Principalele asemanari si deosebiri in ceea ce priveste managementul comparat la nivelul sistemului de educatie dintre Suedia si Coreea de Sud

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. INTRODUCERE 4
2. DIMENSIUNILE CULTURALE- Suedia - Coreea de Sud 5
2.1. Distanta fata de putere 5
2.2. Individualism 5
2.3. Masculinitate 6
2.4. Evitarea incertitudinii 6
2.5. Orientarea pe termen lung 7
3. Managementul aplicat - Suedia- Coreea de Sud- privind sistemul de educatie 8
3.1. Sistemul de educatie din Suedia 8
3.2. Sistemul de educatie - Coreea de Sud 9
4.Elemente ale culturii 10
4.1 Suedia - istorie, religie, 10
4.2 Coreea de Sud- istorie, religie 11
4. Bibliografie 13

Extras din referat:

1. INTRODUCERE

Domeniul managementului comparat a fost si ramane strans conectat la evolutia ,,stiintei managementului" la nivel global; acesta din urma, in decurs de circa 150 de ani, a transformat structura sociala si economica din tarile dezvoltate.

Primele studii teoretice si aplicatii empirice ce pot fi incluse in sfera managementului comparat au avut loc in SUA, dupa anul 1950. Astfel, la nivelul anilor '60 economia americana era deja relativ internationalizata, fapt ce a favorizat efectuarea primelor studii privind practicile de management din mai multe tari/companii. In mare masura, astfel de studii de management comparat au fost facute de profesori universitari, specialisti in management, consultanti in afaceri, practicieni din cadrul unor corporatii americane multinationale care aveau importante interese de afaceri in alte zone/tari ale lumii. Este de remarcat si interesul pentru astfel de studii/analize de management comparat la nivelul Europei postbelice, dar si in cazul unor tari precum Japonia sau Coreea de Sud.

Unii specialisti trateaza managementul din SUA ca un tip standard de management si considera ca managementul comparat se ocupa de transferul de cunostinte din managementul american in managementul unor tari mai putin dezvoltate.

2. DIMENSIUNILE CULTURALE- Suedia - Coreea de Sud

2.1. Distanta fata de putere

Aceasta dimensiune se refera la faptul ca toti indivizii din societati nu sunt egali - ea exprima atitudinea culturii fata de aceste inegalitati dintre noi. Distanta de putere este definita ca masura in care membrii mai putin puternici ai institutiilor si organizatiilor dintr-o tara se asteapta si accepta ca puterea este distribuita inegal.

Suedia are scoruri scazute la aceasta dimensiune (scor de 31), ceea ce inseamna ca stilul suedez caracterizeaza urmatoarele: a fi independent, ierarhie doar pentru comoditate, drepturi egale, superiori accesibili, coaching lider, managementul faciliteaza si imputerniceste. Puterea este descentralizata, iar managerii se bazeaza pe experienta membrilor echipei lor. Angajatii se asteapta sa fie consultati. Controlul este antipatic, iar atitudinea fata de manageri este informala si pe baza de prenume. Comunicarea este directa si participativa.

La un scor mediu de 60, Coreea de Sud este o societate usor ierarhica. Aceasta inseamna ca oamenii accepta o ordine ierarhica in care fiecare are un loc si care nu mai are nevoie de justificare. Ierarhia intr-o organizatie este vazuta ca reflectand inegalitati inerente, centralizarea este populara, subordonatii se asteapta sa li se spuna ce sa faca, iar seful ideal este un autocrat binevoitor.

2.2. Individualism

Problema fundamentala abordata de aceasta dimensiune este gradul de interdependenta pe care o societate il mentine intre membrii sai. Are de-a face cu daca imaginea de sine a oamenilor este definita in termeni de ,,eu" sau ,,noi". In societatile individualiste, oamenii ar trebui sa aiba grija numai de ei insisi si de familia lor directa. In societatile colectiviste, oamenii apartin ,,in grupuri" care au grija de ei in schimbul loialitatii.

Suedia, cu un scor de 71 este o societate individualista. Aceasta inseamna ca exista o mare preferinta pentru un cadru social slab unit, in care indivizii trebuie sa aiba grija doar de ei insisi si de familiile lor imediate. In societatile individualiste, infractiunea provoaca vinovatie si pierderea stimei de sine, relatia angajator/angajat este un contract bazat pe avantaje reciproce, deciziile de angajare si promovare trebuie sa se bazeze doar pe merit, managementul este managementul persoanelor.

Coreea de Sud, cu un scor de 18 este considerata o societate colectivista. Acest lucru se manifesta printr-un angajament strans pe termen lung fata de ,,grupul" membru, fie ca este o familie, o familie extinsa sau relatii extinse. Loialitatea intr-o cultura colectivista este primordiala si depaseste majoritatea celorlalte reguli si reglementari societale. Societatea promoveaza relatii puternice in care toata lumea isi asuma responsabilitatea pentru ceilalti membri ai grupului sau. In societatile colectiviste, infractiunea duce la rusine si pierderea fetei, relatiile angajator/angajat sunt percepute in termeni morali (cum ar fi o legatura de familie), deciziile de angajare si promovare tin cont de grupul angajat al angajatului, managementul este managementul grupurilor.

Bibliografie:

- Burciu Aurel, curs de Management comparat-2022

- https://www.hofstede-insights.com/country-comparison/south-korea,sweden/

- https://www.britannica.com/place/Sweden/Education

- https://www.britannica.com/place/South-Korea/Armed-forces-and-security#ref34974

- https://www.everyculture.com/Sa-Th/Sweden.html

- https://www.everyculture.com/Ja-Ma/South-Korea.html

- https://ro.tierient.com/cultura-suediei/

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2021
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 174 cuvinte
Nr caractere:
22 325 caractere
Marime:
48.46 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Data publicare:
10.11.2022
Structură de fișiere:
  • Principalele asemanari si deosebiri in ceea ce priveste managementul comparat la nivelul sistemului de educatie dintre Suedia si Coreea de Sud.docx
Predat:
la facultate
Te-ar putea interesa și:
O trasatura definitorie a perioadei de dupa 1960 o reprezinta, pe aproape intreg frontul...
I. Fundamentele teoretice ale managementului comparat 1.1. Conceptul de management comparat...
- exista o modalitate ,,cea mai buna" de a conduce ?! - cea mai buna modalitate de a...
Test pentru autoevaluare - Incercare 10 Un anume conservatorism se mentine si astazi in...
Pe fondul expansiunii institutiei managementului, pe masura ce aceasta institutie devine...
Sus!