legii pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, în cel mult 30 de zile de la data emiterii ordinului si la acestea vor putea participa toate partidele politice, aliantele politice sau aliantele electorale care au depus initial liste de candidati, precum si candidati independenti care nu au fost declarati alesi la alegerile anterioare.

Sedinta de constituire este deschisa de prefect sau de reprezentantul acestuia, care îl invita pe cel mai în vârsta dintre consilieri, precum si pe cei 2 asistenti ai acestuia sa preia conducerea lucrarilor sedintei. Asistenti ai presedintelui de vârsta vor fi desemnati cei mai tineri consilieri.

Desemnarea candidatilor pentru comisia de validare se face de catre grupurile de consilieri. Numarul de locuri cuvenite fiecarui grup se determina în functie de numarul de mandate obtinute de grupul în cauza.

Alegerea membrilor comisiei de validare se face individual, prin votul deschis al majoritatii consilierilor prezenti la sedinta de constituire, iar rezultatul va fi consemnat în Hotarârea Consiliului Judetean.

Comisia de validare a mandatelor alege din rândul membrilor sai un presedinte si un secretar, prin votul deschis al majoritatii consilierilor prezenti la sedinta de constituire.

Invalidarea alegerii unui consilier poate fi propusa de comisia de validare numai daca aceasta a constatat ca au fost încalcate conditiile de eligibilitate stabilite expres prin lege sau daca alegerea s-a facut prin frauda electorala constatata de catre biroul electoral, potrivit prevederilor Legii pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale.

Consilierii care lipsesc motivat de la sedinta de constituire pot fi validati sau invalidati în lipsa.

Observații:

PROCESUL DECIZIONAL IN CADRUL UNEI ORGANIZATII DE SERVICII PUBLICE. DECIZIA ADMINISTRATIVA

uaic, feaa

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Procesul Decizional in Cadrul unei Organizatii de Servicii Publice - Decizia Administrativa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
4 381 cuvinte
Nr caractere:
26 882 caractere
Marime:
51.57KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Profesorului:
Grigoruta Mariana
Sus!