Procesul de obținere al berii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Se presupune ca berea a fost creata accidental de catre primele triburi nomade cu aproape 10.000 de ani în urma. În Spania berea este denumita cerveza, avându-si originea în legendele romane numele deriva de la Ceres, zeita grânelor si belsugului. În 1873 în timp ce un mic grup de întreprinzatori ridicau pe malul marii nordului prima fabrica Tuborg chiar în portul din Copenhaga, Peter Tchaikovsky compunea Furtuna o simfonie fantastica, dupa piesa lui W. Shakespeare si o prima dovada ca lucrurile bune nu vin niciodata singure.

Aliment, medicament. Uimitoarele metamorfoze ale berii

Vazuta în complexitatea paradigmei sale, berea ramâne un termen generic dincolo de care se ascund atât de multe varietati, încât un cunoscator ar putea afirma ca este vorba de o familie de bauturi (mai mult sau mai putin) diferite.

Tinând cont de materia prima aleasa (de la orz la orez sau de la secara la grâu), de apa ori de adjuvantii de gust folositi (de la cirese la crustacee marine), de folosirea sau nu a drojdiei, de existenta sau nu a etapei de filtrare, de tipul de fermentare (temperatura, durata, repetarea ciclului etc.), ori de multiplele diferente tehnologice care apar de la reteta la reteta si de la fabrica la fabrica, de taria alcoolica, de tipul si locul de depozitare, este evident ca nu se poate vorbi de o singura bautura numita bere, ci de „ale” sau „lager” în Europa si în America de Nord, de „chicha” în Anzi, de „kotayk” în Armenia, de „chaang” în Tibet, de „jiu” în China, de „sahti” în Finlanda, de „soju” în Coreea, de „sake” în Japonia, de „pulque” în Mexic, ba chiar si de „cvas” în Rusia, de „mied” sau de „cidru” în Franta s.a.m.d.

Berea ca aliment

Înca de pe vremea faraonilor, salahorii care trudeau la piramide primeau la prânz bere în loc de mâncare, în timp ce babilonienii stabilisera prin decret regal ratia cotidiana acordata fiecarei categorii sociale: 2 litri pentru muncitori, 3 litri pentru functionari, 5 litri pentru marii preoti. Cezar le oferea soldatilor sai bere, ca de altfel majoritatea conducatorilor militari din Antichitate. Si Churchill a facut acest lucru în timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. În Evul Mediu, lucratorii cu ziua din Anglia, Germania sau Tarile de Jos erau, adesea, platiti cu halbe de bere. La fel se întâmpla si în Boemia, unde bautura era servita si calda, iarna, în loc de ceai.

Desi este extrem de populara astazi, pizza cu Pale Ale a fost inventata cu mai bine de 150 de ani în urma. De altfel, berea a fost - dintotdeauna - nu doar un aliment în sine, ci si un pretuit ingredient culinar, a carui prezenta în compozitiile gastronomice le asigura acestora o savoare cu totul si cu totul speciala. Englezii fierbeau carnea de miel în bere înainte de a gati jigourile sau o amestecau cu porridge ori cu alte fierturi similare. Merele la cuptor stropite cu bere constituiau (si constituie) un desert raspândit în mai multe tari europene, iar americanii au inventat o reteta de burgeri vegetarieni cu fasole gatita în bere. Berea intra în componenta a numeroase sosuri, având rolul de a fragezi fripturile si/sau de a asezona combinatiile de carne cu legume. Practic, nici un barbecue nu se poate lipsi de bere. Bonus, varza e „îmbatata" cu bere din grâu tip Hefeweizen în reteta lui Teri Nelson (a nu se uita ceapa si slaninuta bine rumenite!), crevetii sunt, la rândul lor, gatiti cu kolsch, iar ca desert se poate servi o înghetata cu bere sau o ciocolata cu bere.

Berea ca medicament

Egiptenii considerau berea un soi de remediu-minune, papirusurile reconstituite de arheologi atestând un numar mare de întrebuintari medicale ale acesteia, între care cele legate de tratarea anemiei, a indigestiei si a crizelor de nervi. Înspre epoca moderna, britanicii recomandau berea tip stout & porter ca tonic, în secolul al XIX-lea ea fiind prescrisa sportivilor, femeilor care alaptau si pacientilor aflati în recuperare dupa operatii complicate. "O cura de bere face cât un pumn de pastile", spunea un medic din epoca. Cercetatorii contemporani au stabilit ca berea este valoroasa întrucât contine magneziu, seleniu, potasiu, fosfor, plus biotina, plus vitamine din complexul B. Cu cât berea e mai neagra, cu atât aportul ei nutritiv este mai semnificativ. Conform unui studiu japonez din 2005, berea fara alcool are calitati anticancerigene; un demers stiintific similar atesta efectul benefic al berii în unele afectiuni cardiovasculare.

Observații:

Referatul a fost sustinut in cadrul ASE, Facultatea de economie agroalimentara si a mediului, la materia managementul procesarii. Este prezentat procesul de obtinere al berii si studiu de caz la S.C Tuborg S.R.L

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Procesul de Obtinere al Berii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
3 776 cuvinte
Nr caractere:
18 362 caractere
Marime:
397.31KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Profesorului:
Boboc Dan, Bran Mariana
Sus!