Plan de Afaceri - Rompetrol Group

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Plan De Afaceri – Definire
2. Etapele Elaborării unui Plan de Afaceri Viabil
3. Funcţiile Planului De Afaceri
4. Principiile Elaborării Unui Plan De Afaceri Eficient
5. Date generale ( Date de indentificare )
6. Identitatea Rompetrol
7. Activitatea Rompetrol
8. Misiunea şi Viziunea Rompetrol
9. Scurt Istoric
10. Obiectivele Rompetrol
11. Structura Organizatorică
12. Concurenţa
13. Reţeaua de Distribuţie
14. Analiza SWOT
15. Produsele Comercializate
16. Concluzii

Extras din referat:

1. Planul De Afaceri - Definire

Planul de afaceri constituie un instrument indispensabil întreprinzătorilor ce iniţiază o afacere sau căuta parteneri, managerilor ce propun proiecte noi altor persoane sau instituţii de finanţare, instituţiilor ce gestionează fonduri pentru proiecte de investiţii, gestionarilor de proiecte. El reflectă proiecte de investiţii din toate domeniile de activitate. Aceste proiecte tind să devină din ce în ce mai importante şi complexe. Definirea lui în literatura de specialitate subliniază importanţa pe care o are în desfăşurarea activităţii economice la orice nivel.

Termenul de plan de afaceri (business plan) este un element ce deţine un loc însemnat în limbajul finanţatorilor şi investitorilor. Cea mai mare parte a discuţiilor între întreprinzători şi finanţatori se poartă asupra elementelor unui plan de afaceri.

2. Etapele Elaborarii Unui Plan De Afaceri Viabil

Pentru realizarea unui plan de afaceri eficient este necesară cunoaşterea unor elemente caracteristice întreprinderii, respective a unor date aferente istoricului şi misiunii întreprinderii, strategiei şi obiectivelor urmărite, mijloacelor de realizare a obiectivelor propuse în următorii ani.

Un plan de afaceri trebuie să fie concis, uşor de citit şi pe cât de scurt posibil. Fără îndoiala, majoritatea responsabililor cu funcţii executive au deja un volum prea mare de documente de parcurs. Este de preferat ca fiecare din secţiunile tehnice să aibă un rezumat în care să fie prezentate informaţiile esenţiale.

Abordarea corecta a unui plan de afaceri trebuie să urmărească :

- analiza-diagnostic a situaţiei economico-financiare a întreprinderii;

- identificarea şi stabilirea poziţiei pe care doreşte să se situeze întreprinderea în mediul ambiant, respective stabilirea misiunii, a obiectivelor urmărite şi a avantajului competitiv al produsului sau serviciului nou realizat;

- determinarea modalităţilor concrete de a ajunge în situaţia dorita, respectiv stabilirea strategiei cea mai adecvata pentru realizarea obiectivelor.

Indiferent de mărimea planului de afaceri, pentru a face faţa cerinţelor de informare el trebuie să cuprindă următoarele elemente structurale:

- Sinteza planului

- Cuprinsul lucrării

- Descrierea afacerii

- Planul de marketing

- Planul operaţional

- Managementul şi organizarea afacerii

- Planul financiar

- Anexele planului.

Sinteza planului de afaceri

Acest document reprezintă un element “vital” al planului de afaceri şi include declararea scopului pentru care a fost întocmit. Această sinteza a planului este o componenta foarte importanta şi este obligatore, unii cititori prea ocupaţi parcurg doar acest element şi proiecţiile financiare. Sinteza reprezintă un plan de afaceri în forma sa cea mai concisa şi are menirea de a-l stimula pe cititor să citească planul în întregime. Sinteza planului de afaceri nu trebuie să depăşească 3-5 pagini ca forma de redactare şi maxim 5 minute ca durată de prezentare orală.

Sinteza planului poate avea următoarea structură:

1. Istoricul firmei şi activitatea să prezenta

2. Conceptul şi oportunitatea afacerii

3. Descrierea produsului sau a serviciului

4. Piaţa

5. Echipa managerială

6. Solicitările financiare şi beneficiile oferite

7. Alte informaţii de impact.

Cuprinsul lucrării

Foarte putini finanţatori vor citi planul de la început pana la sfârşit, de aceea cuprinsul trebuie să fie foarte bine construit, pentru a asigura examinatorul că nu-si va pierde timpul căutând prin tot planul de afaceri informaţiile de care este cel mai interesat.

Cuprinsul trebuie să prezinte capitolele majore ale planului de afaceri şi poate fi divizat în subcapitole importante şi clarificatoare, foarte importantă fiind şi numerotarea paginilor pentru fiecare capitol şi subcapitol.

3. Funcţiile Planului De Afaceri

Funcţiile sunt activităţile care trebuie desfăşurate pentru atingerea unui obiectiv. De obicei, ele sunt formulate într-un mod care prezintă mai curând ce trebuie făcut, decât cum trebuie făcut. După ce toate funcţiile au fost descrise, cele similare se grupează la un loc şi se evaluează tehnologiile disponibile pentru a putea hotărî activităţile. Scopul acestor hotărâri este de a obţine cel mai bun echilibru între costuri, calitate şi controlul asupra operaţiunilor.

Planul de afaceri are patru funcţii:

a. de cristalizare şi dezvoltare a ideilor privitoare la cum ar trebui condusă afacerea;

b. de realizare a unei evaluări retrospective a performantelor reale ale unei afaceri de-a lungul timpului;

c. de evaluare a unei noi idei de afaceri;

de a obţine finanţare

4. Principiile Elaborării Unui Plan De Afaceri Eficient

Poate cel mai important pas în lansarea unei afaceri sau dezvoltarea uneia deja existente îl reprezintă realizarea unui plan de afaceri. Un astfel de plan trebui să includă: obiectivele, atât pe termen lung cât şi pe termen scurt; o descriere a produselor sau serviciile care vor fi oferite şi oportunităţile de piaţa anticipate pentru acesta; şi în final o prezentare a resurselor şi metodelor de folosire a acestora pentru atingerea obiectivelor sub auspiciul unei posibile concurenţe.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Plan de Afaceri - Rompetrol Group.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
4 704 cuvinte
Nr caractere:
28 695 caractere
Marime:
549.19KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!